Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΕΕ: ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ

Αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τις θανατηφόρες ενέσεις επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πλέον, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που επιθυμούν να εξάγουν φάρμακα όπως το αναισθητικό νατριούχος θειοπεντάλη, θα πρέπει πρώτα να βεβαιώνονται ότι το προϊόν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εκτελέσεων...

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των εκτελέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία πρέπει δια νόμου να χρησιμοποιείται για να αναισθητοποιεί τον θανατοποινίτη πριν από τη χορήγηση των θανατηφόρων ουσιών, αλλά βρίσκεται σε έλλειψη.

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει την απόφαση «θετικό βήμα» προς την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι θέλει να εξασφαλίσει ότι καμία φαρμακευτική ουσία που εξάγεται από τη ΕΕ δεν θα χρησιμοποιείται «για τη θανατική ποινή, τον βασανισμό ή άλλη ανάλγητη, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία».

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και το μπλοκ ζητάει την κατάργησή της παγκοσμίως.
Η νατριούχος πεντοθάλη απαιτείται από την αμερικανική νομοθεσία για τη χρήση της στις θανατηφόρες ενέσεις, στις 34 πολιτείες που συνεχίζουν να εκτελούν την θανατική ποινή. Πρόκειται για το πρώτο από τρία φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις.

Νωρίτερα εφέτος, ο μοναδικός αμερικανός παρασκευαστής του φαρμάκου, η φαρμακευτική εταιρεία Hospira σταμάτησε την παρασκευή του επίμαχου φαρμάκου. Συνεχίζει ωστόσο, να παρασκευάζεται στη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία, αλλά τον Απρίλιο επιβλήθηκε στη Βρετανία επείγουσα απαγόρευση εξαγωγών αφότου η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve κατέθεσε αγωγή εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης.

Παρομοίως και η ινδική εταιρεία Kayem Pharmaceuticals δήλωσε ότι πλέον δεν θα πουλάει το επίμαχο φάρμακο στις αμερικανικές φυλακές.

Η έλλειψη της νατριούχου πεντοθάλης στην Αμερική έχει ήδη οδηγήσει σε μια αξιοσημείωτη μείωση τους αριθμού των εκτελέσεων που πραγματοποιούνται. Ορισμένες Πολιτείες διαθέτουν απόθεμα του απαραίτητου φαρμάκου, ενώ άλλες χρησιμοποιούν πλέον μια εναλλακτική φαρμακευτική ουσία, την πεντοβαρβιτάλη, η οποία όμως καλύπτεται εξίσου από τη νέα απαγόρευση της ΕΕ. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com