Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΑΝ... ΣΤΟΥΣ ΦΑΛΑΙΝΟΘΗΡΕΣ

Μετά από καταγγελία της Greenpeace, η ιαπωνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι διοχέτευσε στο ετήσιο κυνήγι φαλαινών πόρους που προορίζονταν για τους πληγέντες από το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου. Λίγες ώρες μετά από την αναχώρηση του ιαπωνικού στόλου για την Ανταρκτική, η οικολογική οργάνωση κατηγόρησε το Τόκιο ότι άντλησε περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης από το σεισμό και τα χρησιμοποίησε για την ενίσχυση της ασφάλειας των φαλαινοθηρικών...

«Είναι απολύτως αισχρό από την πλευρά της ιαπωνικής κυβέρνησης να διοχετεύει ακόμη περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων σε ένα αχρείαστο, ανεπιθύμητο και οικονομικά μη βιώσιμο πρόγραμμα φαλαινοθηρίας, όταν τα χρήματα αυτά είναι τόσο απαραίτητα για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του ιαπωνικού παραρτήματος της οργάνωσης Τζουνίτσι Σάτο. «Η Ιαπωνία δεν μπορεί να σπαταλά χρήματα για να σκοτώνει φάλαινες στην Ανταρκτική την ώρα που εδώ, ο λαός της υποφέρει».

Ήδη, η Ιαπωνία διαθέτει σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τις φαλαινοθηρικές της δραστηριότητες. Τον περασμένο Φεβρουάριο ωστόσο, το κυνήγι ολοκληρώθηκε ένα μήνα νωρίτερα - χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού αλιεύτηκε το εν πέμπτο της ετήσιας ποσόστωσης- μετά από σειρά συγκρούσεων των ιαπωνικών πλοίων με τους ακτιβιστές της οργάνωσης «Ποιμένας των Θαλασσών». Στον απόηχο αυτών των γεγονότων, η ιαπωνική ακτοφυλακή είχε προαναγγείλει ότι τα πλοία θα συνόδευε φέτος και αδιευκρίνιστος αριθμός ανδρών της.

Τις καταγγελίες της Greenpeace παραδέχθηκε αξιωματούχος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Αλιείας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων με χρήματα από το ταμείο για τους πληγέντες, θα λειτουργήσει τελικά προς όφελος των ίδιων των κοινοτήτων που ισοπεδώθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι. «Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μιας πόλης που ζει από τη φαλαινοθηρία και όμορων περιοχών», είπε ο Τάτσουα Νακαόκου. «Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή τρώνε κρέας φάλαινας και περιμένουν την επανάληψη της φαλαινοθηρίας».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει διεθνούς συνθήκης, η φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς απαγορεύεται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, όμως η Ιαπωνία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο όνομα της επιστήμης, χωρίς να διαψεύδει ότι το κρέας των φαλαινών καταλήγει στο τραπέζι των Ιαπώνων. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com