Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο «ΦΟΡΟΣ ΤΟΜΠΙΝ» ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΑΡΚΟΖΙ-ΜΕΡΚΕΛ

Με σκοπό να θέσουν τις βάσεις για μία ισχυρότερη οικονομική ένωση ενόψει της νέας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουν την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για την επιβολή κοινοτικού φόρου στις συναλλαγές, του επονομαζόμενου «φόρου Τόμπιν»...

Το σχέδιο του Νικολά Σαρκοζί για να επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα είναι ο κύριο θέμα των συνομιλιών με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά το γεύμα εργασίας του γαλλο-γερμανικού διδύμου σήμερα στο Βερολίνο.

Το Παρίσι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει μόνο στην επιβολή του επονομαζόμενου «φόρου Τόμπιν».

Ο Νικολά Σαρκοζί αιφνιδίασε τους ευρωπαίους εταίρους του, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, δηλώνοντας ότι η Γαλλία δεν θα περιμένει τη διαμόρφωση συναίνεσης για την εφαρμογή του φόρου αυτού στη Γαλλία.

Ωστόσο, δεν προσδιόρισε χρονικά την εφαρμογή του.

Ο χρηματοπιστωτικός κόσμος της Γαλλίας διατύπωσε την κατηγορηματική του αντίθεση προς την πρόταση του προέδρου της χώρας, ο οποίος, τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, εισέρχεται σε μία δύσκολη προεκλογική περίοδο, έχοντας απέναντί του επτά στους δέκα Γάλλους να κρίνουν αρνητικά την προεδρική του θητεία και εναντίον του τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Αιφνιδιάστηκε η Μέρκελ

Η ανακοίνωση του Νικολά Σαρκοζί αιφνιδίασε και την καγκελάριο Μέρκελ, που ήθελε να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα της εισαγωγής ενός φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την αποτροπή της κερδοσκοπίας και την εισροή χρήματος.

Το Βερολίνο περιορίσθηκε να δηλώσει ξερά ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη.

«Ο στόχος είναι να επιτύχουμε την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε από την πλευρά της ότι μία συγκροτημένη κοινή προσέγγιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι αναγκαία για να υπάρξουν αποτελέσματα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε ότι είναι
αναγκαίο οι ευρωπαϊκές χώρες να μην προχωρήσουν μεμονωμένα στην επιβολή αυτού του φόρου.

Από το Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε την αντίθεσή του στην επιβολή ενός «φόρου Τόμπιν», εάν αυτό δεν αποφασισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο Παρίσι, η ένωση Paris Europlace, η οποία αντιπροσωπεύει τους παράγοντες των γαλλικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην προεδρική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι εάν ένας νόμος επί των
χρηματοοικονομικών συναλλαγών εφαρμοζόταν μόνο στη Γαλλία θα έπληττε τη γαλλική οικονομία.

Στην ανακοίνωση της ένωσης τονίζεται ότι ένας «φόρος Τόμπιν» στη Γαλλία δεν θα έπληττε μόνο τις κερδοσκοπικές συναλλαγές , αλλά και τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από ιδιώτες επενδυτές, επιχειρήσεις και θεσμικούς επενδυτές.

«Εάν αυτός ο φόρος εφαρμοζόταν μόνο στη Γαλλία, θα προκαλούσε την μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων προς όφελος των μεγάλων χρηματοοικονομικών κέντρων παγκοσμίως και θα περιόριζε, κατά συνέπεια, τον έλεγχο των όρων χρηματοδότησης της οικονομίας μας και τον ρόλο του Παρισιού ως χρηματοοικονομικού κέντρου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία».

Στην ημερήσια διάταξη των σημερινών συνομιλιών στο Βερολίνο θα βρίσκεται και ο έλεγχος της προόδου της διαδικασίας μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τον κατευνασμό των αγορών ως προς την αντοχή της ευρωζώνης, καθώς και ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη και η αστάθεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σχετικώς με το σχεδιαζόμενο «δημοσιονομικό συμβόλαιο», την ενίσχυση του συντονισμού σε θέματα οικονομικής πολιτικής και την ανάπτυξη των εργαλείων σταθεροποίησης.

