Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΝΕΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Αμερικανική εταιρεία με κύριο χρηματοδότη τον μεγιστάνα της πληροφορικής Μπιλ Γκέιτς συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα «κινούμενου κύματος», ο οποίος θα είναι σημαντικά φθηνότερος και πιο ασφαλής...

«Η ιδέα είναι να έχουμε έναν αντιδραστήρα πολύ χαμηλού κόστους, πολύ ασφαλή και με πολύ μικρή παραγωγή αποβλήτων» δήλωσε ο ιδρυτής της Microsoft επισκεπτόμενος το κινεζικό υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Τη συνεργασία επιβεβαίωσε σε τοπικά μέσα ο γενικός διευθυντής της κρατικής Εθνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας.

Για να καλύψει τις διογκούμενες ανάγκες της σε ενέργεια τις επόμενες δεκαετίες, η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια σε όλη τη χώρα.

Η TerraPower, μια εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς με έδρα το Μπέλβιου της Ουάσινγκτον, αναπτύσσει έναν αντιδραστήρα τέταρτης γενιάς που θα μπορεί να λειτουργεί για αρκετές δεκαετίες χωρίς ανεφοδιασμό με σχάσιμο υλικό.

Ο αντιδραστήρας «κινούμενου κύματος» ονομάζεται έτσι επειδή οι πυρηνικές αντιδράσεις δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα σε ολόκληρη την καρδιά του αντιδραστήρα, όπως συμβαίνει σε άλλους σχεδιασμούς, αλλά αντίθετα ξεκινούν από το κέντρο και επεκτείνονται προς τα έξω σαν κύμα.

Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του αντιδραστήρα είναι ότι χρησιμοποιεί ως καύσιμο το λεγόμενο «εξαντλημένο» ουράνιο, δηλαδή μείγμα ισοτόπων ουρανίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε σχάσιμο ουράνιο-235 και υψηλή περιεκτικότητα σε ουράνιο-238.

Το εξαντλημένο ουράνιο είναι σχετικά φθηνό και υπάρχει σε αφθονία, δεδομένου ότι είναι παραπροϊόν της παραγωγής «εμπλουτισμένου» ουρανίου για χρήση σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και πυρηνικά όπλα.

Εκτός του ότι λειτουργεί με εξαντλημένο ουράνιο για 40-60 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό, και παράγει λιγότερα ραδιενεργά απόβλητα, ο αντιδραστήρας κινούμενου κύματος έχει ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα: «Αυτό το σχέδιο θα είναι εξαιρετικά ασφαλές» διαβεβαίωσε ο Μπιλ Γκέιτς. «Δεν απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση για να παραμένει ασφαλής ανά πάσα στιγμή» είπε.

Αφότου αποσύρθηκε από τα ενεργά καθήκοντά του στη Microsoft, ο Μπιλ Γκέιτς αφιερώθηκε στη φιλανθρωπία και στην προώθηση διεθνών θεμάτων υγείας, εκπαίδευσης και πράσινης ενέργειας.

Επισκέφθηκε την Κίνα προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση για μια δράση του κοινωφελούς Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, με στόχο την ενθάρρυνση της καινοτομίας και την καταπολέμηση της φτώχιας.

«Η Κίνα», είπε ο Γκέιτς, «έχει πολλά να συνεισφέρει επειδή κατάφερε να λύσει πολλά από τα προβλήματά της -όχι όλα, αλλά αρκετά. Πολλές χώρες της Ασίας, της νότιας Ασίας και της Αφρικής έχουν μείνει πολύ πίσω της, είτε πρόκειται για τη γεωργία είτε για την υγεία». Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com