Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΕΟΦ: STOP ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία περιέχουν νικοτίνη, προχωρεί τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος η απαγόρευση επιβάλλεται μετά από γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)...

Σύμφωνα με τον με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, καθηγητή κ. Π. Μπεχράκη, μελέτη η οποία είναι υπό δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό δείχνει ότι οι αντιστάσεις του αναπνευστικού συστήματος και τα στοιχεία φλεγμονής που ανιχνεύονται στην εκπνοή είναι επηρεασμένα μετά το κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Τα στοιχεία αυτά δεν είναι τόσο έντονα όσο του καπνίσματος με κανονικό τσιγάρο. Ωστόσο, δεν παύει να είναι βλαπτικό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο», δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Μπεχράκης.

Ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η απαγόρευση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είπε, είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του.

Ωστόσο, ο καθηγητής αναφέρει ότι «... το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει σαν μια ενδιάμεση διαδικασία διακοπής του τσιγάρου. Οχι να το μονιμοποιήσει, αλλά να το χρησιμοποιήσει για δύο τρεις μήνες και μετά να διακόψει το κάπνισμα».

Παράλληλα ο κ. Δημόπουλος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας δέχεται εισηγήσεις για νέα αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 20%, καθώς εκτιμάται ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της καπνιστικής συνήθειας.

Εν τω μεταξύ η προσέλευση στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος παραμένει αυξημένη. Ωστόσο, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, δεν εξετάζεται προς το παρόν η κάλυψη του κόστους των φαρμάκων, που χορηγούνται για τη διακοπή του καπνίσματος, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com