Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΗΠΑ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΩΝ;

Το μεγαλύτερο μυστικό υπόγειο διαστημικό κέντρο στην Ευρώπη, είχε κατασκευαστεί από τον ισόβιο ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο στη στρατιωτική βάση «Ζέλιαβα», στο Μπίχατς της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και έφερε το συνωμοτικό όνομα «Object 505», υποστηρίζει σλοβενικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα!»...

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η CIA, δήθεν, το ανακάλυψε και όλη η τεχνολογία για την πτήση στο διάστημα «παραχωρήθηκε» στις ΗΠΑ έναντι 2, 5 δισ. δολαρίων.

Το χιουμοριστικό ντοκιμαντέρ «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα!» του σλοβένου σκηνοθέτη Ζίγκα Βιρτς, που ασχολείται με ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του αγώνα για το διάστημα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου - το γιουγκοσλαβικό διαστημικό πρόγραμμα- αποκαλύπτει «απίστευτες» πληροφορίες.

Οι δημιουργοί της ταινίας, που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας αξιοποίησαν μια πραγματική προσωπικότητα της ιστορίας της αεροναυτικής, τον Χέρμαν Ποτότσνικ, ο οποίος γεννήθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία και πέθανε στη Βιέννη το 1929.

Ο Ποτότσνικ, σλοβενικής εθνικότητας, λοχαγός του αυστρουγγρικού στρατού και ειδικός της μηχανικής επιστήμης, με μελέτες στο σχεδιασμό και τη λειτουργία πυραύλων, το 1928 δημοσίευσε το βιβλίο "Das Problem der Befahrung des Weltraums - der Raketen-motor" (Τα προβλήματα της πτήσης στο διάστημα- πυραυλική μηχανή). Στο βιβλίο του αναπτύσσει διεξοδικά, μεταξύ άλλων, θέματα διαστημικών σταθμών και επικοινωνιακών δορυφόρων.

Οι Γιουγκοσλάβοι πραγματοποίησαν γρήγορη πρόοδο, βασισμένη στις κρυφές σημειώσεις του πρωτοπόρου στον τομέα Χέρμαν Ποτότσνικ, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι τεχνικές λύσεις που περιγράφονται στα αδημοσίευτα ημερολόγια του Ποτότσνικ ήταν η βάση για το μυστικό διαστημικό πρόγραμμα του 1948, μετά τη σύγκρουση του Τίτο με τον Στάλιν, αναφέρεται στο τρέιλερ της ταινίας, σύμφωνα με το σερβικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η CIA, δήθεν, ανακάλυψε ότι η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας είχε την τεχνολογία για την πτήση στο διάστημα και το Μάρτιο του 1961, ο Τίτο παραχώρησε όλη την τεχνογνωσία στις ΗΠΑ, που γρήγορα «έφθασαν» τους Σοβιετικούς.

Ο Τίτο ως αντάλλαγμα πήρε τη στήριξη του Λευκού Οίκου, αλλά και τεράστιο χρηματικό ποσό - στην ταινία αναφέρεται ότι το ποσό ήταν 2,5 δισ. δολάρια.

Ήδη, το Μάιο του 1961 ο αμερικανός πρόεδρος Κένεντι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ταξίδι στο Φεγγάρι.

Η ταινία «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα!» είναι έργο των αδερφών Μπόστιαν και Ζίγκα Βιρτς, σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης σλοβενικής κινηματογραφίας.

Πέρσι, ο Ζίγκα Βιρτς ήταν υποψήφιος για το σπουδαστικό Όσκαρ, για την ταινία του «Η Τεργέστη είναι δική μας».

Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2013. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com