Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

«Απαράδεκτα» και «μεροληπτικά» χαρακτήρισε η Άγκυρα τα όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πηγή της λαθρομετανάστευσης»...

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις της Τουρκίας για το ενδεχόμενο να παγώσει τις σχέσεις της με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012, υπογραμμίζοντας ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προβλέπεται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθύτατη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σε όλα τα κράτη μέλη.

Το Συμβούλιο τόνισε ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία. Παρατηρεί επίσης ότι ελλείψει προόδου, το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα μέτρα που λήφθηκαν το 2006 σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη επιτελέσει πρόοδο σε ό,τι αφορά στην ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν την ανάγκη δέσμευσης της Τουρκίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, εκφράζοντας τις σοβαρές ανησυχίες της Ένωσης και καλώντας τη χώρα να αποφεύγει οποιουδήποτε είδους απειλή ή ενέργεια που να στρέφεται εναντίον κράτους μέλους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι «χώρος επίλυσης του Κυπριακού δεν είναι τα τελικά ανακοινωθέντα του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία αν θέλει να συμβάλει στην επίλυση θα πρέπει να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «το Κυπριακό μεταφέρθηκε στην ΕΕ ως αποτέλεσμα της μονομερούς ένταξης των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ παρότι το 2004 είχαν απορρίψει το σχέδιο Ανάν».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να βρεθεί τους προσεχείς μήνες λύση στο Κυπριακό -όπως εξάλλου είναι και η προσδοκία του ΟΗΕ- και να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ στο δεύτερο ήμισυ του 2012 το νέο συνεταιριστικό κράτος όπου θα μετέχουν υπό καθεστώς ισοτιμίας και οι Τουρκοκύπριοι».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «είναι φυσικό, σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν βρεθεί λύση εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία να μη δεχθεί ως συνομιλητή την ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου η οποία δεν εκπροσωπεί το σύνολο του νησιού».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «με δεδομένες τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε την προσέγγιση και την αντίληψη της ΕΕ που περιλαμβάνεται στο άρθρο 8 των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξοδεύει την ενέργειά της όχι για να προβαίνει σε προβοκατόρικες ενέργειες που προκαλούν ένταση και βλάπτουν τη διαδικασία των συνομιλιών, αλλά για να βρεθεί μία λύση στο Νησί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ως προς το θέμα της λαθρομετανάστευσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πηγή της λαθρομετανάστευσης. Αυτό προκύπτει και από τις στατιστικές που ανακοινώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ» και ότι «η λαθρομετανάστευση είναι διεθνές πρόβλημα το οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της καμία χώρα. Η Τουρκία με βάση της γεωγραφική της θέση βρίσκεται εντός των διαδρομών της λαθρομετανάστευσης και συνεχίζει να συνεργάζεται με την ΕΕ για την αντιμετώπισή της, ενώ δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία αυτή». Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com