Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΤΟΣ ΔΕΚΟ Η ΕΡΤ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Με τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί εντός των ημερών για ψήφιση στη Βουλή επιχειρείται να δοθεί λύση στα ζητήματα που αφορούν στους δημοσιογράφους και τους εν γένει εργαζόμενους στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς λόγω των ιδιαιτεροτήτων και ιδιομορφιών που υφίστανται στις σχέσεις των εργαζομένων αυτών...

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία δεν είναι δυνατόν να εξομοιωθούν οι δημοσιογράφοι με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Μια τέτοια εξομοίωση «δυναμιτίζει το κύρος και την αξιοπιστία των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει υιοθετηθεί ανάλογη εργασιακή σχέση για το δημοσιογραφικό δυναμικό».

Σύμφωνα με την τροπολογία οι σχέσεις δημοσιογράφων που ασχολούνται στο δημόσιο ρυθμίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που αποτελούν καρπό διαπραγμάτευσης με τις οικείες ενώσεις συντακτών. Σε αυτές καθορίζεται πλήθος θεσμικών θεμάτων τα οποία αποτελούν διαδοχικά βήματα για την οικοδόμηση ενός σύνθετου πλέγματος αμοιβαίων υποχρεώσεων και δικαιωμάτων για εργοδότη και εργαζόμενους.

«Ο καθορισμός του ύψους των αμοιβών είναι ζήτημα απολύτως συναρτημένο με το πλέγμα αυτό και η βίαιη αποσύνδεσή τους, η οποία επιχειρείται με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου φαλκιδεύει το δικαίωμα των εργαζόμενων στην ελεύθερη διαπραγμάτευση και διαταράσσει ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων με που απειλεί την ίδια τη δομή του συστήματος το οποίο καλείται να υπηρετεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Με τη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας επανέρχεται η εξαίρεση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ), ενώ με την τρίτη παράγραφο επιχειρείται να δοθεί λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων που εργάζονται στην ΕΡΤ και οι συμβάσεις των οποίων έληξαν ή λήγουν οσονούπω.

Με λίγα λόγια η ΕΡΤ θα μπορεί να προσλαμβάνει δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και τεχνικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή να ανανεώνει τις συμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες. Όπως αναφέρει η τροπολογία οι ανάγκες πρόσληψης αυτών των συμβασιούχων απαιτεί ευελιξία που δεν επιτυγχάνεται στα πλαίσια των διαδικασιών του ΑΣΕΠ «καθώς η πλειονότητα των δημοσιογράφων προσλαμβάνεται ως έκτακτο προσωπικό και μάλιστα για ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα η έναρξη των οποίων προσδιορίζεται εντός σύντομων αυστηρών χρονικών περιόδων.

Τυχόν ακαμψία στις διαδικασίες πρόσληψης, πολύ δε περισσότερο ο αποκλεισμός ή περιορισμός των προσλήψεων δημοσιογράφων που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του ΑΠΕ – ΜΠΕ και των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών θα επιφ΄περει τη συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους συνέπεια αντίθετη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης». Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com