Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΕΝΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αρκετοί Βερολινέζοι είχαν τραυματιστεί από κουνέλια που έπεφταν από μπαλκόνια, στα οποία εκτρέφονταν κατά χιλιάδες τα ζώα αυτά για να συμπληρώνουν τα λιγοστά τρόφιμα που διανέμονταν με δελτίο στους πολίτες...

Τώρα, αν επιτύχει ένα τολμηρό σχέδιο φουτουριστικής γεωργίας, ο εξ ουρανού κίνδυνος μπορεί να προέρχεται από ντομάτες και ψάρια, καθώς η στέγη ενός εργοστασίου στη γερμανική πρωτεύουσα προορίζεται να μετατραπεί μια μεγάλη φάρμα.
Το πρόγραμμα Frisch vom Dach (Φρέσκο από τη Στέγη) προβλέπει τη δημιουργία ενός «ρουφ γκάρντεν» 2.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα περιλαμβάνει και μια ιχθυοκαλλιέργεια.

Οι πρωτεργάτες αυτού του αξίας 5,6 εκατ. ευρώ προγράμματος πιστεύουν ότι ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα μορφή γεωργίας στις μεγαλουπόλεις. «Η ανθρωπότητα κατευθύνεται με ταχύτητα πάνω σ' έναν τοίχο», δήλωσε ο Νίκολας Λέσκε, ένας από τους συνιδρυτές του Frisch vom Dach. «Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται. Με τόσους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις, πρέπει να σκεφτούμε τοπικά».

Οι τοπικές Αρχές έχουν ήδη δώσει την άδεια για να μετατραπεί η μεγάλη στέγη ενός πρώην εργοστασίου βύνης στο Σένεμπεργκ, στο Δυτικό Βερολίνο, σε αυτοσυντηρούμενο αγρόκτημα που θα παράγει μαρούλια, ντομάτες, βότανα, πατάτες, καρότα και άλλα λαχανικά, δίπλα σε μια ιχθυοκαλλιέργεια. Οι ιδρυτές θέλουν να έχουν θέσει το πρόγραμμα σε λειτουργία ώς το 2013.

Παλιά βαρέλια, που χρησιμοποιούνταν άλλοτε για το στέγνωμα του κριθαριού ώστε να μετατραπεί σε βύνη χρήσιμη για τη ζυθοποιία, θα μετατραπούν σε δεξαμενές για ψάρια. Ολα τα τρόφιμα θα πωλούνται απευθείας από το αγρόκτημα ώστε να περιορίζονται η χρήση ρυπογόνων φορτηγών και το κόστος των προϊόντων.

Στη στέγη θα στηθούν θερμοκήπια και τα απορρίμματα από τα ψάρια θα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για τα λαχανικά. Τα φυτά, με τη σειρά τους, θα φιλτράρουν και θα καθαρίζουν το νερό για τα ψάρια, δημιουργώντας ένα βιώσιμο, κλειστό σύστημα. «Η επιτυχία του συστήματος είναι ότι το μόνο που χρειάζεται να προσθέσεις είναι η τροφή για τα ψάρια», λέει η Καρολίνε φομ Μπέκελ, συνιδρύτρια του Frisch vom Dach. Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com