Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΡΗΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ - ΣΟΚ

Το βαθύ ρήγμα στους κόλπους των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) της Γερμανίας σχετικά με τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας (ESM) φέρνει στην επιφάνεια η αιφνιδιαστική παραίτηση του Κρίστιαν Λίντντερ, γενικού γραμματέα του και ανερχόμενου «αστέρα» του κόμματος που πολλοί θα ήθελαν να τον δουν στην ηγεσία...

Η κίνηση του Κρίστιαν Λίντντερ, Νο. 2 στην ιεραρχία του FDP, συνδέεται με εσωτερικό δημοψήφισμα στους κόλπους των εταίρων της Aνγκελα Μέρκελ κόντρα σε περαιτέρω διασώσεις στην ευρωζώνη και έρχεται να επιδεινώσει την κρίση στο κόμμα που βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο σε «ελεύθερη πτώση» στις δημοσκοπήσεις.

Ο 32χρονος Λίντντερ είχε την ευθύνη της διοργάνωσης του εσωτερικού δημοψηφίσματος που «επιβλήθηκε» στην ηγεσία του κόμματος και στον ίδιο από ομάδα ευρωσκεπτικιστών εντός της παράταξης.

Εξοργισμένοι για το γεγονός ότι ο αρχηγός του FDP Φίλιπ Ρέσλερ στηρίζει τις κινήσεις της Ανγκελα Μέρκελ στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ομάδα βουλευτών υπό τον Φρανκ Σέφλερ ηγήθηκαν εκστρατείας τους τελευταίους μήνες για τη συλλογή υπογραφών για εσωτερικό, μη δεσμευτικό δημοψήφισμα κόντρα σε περαιτέρω ευρω-διασώσεις.

Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα στην ηγεσία του FDP ότι η βάση του κόμματος αντιδρά στις ευρω-διασώσεις. Η ψηφοφορία έληξε την Τρίτη και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, όμως δεν αναμένεται να θεωρηθεί έγκυρη η ψηφοφορία καθώς δεν συγκεντρώνεται η απαραίτητη απαρτία.

Από τα 64.000 μέλη του κόμματος χρειάζεται να λάβουν μέρος 21.000 για να είναι έγκυρη η διαδικασία.

Εντός του σαββατοκύριακου οι Ρέσλερ και Λίντντερ διακήρυξαν πρόωρα πως η ψηφοφορία απέτυχε λόγω χαμηλής συμμετοχής, όπως αναφέρει το Spiegel. Δεδομένου όμως ότι απέμεναν άλλες δύο ημέρες ψηφοφορίας, εξοργισμένα μέλη του FDP τους κατηγόρησαν ότι επιχειρούν να επηρεάσουν την ψηφοφορία.

Ο Λίντντερ βρέθηκε αντιμέτωπος με ακόμη μεγαλύτερη κριτική για τη δήλωσή του ότι «ο Σέφλερ είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον του FDP» και θέλει να απομονώσει το κόμμα στην Ευρώπη.

«Ερχεται η στιγμή που κάποιος πρέπει να αποχωρήσει για να καταστήσει δυνατή μία νέα δυναμική. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ενίσχυσαν την πεποίθησή μου ότι χρειάζεται αλλαγή. Οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αποχωρήσω από σεβασμό στο κόμμα μου και σε ό,τι πρεσβεύει» ήταν η σύντομη δήλωση του Λίντερ προς τους δημοσιογράφους στην έδρα των Ελεύθερων Δημοκρατών στο Βερολίνο το πρωί της Τετάρτης.

Η αποχώρηση καταδεικνύει τη βαθιά διαίρεση στους κόλπους του κόμματος σχετικά με το εάν θα πρέπει να υποστηρίξουν την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ, και εάν η εσωτερική κρίση στο FDP επιδεινωθεί περαιτέρω είναι πιθανό ότι θα αποσταθεροποιήσει το συνασπισμό.

Εάν το FDP ενέκρινε το δημοψήφισμα κόντρα στις ευρω-διασώσεις η προσφυγή σε νέες εκλογές θα ήταν σχεδόν σίγουρη.

Ο Τόμας Οπερμαν, ανώτατος αξιωματούχος των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι ο Λίντντερ «θυσιάστηκε» για να διατηρηθεί στην εξουσία ο Φίλιπ Ρέσλερ «για λίγες ακόμη ημέρες».

Οντως φαίνεται απίθανο, όπως επισημαίνει το Spiegel, η αποχώρηση του Λίντντερ -που βρισκόταν τα τελευταία δύο χρόνια στη θέση του γενικού γραμματεά- να συμβάλει στο να επουλωθούν οι πληγές που άφησε στο κόμμα η ευρω-μάχη.

Η ηγεσία του κόμματος είναι αδύναμη αφότου τα ποσοστά του κόμματος άρχισαν να πέφτουν μετά τις εκλογές του 2009. Φέτος τον Απρίλιο ο επί σειρά ετών αρχηγός Γκίντο Βέστερβελε (νυν υπουργός Εξωτερικών) παρέδωσε τα ηνία στον Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος εντούτοις δεν έχει καταφέρει να συνασπίσει το κόμμα γύρω από μία κοινή γραμμή για την Ευρώπη.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στη Γερμανία οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα κατόρθωναν ούτε καν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com