Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΤΙΑ

Μια δύσκολη διετία (2012 και 2013) προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ως απόρροια της εφαρμογής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) καθώς και του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015...

Στην πρώτη συνέντευξή του από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο κ. Παπαδήμος, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, τόνισε πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση των δύο αυτών διαδικασιών.

«Αυτό θα δώσει μια πολύ καλή βάση για την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», σημείωσε και παρατήρησε ότι η γενικότερη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο.

«Ωστόσο, τα πιο δύσκολα και απαιτητικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θεωρώ πως θα ολοκληρωθούν εντός περίπου δύο ετών. Δηλαδή το τρέχον έτος και το 2013», τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα «και αυτό εξαρτάται εν μέρει από τον περιορισμό των μισθών και από εσωτερική υποτίμηση με μείωση των τιμών και των μισθών».

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι «αυτό μπορεί να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της αγοράς και θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα με διάφορους τρόπους».

Εσωτερική υποτίμηση

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως οι διαδικασίες της εσωτερικής υποτίμησης και της παράλληλης δημοσιονομικής προσαρμογής είναι οδυνηρές και έχουν ως αναπόφευκτη βραχυπρόθεσμη επίπτωση τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας, υποστήριξε ωστόσο ότι «αυτές οι επιπτώσεις είναι προσωρινές».

Αναφερόμενος στην εσωτερική υποτίμηση, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, δηλαδή το 2010-2011, από την έναρξη του προγράμματος προσαρμογής τα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα βάσει του κόστους μονάδας εργασίας «δείχνουν ότι έχουμε αυξήσει την ανταγωνιστικότητά μας κατά 5%» και πρόσθεσε: «Εάν οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και οι άλλες πολιτικές που επίσης σχεδιάζονται για φέτος εφαρμοστούν, υπολογίζουμε πως μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2012, θα έχουμε ανακτήσει περίπου το ήμισυ και πιθανότατα τα 3/5 της ανταγωνιστικότητας που χάσαμε τα τελευταία εννέα χρόνια».

Ερωτηθείς για το ποια συγκεκριμένα μέτρα -πέραν της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας- σχεδιάζονται, ώστε να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία η Ελλάδα, ο κ. Παπαδήμος μίλησε για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αποδοτικότητας και της ταχύτητας του νομικού-δικαστικού συστήματος.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η έξοδος από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα δεν αποτελεί στην ουσία επιλογή για την Ελλάδα, σημείωσε ότι η παραμονή στην ευρωζώνη θα διευκολύνει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, παρατήρησε ότι την επιλογή αυτή στηρίζουν τα τρία κόμματα που μετέχουν της κυβερνήσεως και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και απέφυγε να ανακοινώσει πότε θα είναι έτοιμη η χώρα να επιστρέψει στις αγορές.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI, ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο προς επίτευξη συμφωνίας και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν και θα επιτύχουμε εγκαίρως μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή απ' όλους».

Ερωτώμενος εάν θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας το Μάρτιο, όταν λήγουν ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες -PSI και πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής- καθώς και να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο παρελθόν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος. Είμαστε βέβαιοι πως θα το επιτύχουμε».

«Τα κεφάλαια επαρκούν»

Σχολιάζοντας τα σενάρια ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί περισσότερους πόρους, από τα 130 δισ. ευρώ ή μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος από το 50%, όπως συμφωνήθηκαν στις 26-27 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν θα χρειαστεί. Πιστεύω ότι τα κεφάλαια που ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία θα πρέπει να είναι αρκετά για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία».

Πρόσθετες παρεμβάσεις 3 δισ.

Την ίδια ώρα, περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο Δημόσιο και πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. που θα απαιτηθούν για το 2012, ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις και η υψηλότερη ύφεση του 2011, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της τρόικας, η οποία, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα την Παρασκευή.

Τα τεχνικά κλιμάκια από την Ε.Ε, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα θα ελέγξουν άμεσα και τα τρία θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κλιμάκιο θα εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ένα δεύτερο θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις για το ύψος της ύφεσης του προηγούμενου χρόνου και οι υπόλοιποι θα διασκορπιστούν στα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης.

