Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΡΗΞΗ ΣΟΥΠΕΡΝΟΒΑ ΣΤΟ... ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ

Το πιο λαμπρό αστέρι σουπερνόβα, 11 μόλις ώρες πριν την έκρηξή του, παρατήρησαν επιστήμονες από την Καλιφόρνια, καταγράφοντας το εντυπωσιακό φαινόμενο, που μετά από 25 χρόνια εντοπίστηκε και πάλι τόσο κοντά στη Γη...

Ερευνητές από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley κατέγραψαν την ακτινοβολία μίας από τις πιο φωτεινές κατηγορίες σουπερνόβα, του τύπου Ιa, στον Γαλαξία Pinwheel.

Κι αφού το φαινόμενο σημειώθηκε τόσο κοντά την Γη, οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν σημαντικές αποδείξεις, σχετικά με τα στοιχεία που το αποτελούν.

Το φαινόμενο σουπερνόβα συμβαίνει όταν ένα αστέρι πεθαίνει ή όταν ένα λευκό νανο-αστέρι απορροφά ύλη από ένα άλλο κοντινό αστέρι, οπότε το άστρο εκρήγνυται, εκπέμποντας μεγάλη ακτινοβολία.

"Όσο πλησιάζει το σημείο, οι συνθήκες συναντιούνται στο κέντρο, έτσι ώστε το νανο-αστέρι να πυροδοτήσει μία κολοσσιαία θερμοπυρηνική έκρηξη, η οποία μετατρέπει τον άνθρακα και το οξυγόνο σε βαρύτερα στοιχεία, όπως το νικέλιο", είπε ο Peter Nugent, μέλος της ομάδας επιστημόνων. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com