Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ... ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αρμοδιότητα προώθησης και παρακολούθησης προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της Ε.Ε., τα οποία δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα, απέκτησε ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και συνεργάτη της, υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, έπειτα από απόφαση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ...

Συγκεκριμένα, ο Φούχτελ είναι πλέον «εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» και, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η εντολή που έχει λάβει από την Άγκελα Μέρκελ είναι να αναζωογονήσει την ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία στη βάση συγκεκριμένων στόχων. Το κέντρο βάρους από την ελληνική πλευρά θα είναι η Θεσσαλονίκη και συντονιστικό ρόλο θα παίζει το γερμανικό γενικό προξενείο στην πόλη. Κι αυτό διότι στη Θεσσαλονίκη συγκλήθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια η Ελληνογερμανική Συνέλευση με συμμετοχή 200 και πλέον δημάρχων και εκπροσώπων κρατικών και δημοτικών φορέων από τις δύο χώρες.

Ως όχημα θα αξιοποιηθούν και οι αδελφοποιήσεις πόλεων, όπως είπε ο γερμανός υφυπουργός στους βουλευτές της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας που συναντήθηκαν χθες μαζί του στο πλαίσιο πενθήμερης επίσκεψής τους στο Βερολίνο.

Η Γερμανία αναμένεται αν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παροχή τεχνογνωσίας για την απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Φούχτελ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 προγράμματα στην Ελλάδα προς άμεση υλοποίηση με τα κονδύλια των 16 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να εκταμιευτούν αν υπήρχαν οι συγκεκριμένες μελέτες. Οπως είπε στους έλληνες βουλευτές, η Γερμανία με 80 εκατ. πληθυσμό διέθεσε σε αναπτυξιακά προγράμματα 10 δισ. για να αντιμετωπίσει την κρίση του 2008, ενώ η Ελλάδα με 11 εκατ. έχει στη διάθεσή της 16 δισ., με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε προγράμματα υποδομών, επεξεργασίας λυμάτων, τουριστικές εγκαταστάσεις. Νέα πνοή σχεδιάζεται να δοθεί στον θεσμό της αδελφοποίησης πόλεων που δεν θα μείνει στην ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών αλλά θα πλαισιωθεί με συνεργασία σε πρακτικό επίπεδο για την υλοποίηση των προγραμμάτων υποδομών.

Σήμερα, υπάρχουν περί τις 30 αδελφοποιήσεις πόλεων Γερμανίας και Ελλάδας, ενώ μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας υφίστανται 2.000, γεγονός που δείχνει και τα περιθώρια ανάπτυξης του θεσμού. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com