Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΟΡΓΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Την οργή της Τουρκίας έχει προκαλέσει η έγκριση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην οποία προχώρησε χθες η γαλλική γερουσία παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Άγκυρας...

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, ενώ η Τουρκία απειλεί με διπλωματικά και άλλα αντίμετρα. Άμεση και σε σκληρό ύφος ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση του υπ. Εξωτερικών της χώρας, που καταδίκασε την «προβληματική αυτή απόφαση», την οποία επιπλέον χαρακτήρισε «υπόδειγμα ανευθυνότητας».

Η γαλλική Γερουσία προχώρησε χθες στην έγκριση του νομοσχεδίου παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις που είχε διατυπώσει η Τουρκία. Από τους γερουσιαστές υπέρ του νόμου ψήφισαν 127 και κατά 86, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι υπήρχε ισχυρό ρεύμα κατά του νόμου όχι όμως αρκετό για να ακυρώσει την έγκριση του. Υπέρ του νόμου έχουν ψηφίσει πριν τα Χριστούγεννα -και μάλιστα με σημαντική πλειοψηφία- τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Επισημαίνεται ότι η γενοκτονία είναι αναγνωρισμένη από το γαλλικό δίκαιο ήδη από το 2001. Το εν λόγω, νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν τα 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι ένα έτος για τους παραβάτες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα το σώμα απέρριψε κατά πλειοψηφία ένσταση που θα μπορούσε να εμποδίσει την ψήφιση του νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης. Η ένσταση που είχε κατατεθεί από τον σοσιαλιστή πρόεδρο της νομοθετικής επιτροπής, Ζαν-Πιερ Σιέρ, απορρίφθηκε 86 υπέρ. «Δεν πιστεύουμε πως είναι σκόπιμο να εμπλακούμε στους δαιδάλους της ποινικής οδού, κάτι που ενδέχεται να παρουσιάσει πολύ σοβαρούς κινδύνους για αντισυνταγματικότητα» εξήγησε.

Μετά και την υπογραφή του προέδρου Σαρκοζί που είναι δεδομένη, η άρνηση αποδοχής της γενοκτονίας θα γίνει νόμος του κράτους. Ωστόσο ακόμα και αυτή η απόφαση μπορεί να ακυρωθεί αν 60 βουλευτές την προσβάλλουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο το οποίο θα κρίνει μέσα σε σύντομο διάστημα τη συνταγματικότητα του νόμου.

Οργή Τουρκίας: «Άκρως ατυχές βήμα»

Άμεση και σε σκληρό ύφος ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας μετά την υπερψήφιση του νόμου από τη γαλλική Γερουσία. «Καταδικάζουμε έντονα την καθ’ όλα προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα». «Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα, τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα» διαμηνύει η Άγκυρα.

«Παρότι η επιτροπή νόμων εξέφρασε άποψη περί αντισυνταγματικότητας, η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο. Επειδή στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει δεν υπήρξε κάποια αλλαγή, η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα μπορεί και γίνεται αντικείμενο για εσωτερικούς πολιτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία. Πρόκειται για άκρως ατυχές βήμα για λογαριασμό της γαλλικής πολιτικής. Είναι απώλεια, κυρίως για τη Γαλλία, το γεγονός ότι πολιτικοποιείται η ιστορία και η αίσθηση περί δικαίου μέσω του παρελθόντος άλλων λαών και πλήττεται η ελευθερία της έκφρασης» σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Άγκυρα «είναι προφανές ότι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να καθοριστεί από τη συμπεριφορά των Γάλλων πολιτικών που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να κρίνουν άλλους λαούς ξεκινώντας από μονομερείς απόψεις και, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να προβαίνουν στη διατύπωση μιας τόσο σοβαρής κατηγορίας όπως είναι η γενοκτονία».

«Στην πραγματικότητα κανένα Κοινοβούλιο δεν έχει τέτοιο δικαίωμα» συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και τονίζει πως «είναι ατυχές το γεγονός ότι παρόλες τις πρωτοβουλίες και προειδοποιήσεις μας, παρά τις απόψεις γαλλικών θεσμών και νομικών, οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επιπλέον ότι «σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα. Παρομοίως πρέπει να είναι γνωστό ότι θα κάνουμε με ισχυρό τρόπο χρήση του δικαιώματός μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας σε νόμιμη βάση, απέναντι σε άδικες κατηγορίες».

Τέλος σημειώνεται πως «είναι προφανές ότι πρέπει να δοκιμαστούν όλοι οι τρόποι προκειμένου να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία με τρόπο που να μην καταγραφεί ως πολιτικό, νομικό και ηθικό λάθος της Γαλλίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, ήδη από την ψήφιση του νόμου από την Εθνοσυνέλευση, έχει ακυρώσει την αμυντική και πολιτική και οικονομική συνεργασία με τη Γαλλία κι είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις.

«Μόνιμες κι όχι προσωρινές κυρώσεις»

«Μεγάλη αδικία και έλλειψη σεβασμού προς την Τουρκία» είναι σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκίν, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και με δεδομένη την απόφαση της γαλλικής Γερουσίας, ο Εργκίν είπε πως το νομοσχέδιο «δεν έχει ισχύ».

Νωρίτερα, και ενώ αναμενόταν η συζήτηση στη γαλλική Γερουσία, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υπερψήφισης του νομοσχεδίου είχε πει ότι στην περίπτωση αυτή «οι κυρώσεις προς τη Γαλλία θα είναι μόνιμες και όχι προσωρινές».

«Πολύ λανθασμένη απόφαση» χαρακτήρισε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι, Ταχσίν Μπουρτζούγολου, την υπερψήφιση από τη γαλλική Γερουσία του νομοσχέδιου για την επιβολή ποινής σε όσους απορρίπτουν τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει με νόμο η Γαλλία. Ο Μπουρτζούγλου είπε «κάναμε ό,τι μπορούσαμε» και ερωτηθείς αν θα κληθεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, υποστήριξε «είναι ένα από τα ενδεχόμενα».

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, επισήμανε από το Στρασβούργο ότι η Τουρκία (ως χώρα ή Τούρκοι πολίτες) θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να καταδικάσει τη Γαλλία, αν ο υιοθετηθεί νόμος. «Θα είναι μια ιστορική ντροπή και απειλή για την ελευθερία έκφρασης» επεσήμανε ο κ. Αρίντς.

Ο Αρίντς, που εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΕΔΑΔ θα κρίνει το νόμο «αντίθετο προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής μια απόφαση κατά της Τουρκίας» και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «πολύ επιβλαβείς συνέπειες» για τις γαλλοτουρκικές σχέσεις. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com