Μείωση προσωπικού

Ο δημόσιος τομέας θα έχει επίσης τη συμμετοχή του, όχι όμως στους μισθούς, αλλά στη μείωση του προσωπικού, ακόμη και μέσα από τη νέα διαδικασία της αξιολόγησης α λα γαλλικά. Μετά την πλήρη αποτυχία της εφεδρείας, θα πρέπει σύντομα να προχωρήσει το Δημόσιο σε απολύσεις, αντικαθιστώντας την αποτυχημένη λύση της εργασιακής εφεδρείας.

Κρίσιμο θα είναι επίσης και αυτό που αφορά στη διόρθωση των αποκλίσεων του 2011. Βάση για το υπολογισμού του τελικού μεγέθους του ελλείμματος θα αποτελέσει το ύψος της ύφεσης της οικονομίας το 2011, το οποίο τώρα εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 6% του ΑΕΠ.

Επίσης θα πρέπει να υπολογιστούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι «βεβαιωμένες απαιτήσεις» από τους φόρους που έχουν εγγραφεί και αναμένεται να εισπραχθούν μέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα το επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από φόρους που αναμένεται να εισπραχθεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες είναι δεδομένο για το ΥΠΟΙΚ, αλλά όχι και για την τρόικα.

Θα πρέπει, επίσης, αν υπάρξει ανάλυση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης και των αιτιών των αποκλίσεων ειδικά για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει αιτιολογηθεί επαρκώς το 1,8 δισ. ευρώ νέο χρέος για τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και το σύνολο των 6,5 δισ. ευρώ προς του ιδιώτες, ποσό που έμεινε σχεδόν αμετάβλητο για το σύνολό του 2011.

Περικοπές στο Δημόσιο

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε «την απελπισία» που φέρνουν στην ελληνική κοινωνία η ύφεση και η ανεργία, αλλά σημείωσε: «Ξεκάθαρα, η διαδικασία είναι επίπονη, αλλά οι επιπτώσεις αυτές είναι προσωρινές».

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά 110.000 έως 120.000 τα τελευταία δύο χρόνια μέσω της συνταξιοδότησης και της μη ανανέωσης συμβάσεων και ανακοίνωσε ότι «στο μέλλον θα καταργηθούν ολόκληρα τμήματα», ενώ για τα κλειστά επαγγέλματα σημείωσε: «Ο,τι δεν έγινε πέρυσι, θα γίνει φέτος».

Προώθηση νομοθετικού έργου της κυβέρνησης

Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ εκτιμάται ότι οι δύο διαδοχικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου πριν από το τέλος του 2011 αλλά και το πολυνομοσχέδιο, το οποίο άρχισε να συζητείται χθες στην αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής, θεωρείται ότι θα ικανοποιήσουν ένα μέρος από τις απαιτήσεις των πιστωτών μας.

Παρ' όλα αυτά, μια από τις πρώτες συσκέψεις που θα γίνουν σήμερα από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα είναι αυτή που αφορά στην πρόοδο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Για το λόγο αυτόν οι ελεγκτές θα έχουν σήμερα ευρεία σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων με στόχο να διαπιστωθεί η πρόοδος που υπήρξε στα επαγγέλματα των οδικών μεταφορών (ταξί και φορτηγών Δ.Χ.), των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, αλλά και των περίπου 350 επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα των επαγγελμάτων της οδηγίας 123/2006 περί πανευρωπαϊκής απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

Στον πρώτο κύκλο της επιθεώρησης περιλαμβάνονται τα υπουργεία Υγείας και ειδικότερα οι δαπάνες υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης, υποδομών και δικτύων περιβάλλοντος, όπου θα εξεταστεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αγορά του λιγνίτη και φυσικά οι διατάξεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Υπάρχουν όμως άλλα δύο καυτά θέματα στην ατζέντα της τρόικας, όπως η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, η οποία δεν έχει την αναμενόμενη πορεία, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας είναι μέρος των υποχρεώσεων του μνημονίου, και η εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, η οποία έχει πολύ μικρή πρόοδο παρά τα δύο χρόνια κατά τα οποία βρίσκεται το μνημόνιο σε ισχύ. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com