Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Εδώ και λίγους μήνες στην ιστοσελίδα http://jesuisgrec.blogspot.com εκατοντάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη αιτούνται την ελληνική υπηκοότητα καταγγέλλοντας παράλληλα τη «δικτατορία των αγορών» και την επιβολή μέτρων οικονομικής λιτότητας...

Η πρωτοβουλία ονομάστηκε «Η έκκληση της Νάντης», της γαλλικής πόλης από όπου ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία με τη συλλογή υπογραφών και το σλόγκαν «Είμαι και εγώ Έλληνας».

«Είμαστε και εμείς Έλληνες. Μαζί περνάμε κοινές δυσκολίες και συμπαραστεκόμαστε στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό», εξηγεί ο Λικ Ντουγιάρ, δάσκαλος στο επάγγελμα με καταγωγή από τη Νάντη. Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ο κ. Ντουγιάρ άναψε την πρώτη σπίθα που γρήγορα μετατράπηκε σε ένα μικρό πλην ενθουσιώδες κίνημα συλλογής διαδικτυακών υπογραφών για την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας ως ένδειξη συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους Έλληνες.

Όλα φαίνεται πως άρχισαν από μια μακρά συζήτηση μεταξύ δύο φίλων το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου. «Με τον γείτονα και φίλο μου Ζιλ Γκελγκόν μένουμε στη Νάντη με τις οικογένειές μας. Η πρωτοβουλία μας άρχισε στο όνομα ενός πολιτιστικού συλλόγου που ονομάζεται ''Η Νάντη είναι μία γιορτή - Neuf''. Γράψαμε τα πρώτα κείμενα και αρχίσαμε να τα στέλνουμε σε φιλελληνικές οργανώσεις καθώς και στον παριζιάνικο Τύπο. Ο δημοσιογράφος Ερβέ Κεμπφ αναπαρήγαγε την επιστολή μας και έτσι από τα τέλη Δεκεμβρίου είχαμε ήδη μαζευτεί 70 άνθρωποι. Τα υπόλοιπα τα διαβάζετε στο Διαδίκτυο», εξηγεί ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέχρι και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, το ιστολόγιο με την πρωτοβουλία της Νάντης είχε δεχτεί συνολικά 77.005 επισκέψεις από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Κύπρο, το Βέλγιο την Ισπανία και τον Καναδά.

«Το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής που λαμβάνουμε θυμίζει λίγο ένα νέο μανιφέστο του Μάη του 1968. Πέρα από την υποστήριξη στους Έλληνες, η επιστολή υπενθυμίζει παράλληλα ότι δεν χρωστάει μόνο η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά ότι υπάρχει και ένα χρέος της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, τόσο για τον πολιτισμό που έχει προσφέρει, όσο και τις κλασικές σπουδές, την παιδεία και την τέχνη της», εξηγεί ο Ακόλουθος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι που χειρίζεται την υπόθεση, Ευθύμης Αραβαντινός.

Αν και μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί στο ελληνικό προξενείο μόνο μία αίτηση για απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας, παρ' όλα αυτά οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν περίπου 20 e-mail την ημέρα.

«Μπορεί να έχουμε λάβει έως και 450 αιτήματα τέτοιου είδους. Δεν είναι τόσο ο όγκος που μας εντυπωσιάζει, αλλά η πρωτοβουλία αυτή καθαυτή. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα φιλελληνισμού», συμπληρώνει ο κ. Αραβαντινός. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Είμαστε και εμείς Έλληνες» εξηγούν ότι προσπάθησαν να βρουν πρακτικούς τρόπους να καταγγείλουν το σημερινό έλλειμμα ευρωπαϊκής ηγεσίας. Κυρίως όμως, θέλησαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε μια οικονομική αδικία που συνοδεύεται από ένα πνεύμα ατίμωσης για τους Έλληνες.

«Ήταν μία αυθόρμητη αντίδραση, μία συναισθηματική ανάγκη αλληλεγγύης δίπλα στους Έλληνες και απέναντι στην κρίση. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με αυτόν τον τρόπο με την αξιοπρέπεια ενός λαού», εξηγεί ο δάσκαλος ιστορίας και γεωγραφίας στην πόλη της Νάντης, Λ. Ντουγιάρ.

«Επειτα από την πρώτη, αυθόρμητη αυτή αντίδραση έρχεται και ένα συναίσθημα ντροπής τού να είσαι σήμερα Γάλλος, δεδομένης της συμπεριφοράς των Ν. Σαρκοζί και Α. Μέρκελ απέναντι στους Έλληνες. Όπως η Ευρώπη εγκατέλειψε την Τσεχοσλοβακία, πιστεύοντας ότι θα κατευναστεί ο Χίτλερ το 1938, έτσι και σήμερα το μόνο που κάνουμε είναι να καθυστερούμε προσωρινά την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης», συμπληρώνει.

Η Κατρίν Ντεμπούζν είναι 57 ετών, συνταξιούχος. Ζει μεταξύ του Μπεζανσόν της Γαλλίας και της Κρήτης. «Συμμετέχω και εγώ στο κίνημα αυτό γιατί αγαπώ την Ελλάδα. Είναι απάνθρωπη η μεταχείριση που επιφυλάσσουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι. Συμμετέχουμε πολλοί συνταξιούχοι στην πρωτοβουλία. Ξέρετε, θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που μπορώ να μοιράζω την ζωή μου μεταξύ της Γαλλίας και της πανέμορφης Κρήτης», δηλώνει.

«Μας συγκινεί το ενδιαφέρον και η υποστήριξη του κόσμου», εξηγούν οι Ζιλ και Ανν-Κριστίν Γκελγκόν, από τα πιο ενεργά μέλη της πρωτοβουλίας. «Λάβαμε πολλές επιστολές υποστήριξης από πολύ μακριά, ακόμα και από μία κυρία στην Ουρουγουάη που θέλησε να μεταφράσει την επιστολή μας στα ισπανικά. Θα σκεφτούμε τα επόμενα βήματά μας, το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι θα συνεχίσουμε την πρωτοβουλία μέσω ενός 'πλουραλιστικού δικτύου υποστήριξης», λένε οι δύο Γάλλοι που σε ένδειξη αλληλεγγύης στέλνουν αιτήσεις στα κατά τόπους προξενεία για να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μείωση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. Η κίνηση μπορεί να είναι συμβολική αλλά την θεωρούμε πολύ σημαντική», συμπληρώνει η Αν-Κριστίν Γκελγκόν, 48 ετών και γραφίστρια στο επάγγελμα. «Την Ελλάδα την αγαπάω πολύ. Έχω έρθει αρκετές φορές διακοπές και οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι».

Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται ότι η αντίδραση της ελληνικής πολιτείας ήταν μάλλον «χλιαρή», ενώ το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι έχει αποστείλει ευχαριστήριο γράμμα προτρέποντας έτσι τα μέλη του «Είμαι και εγώ Έλληνας» να έρθουν σε επαφή με τα κατά τόπους προξενεία για περισσότερες πληροφορίες.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έφτασε στη Νάντη επιστολή του δημάρχου Νέας Ιωνίας, Ηρακλή Γκότση, με την οποία προσκαλεί μέλη και διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Είμαι και εγώ Έλληνας» να γίνουν επίτιμοι δημότες, τιμής ένεκεν για τις φιλελληνικές τους προσπάθειες.

Η επιστολή της πρωτοβουλίας
Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com