Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σε επίπεδα Τζον Μέιτζορ (πρόκειται για τον πρωθυπουργό που διαχειρίστηκε την ύφεση που άφησε πίσω της η βαρώνη Θάτσερ) επανέφερε την ανεργία στη Βρετανία η νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 128.000 το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011 και έφθασε στα 2,64 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 8,3% από 7,9% που ήταν το τρίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ανέργων και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που καταγράφονται στη χώρα από το 1994. Ειδικότερα η ανεργία μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών έχει εκτιναχθεί στο 22%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το 1992.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 και έφθασαν στα 1,6 εκατομμύρια το Νοέμβριο. Βρετανοί ειδικοί προβλέπουν αύξηση της ανεργίας στο 8,7% στα τέλη του 2012, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Σπένσερ Ντέιλ εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η βρετανική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για να στηρίξει την οικονομία της χώρας και να αποτρέψει την ύφεση.

Η βρετανική αγορά εργασίας πήρε την κατιούσα από την κρίση του 2008, αλλά οι ειδικοί αποδίδουν την νέα εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη στις αναταράξεις που προκάλεσε στη βρετανική οικονομία η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Επισημαίνουν επίσης ότι η υψηλή ανεργία αποτελεί μείζονα τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Για την έξοδο από το φαύλο αυτό κύκλο πρωταγωνιστικό ρόλο θεωρούν ότι θα διαδραματίσει η Τράπεζα της Αγγλίας, στηρίζοντας με πρωτογενείς παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες για δημόσια έργα που θα απασχολήσουν ανέργους και θα «κινήσουν» την οικονομία, αφού ο ιδιωτικός τομέας είναι απρόθυμος για κάτι τέτοιο.

«Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ αδύναμη κι ευάλωτη αγορά εργασίας και ότι όσο η Βρετανία διολισθαίνει προς μια ήπια ύφεση νέες θέσεις εργασίας είναι δύσκολο να δημιουργηθούν. Εως τα τέλη του καλοκαιριού προβλέπουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα έχει αγοράσει ομόλογα της κυβέρνησης συνολικής αξίας 375 δισ. στερλινών (446 δισ. ευρώ)», δήλωσε στο Bloomberg ο Φίλιπ Σόου της Investec Securities στο Λονδίνο. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com