Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΟΙΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ PSI

«Μεγάλο βήμα προς τη δημοσιονομική σύγκλιση και ενοποίηση στην Ευρωζώνη» χαρακτήρισε τις σημερινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από τις Βρυξέλλες...

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της κρίσης καθώς επίσης βήματα που αφορούν στο να αποφευχθούν οι επαναλήψεις τέτοιων φαινομένων στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος σε συνέντευξη τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Σχολίασε επίσης ότι τα μέτρα που υιοθέτησε την Πέμπτη η ΕΚΤ είναι πολύ σημαντικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεκτιμηθούν με τις σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε πως η Ελλάδα θα ασκήσει δημοσιονομική πολιτική σύμφωνα με τους νέους κανόνες που υιοθετήθηκαν όταν ολοκληρώσει με επιτυχία το οικονομικό της πρόγραμμα και φτάσει στο επίπεδο του μηδενισμού των ελλειμμάτων.

Οσον αφορά στο PSI, ο κ. Παπαδήμος, χαρακτήρισε καλούς τους οιωνούς για τη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να υπάρξει όσο τον δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

«Η προσπάθεια είναι να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI δεν βλέπω γιατί να μην συμμετάσχουν οι ιδιώτες. Οι οιωνοί για το PSI είναι καλοί», ανέφερε.

Επιπλέον, εξήγησε ότι τα μέτρα που ενδέχεται να είναι αναγκαία για το 2013-2014 θα εξειδικευτούν περαιτέρω κατά την ολοκλήρωση του β' προγράμματος, η διαμόρφωση του οποίου θα ξεκινήσει την άλλη βδομάδα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουρίου.

Σημείωσε πάντως ότι αν τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα εφαρμοστούν, δεν θα είναι αναγκαία νέα, συμπληρώνοντας όμως ότι η οικονομία λειτουργεί στην αβεβαιότητα. Πρόσθεσε τέλος ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι διασφαλισμένη και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό εκτίμησε ότι «εφόσον υλοποιηθεί, και μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς έχει φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους, θα αλλάξει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας και θα θέσει τις βάσεις για την ανάκαμψη».

Ερωτηθείς αν είναι αποτελεσματική η λειτουργία της νέας κυβέρνησης, απάντησε θετικά, επισημαίνοντας πως μέσα σε αυτόν τον ένα μήνα που πέρασε επιτεύχθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτίμησε ότι το βασικό στοιχείο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι επιβεβαιώνονται πλήρως οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Το γεγονός πως αποσαφηνίζεται πως το ελληνικό PSI είναι μοναδική περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί, εξήγησε, θα βοηθήσει στις διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Το σχετικό χωρίο της απόφασης -όπως είπε, θα βοηθήσει γιατί θα κάνει τον ιδιωτικό τομέα να νιώσει πιο ασφαλής.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δήλωσε ότι για το 2011 ταμειακά κρίσιμη είναι περίοδος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012. «Πρέπει να κάνουμε εθνική υπερπροσπάθεια ως τα τέλη Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι με τη βοήθεια και κατανόηση όλων των Ελλήνων «θα πετύχουμε τους στόχους και έτσι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα όπως το έχουμε ψηφίσει το 2011 και το 2012».

Απηύθυνε τέλος έκκληση προς όλους να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται ενότητα και συστράτευση. «Πρέπει να κάνουμε υπομονή για να περάσουμε αυτόν τεράστιο κάβο και για να είναι το σκάφος ασφαλές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com