Οι αποφάσεις αυτές, λόγω της διαφωνίας της Βρετανίας, θα λάβουν τη μορφή διεθνούς συμφωνίας, η οποία προσδοκάται να υπογραφεί το αργότερο ως τον Μάρτιο.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη δήλωση των αρχηγών κρατών της ζώνης ευρώ της 9ης Δεκεμβρίου, στόχος παραμένει η ενσωμάτωση των διατάξεων της συμφωνίας στις Συνθήκες της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, Γαλλία και Γερμανία ενδέχεται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση στη συνάντηση του Eurogroup, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Προεκλογική μπλόφα χαρακτηρίζει το φόρο στις συναλλαγές ο γαλλικός Τύπος

Ο γαλλικός Τύπος αντιμετωπίζει με πολύ επικριτικούς τόνους την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την επιβολή «φόρου Τόμπιν», μία πρωτοβουλία που χαρακτηρίζεται «μπλόφα», διότι δεν είναι δυνατόν να ψηφισθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές, ή «καταδικασμένη σε αποτυχία», διότι μόνον η Γαλλία υποστηρίζει την πρόταση.

Πολλοί συντάκτες των κύριων άρθρων αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί επίσης μία μεγάλη πολιτική επίθεση, διότι ο φόρος Τόμπιν είναι μία θεμελιωδώς σοσιαλιστική ιδέα, η οποία υφαρπάχθηκε από την αριστερά από τον
πρόεδρο της Γαλλίας, σύμφωνα με την La Tribune.

Η Le Figaro, χαιρετίζει τον υποψήφιο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος «αν και δεν βρίσκεται ακόμη, επισήμως, σε προεκλογική εκστρατεία, δίνει τον ρυθμό και, εις το εξής, καθορίζει την ημερήσια διάταξη».

«Ο Νικολά Σαρκοζί μετέτρεψε την περίοδο των γιορτών σε σταλινική Κατιούσα, με τον ορυμαγδό των προτάσεων, όπως ο κοινωνικός ΦΠΑ και ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών» γράφει η Charente Libre.

Για την Dernieres Nouvelles d' Alsace, «Ο Νικολά Σαρκοζί τα παίζει όλα, με κίνδυνο να εκτεθεί στην οργή των ευρωπαίων εταίρων του. Πώς η αγαπημένη του Άνγκελα , η οποία ήθελε να περιμένει το 2014, θα υποδεχθεί σήμερα αυτόν που της
έκανε απιστία για να φλερτάρει με τους γάλλους ψηφοφόρους;» γράφει η εφημερίδα.

Για την Les Echos, η εφαρμογή του φόρου Τόμπιν «σε μία μόνο χώρα οδεύει κατευθείαν στην αποτυχία, όπως το απέδειξε η Σουηδία εδώ και τριάντα χρόνια».

«Ο φόρος Τόμπιν δεν λειτουργεί σε μία μόνον χώρα, εκτός εάν θέλει κανείς να διώξει προς το εξωτερικό σημαντικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές και απαραίτητους μοχλούς εξουσίας».

H εφημερίδα La Presse de la Manche γράφει ότι το μέτρο αυτό «θα πρέπει να υιοθετηθεί από κοινού από το σύνολο των χωρών μελών του ΟΗΕ. Γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα παραπέμψει αυτόν τον καθ'όλα δικαιολογημένο φόρο στις καλένδες».

Την Τετάρτη αναμένεται στο Βερολίνο και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος στις 18 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Λονδίνο, ενώ στις 20 Ιανουαρίου οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας θα συναντηθούν στην Ρώμη.

«Ο φόρος Τόμπιν»

Ο φόρος Τόμπιν ήταν ιδέα του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου. Τζέιμς Τόμπιν και αρχικά προέβλεπε τη φορολόγιση μόνο συναλλαγματικών συναλλαγών και τις μετατροπές από ένα νόμισμα σε άλλο.

Η ιδέα παρουσιάστηκε το 1972, ένα χρόνο μετά το τέλος του «χρυσού κανόνα» στις συναλλαγές και αναμορφώθηκε από τον Τόμπιν το 2001.

Ο Τόμπιν πρότεινε ο φόρος να κυμαίνεται γύρω στο 0,5% του όγκου των συναλλαγών για να επωφελούνται από αυτόν κυρίως οι τράπεζες των λιγότερο οικονομικά εύρωστων χωρών. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com