Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ

Ένα νέο ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο οργάνωσε η ΕΚΠΟΣΠΟ «Νόστος», σε συνεργασία με την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, τιμώντας την προσφυγική καταγωγή των Ποντιακών Σωματείων-μελών της και ανταποκρινόμενη στους καταστατικούς της σκοπούς...

Όπως είναι γνωστό, οι συνθήκες στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να διαβιούν οι αιτούντες άσυλο, όσο περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους, είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικά δύσκολες, ιδίως όταν πρόκειται για οικογένειες με παιδιά.

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η προστασία των αιτούντων άσυλο αποτελεί θεσμική αλλά και ανθρωπιστική υποχρέωση. Για το λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγχρηματοδοτούν τη λειτουργία ξενώνων προσωρινής παραμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Ο Ξενώνας που μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί εντάσσεται στο έργο «Φιλοξενία και Υποστήριξη Προσφύγων» (Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων 2010 και Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και έχει δυναμικότητα 70 ατόμων. Η οργάνωση και η διαχείρισή του εκφράζουν τη σύνθεση της τεχνογνωσίας των δύο φορέων, του μεν ΝΟΣΤΟΥ στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε παλιννοστούντες, μετανάστες και πρόσφυγες και στην οργάνωση και λειτουργία κέντρων/δομών σε τοπικές κοινότητες, του δε ΙΑΣΙΣ στις στεγαστικές δομές του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ.


Η προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί για τη λειτουργία του Ξενώνα έχει ως κεντρικό στόχο την «απεξάρτηση» των φιλοξενουμένων ατόμων από την ανάγκη της στήριξης και την αυτοτελή κοινωνική τους ένταξη. Συνδυάζει τη σταδιακή αυτονόμηση των φιλοξενουμένων ατόμων με την ταυτόχρονη υποστήριξή τους ώστε να καταστούν ικανά να πάρουν αποφάσεις και να οργανώσουν τη ζωή τους χωρίς την προστασία της Δομής και των υπηρεσιών της.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ξενώνας προσφέρει, ταυτόχρονα με τη στέγαση και την κάλυψη των πρωταρχικών αναγκών, μια δέσμη πολύπλευρων (προς το άτομο, την οικογένεια, τα παιδιά, την τοπική κοινότητα) υποστηρικτικών υπηρεσιών που περιλαμβάνουν κοινωνική, ψυχο-κοινωνική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη. Επίσης, η λειτουργία του έχει αυτοδιαχειριστικά χαρακτηριστικά, με σκοπό την υπέρβαση των άμεσων προβλημάτων και την προετοιμασία για το άμεσο μέλλον.

Ήδη στη δομή φιλοξενούνται περίπου 40 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρά παιδιά, κάτω των 12 ετών.

Η ΕΚΠΟΣΠΟ «Νόστος» δημιουργήθηκε το 1995 από τοπικά ποντιακά σωματεία με σκοπό την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα λειτουργεί αδιάλειπτα, αναπτύσσοντας δράσεις κοινωνικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα αποκτώντας πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα υποστήριξης της κοινωνικής ένταξης και μέριμνας. Περισσότερες πληροφορίες στο site του φορέα: www.nostos.org.gr

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ ξεκίνησε τη δράση της το 2005 στο πλαίσιο του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ–Β' ΦΑΣΗ με σκοπό την προσφορά θεραπευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής φύσεως σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Έχει αναπτύξει δύο δομές και πολλές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχοσωματικής υγείας του ατόμου και της οικογένειας. Περισσότερες πληροφορίες στο site του φορέα: www.iasismed.eu Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com