Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΦΟΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η συμβουλευτική επιτροπή Βιοασφάλειας των ΗΠΑ ζήτησε από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά Science και Nature να αποσιωπήσουν ορισμένα στοιχεία για ένα φονικό στέλεχος γρίπης που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε δυνητικά να πέσει στα χέρια τρομοκρατών...

Το αίτημα αφορά δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις που περιγράφουν τη δημιουργία ενός νέου στελέχους της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, το οποίο πιθανότατα μπορεί να μεταδίδεται εύκολα απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δεδομένου ότι ο Η5Ν1 σκοτώνει το 69% των ανθρώπινων θυμάτων του, η απελευθέρωση ενός τέτοιου στελέχους στο περιβάλλον θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία με εκατομμύρια νεκρούς.

Οι διευθύνσεις των δύο περιοδικών δήλωσαν ότι θα ανακοινώσουν την τελική τους απόφαση τις επόμενες εβδομάδες, τόνισαν πάντως ότι η ελεύθερη πρόσβαση των επιστημόνων στα επίμαχα δεδομένα έχει κρίσιμη σημασία για την προστασία της δημόσιας υγείας από μελλοντικές πανδημίες.

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Βιoασφάλεια (NSABB), η οποία γνωμοδοτεί στο υπουργείο Υγείας και σε άλλους ομοσπονδιακούς φορείς, προτείνει να δημοσιευτούν «τα γενικά συμπεράσματα» των επίμαχων ερευνών, χωρίς όμως «τις μεθοδολογικές και άλλες λεπτομέρειες οι οποίες θα επέτρεπαν την αναπαραγωγή των πειραμάτων από άτομα που επιδιώκουν να βλάψουν».

Το αίτημα της NSABB, το οποίο χαρακτήρισε «πρωτοφανές» η διεύθυνση του Nature, δεν είναι δεσμευτικό για τα δύο περιοδικά.

Το Nature εκδίδεται στη Βρετανία και το Science στις ΗΠΑ.

H διεύθυνση του Science δήλωσε ότι η τελική της απόφαση θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να εγγυηθεί ότι οι πληροφορίες που τυχόν θα παραλειφθούν από τις δημοσιεύσεις θα παραμείνουν διαθέσιμες για τους ενδιαφερόμενους ερευνητές.

Η σημαντικότερη από τις δύο επίμαχες μελέτες προέρχεται από την ερευνητική ομάδα του Ρον Φουκιέ στο Ιατρικό Κέντρο «Έρασμος» του Ρότερνταμ, η οποία δημιούργησε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του Η5N1 το οποίο μεταδίδεται εύκολα στις νυφίτσες.

Το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται απευθείας μεταξύ θηλαστικών σημαίνει πιθανότατα ότι μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα στελέχη του Η5Ν1 που απαντώνται σήμερα στη φύση μεταδίδονται στον άνθρωπο σχεδόν αποκλειστικά μέσω της επαφής με μολυσμένα πτηνά.

Η δεύτερη μελέτη, την οποία υπογράφουν ιολόγοι από τα Πανεπιστήμια του Ουισκόνσιν και του Τόκιο, φέρεται να καταλήγει στα ίδια περίπου αποτελέσματα. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com