Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ «ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ»

Στον Αρκτικό Ωκεανό έχει δημιουργηθεί μια τεράστια «λίμνη» γλυκού νερού που απειλεί την Ευρώπη. Τα ύδατα της «λίμνης», η οποία μεγαλώνει συνεχώς, είναι πιθανό να εισρεύσουν στα ωκεάνια ρεύματα που καθορίζουν το κλίμα και να προκαλέσουν σε αυτά μεταβολές αλλάζοντας το κλίμα στην Ευρώπη και κάνοντάς το πιο ψυχρό...

Η Αρκτική «λίμνη»

Ερευνητές του University College του Λονδίνου και του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Βρετανίας μελετώντας δορυφορικές εικόνες διαπίστωσαν ότι αυξάνεται ο όγκος του γλυκού νερού στον Αρκτικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης από το 1995 ως το 2010 ο όγκος του γλυκού νερού στον Αρκτικό Ωκεανό έχει αυξηθεί κατά 8 χιλιάδες κυβικά χλμ. Οι ποσότητες αυτές προέρχονται από το λιώσιμο των πάγων αλλά και από την εισροή υδάτων από τους ποταμούς και έχουν σχηματίσει σύμφωνα με τους επιστήμονες μια τεράστια «λίμνη» γλυκού νερού στις δυτικές περιοχές του ωκεανού. Η λίμνη αυτή μάλιστα μεγαλώνει συνεχώς.

Οι επιπτώσεις

Οι προσομοιώσεις που έκαναν οι ερευνητές δείχνουν ότι αν υπάρξει μεταβολή στην κατεύθυνση των ανέμων παρόμοια με εκείνη που σημειώθηκε στα μέσα των δεκαετιών του 1980 και του 1990 οι όγκοι του γλυκού νερού της «λίμνης» είναι πιθανό να εισρεύσουν στο Ρεύμα του Κόλπου του Ατλαντικού Ωκεανού το οποίο μεταφέρει θερμότητα στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.

Η εισροή του γλυκού νερού στο Ρεύμα του Κόλπου θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η κινητικότητα του, γεγονός το οποίο με την σειρά του θα προκαλέσει κλιματικές μεταβολές που θα οδηγήσουν τελικά στο να κάνουν την Ευρώπη να βιώσει πιο ψυχρές συνθήκες. H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience». Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com