Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΡΙΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις, που προκάλεσε η γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία...

Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Όμως όλα αυτά λειτουργούν μόνον αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη τα συζητήσουν, γι' αυτό δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία» προσέθεσε η καγκελάριος.

Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ήταν συντονισμένη από το Βερολίνο, καθώς και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η επίμαχη πρόταση ορισμένων Ευρωπαίων να τεθεί η Ελλάδα υπό δημοσιονομική επιτροπεία δεν είναι παρά μια «γενική σκέψη» που βρίσκεται ακόμη «υπό διαμόρφωση».

«Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής ενηνμέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας: «Όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, μίλησε στην ίδια συνέντευξη Τύπου για μια «συζήτηση εργασίας», για να «δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε, όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου «όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες.

Η πρώτη θα ήταν «να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους» επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν «ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η δεύτερη επιλογή θα ήταν «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης» για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή, πρόσθεσε.

Ο Κότχαους διαβεβαίωσε πως μια συμμετοχή κρατών και θεσμών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν βρίσκεται σε συζήτηση».

«Το κεντρικό σημείο των συζητήσεων είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», δηλαδή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών της Αθήνας που πρέπει να δεχθούν την παραγραφή χρεών ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε.

Αντίθετη στα γερμανικά σχέδια η Αυστρία

Σαφώς κατά του διορισμού επιτρόπου τάχθηκε τη Δευτέρα ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αποδεχτεί με τίποτε όρους όπως «επιτηρητής».

Ο ίδιος θεωρεί πως η Ελλάδα -και αυτό, όπως σημειώνει, θα πρέπει σαφέστατα να τονιστεί- έχει να εκπληρώσει σκληρούς όρους, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες, αλλά και οι ίδιοι δεν κάνουν ευκολότερη την κατάσταση. Πρόκειται, όπως είπε, για μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, μέχρις ότου η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές.

Κατά την άποψή του, μέχρι τότε θα πρέπει να τηρηθούν αυτοί οι όροι, όμως, από την άλλη, στην πολιτική κανείς δεν επιτρέπεται να προσβάλει τον άλλο, καθώς με αυτό τίποτε δεν επιτυγχάνεται και οδηγεί στη λάθος κατεύθυνση.

Επίσης, ο κ. Φάιμαν τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ενίσχυσης του Μηχανισμού Στήριξης. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και προς τούτο πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε η πολιτική να έχει «το λέγειν» περισσότερο από τις χρηματαγορές και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων, καθώς δεν αρκεί να διακηρύσσεται μόνον η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής, που δεν μπορεί βέβαια να λειτουργήσει χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com