Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ

O Πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για τις 26 από τις 27 χώρες, με τη Μ. Βρετανία να είναι η μοναδική, πλέον, που αντιτίθεται, στη δημιουργία και συμμετοχή στη νέα Συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας...

«Θα οριστικοποιηθεί τις ερχόμενες ημέρες», τόνισε. «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2012. Αυτή η συνθήκη θα είναι ανοιχτή και σε χώρες εκτός ευρωζώνης. Εκτός μίας, όλες θεωρούνται ότι συμμετέχουν».

Εννέα από τις δέκα χώρες- μέλη της Ε.Ε. εκτός της Ευρωζώνης δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν μαζί με τις 17 χώρες του ευρώ στις διαδικασίες με στόχο τη διαμόρφωση της νέας συνθήκης για πιο στενή δημοσιονομική ένωση.

Οι απαιτήσεις της Βρετανίας δημιούργησαν εντάσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όπως ανέφερε ένας διπλωμάτης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε να ασκήσει βέτο, ζητώντας το Σίτι του Λονδίνου να απαλλαγεί από την επιτήρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Θα προτιμούσαμε μια συμφωνία με τους 27 (δηλαδή όλα τα μέλη της ΕΕ), όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της θέσης των Βρετανών φίλων μας» οι οποίοι παρουσίασαν «απαράδεκτες» απαιτήσεις από όλες τις άλλες χώρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ο Κάμερον από την πλευρά του εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια «δύσκολη αλλά καλή απόφαση» δεδομένου ότι η χώρα του δεν είχε λάβει την «ασπίδα προστασίας» που ζητούσε.

Η σύγκρουση με τη Βρετανία στις Βρυξέλλες ενέχει τον κίνδυνο να αφήσει βαθιά σημάδια στην Ευρώπη, ενισχύοντας την αντίληψη μιας ένωσης πολλών ταχυτήτων. «Μια λύση που δεν θα εμπλέκει όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό μήνυμα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου.

Το σενάριο αυτό ανησυχούσε εξαρχής τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και κυρίως τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι υπηρεσίες του οποίου θα έχουν περιορισμένες δυνατότητες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα αφορά μόνο την Ευρωζώνη.

«Η Ευρώπη είναι οι 27 χώρες-μέλη, όχι οι 17, ούτε οι 17 και κάτι. Κάθε άλλη λύση θα ήταν μοιραία για την Ευρώπη», προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Στόχος της νέας Συνθήκης είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, ζήτημα που η Γερμανία θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Εκτός από τις σχεδόν αυτόματες κυρώσεις και τους χρυσούς κανόνες, προβλέπεται η δυνατότητα παρέμβασης στη σύνταξη του προϋπολογισμού κάθε χώρας. Έτσι, οι χώρες που λαμβάνουν εξωτερική βοήθεια, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία, θα μπορούσαν επιπροσθέτως να τεθούν υπό ευρωπαϊκή επιτροπεία.

ΕΚΤ: «Καλό αποτέλεσμα για Ευρωζώνη»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε «πολύ καλό αποτέλεσμα για την Ευρωζώνη» τις αποφάσεις της συνόδου όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Αυτό ήταν το σημάδι που περίμεναν», σχολίασε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που εξέφρασε την ελπίδα πως η ΕΚΤ θα δέχεται στο εξής να αγοράζει μαζικά ομόλογα των χωρών που πλήττονται στις αγορές, προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού τους, που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Τα κυριότερα μέτρα που προβλέπει η νέα συνθήκη είναι:

- Οι 17 χώρες της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε μια «Ένωση δημοσιονομικής σταθερότητας» με «ενισχυμένη διακυβέρνηση για να ενθαρρύνουν τη δημοσιονομική πειθαρχία» αλλά και «την ισχυρότερη ανάπτυξη, το μεγαλύτερο ανταγωνισμό και την κοινωνική συνοχή».

- Κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεσμεύεται να υιοθετήσει ένα «νέο δημοσιονομικό κανόνα», τον αποκαλούμενο και «χρυσό κανόνα». Η ρύθμιση αυτή πρέπει να ενταχθεί στο Σύνταγμα των χωρών. Μέχρι στιγμής μόνο η Γερμανία και η Ισπανία έχουν υιοθετήσει τέτοιους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να είναι κοινοί: ο γενικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός. Ωστόσο, οι χώρες μπορούν να παρουσιάζουν ένα «διαρθρωτικό έλλειμμα» που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ. Ο γερμανικός «χρυσός κανόνας», για παράδειγμα, ορίζει ότι το ανώτατο ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα δεν μπορεί να ξεπερνά το 0,35% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από το 2016.

- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα είναι αρμόδιο να επαληθεύει αν ο δημοσιονομικός κανόνας κάθε χώρας ανταποκρίνεται στις αρχές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν επίσης ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο οι χώρες θα συγκλίνουν προς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Οι κυβερνήσεις που θα μπουν στο στόχαστρο λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα τεθεί υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

- Θα επιβάλλονται πιο συστηματικές κυρώσεις για τις χώρες τα ελλείμματα των οποίων ξεπερνούν το προκαθορισμενο όριο του 3% του ΑΕΠ ή των οποίων το έλλειμμα διογκώνεται υπερβολικά. Οι κυρώσεις αυτές, που θα προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιβάλλονται αυτόματα εκτός και αν διαφωνεί με αυτές μια «ειδική πλειοψηφία» των χωρών μελών της ευρωζώνης. Μέχρι σήμερα αρκούσε απλή πλειοψηφία για να σταματήσει τις κυρώσεις.

- Οι προτάσεις των Βρυξελλών για την ενίσχυση της παρακολούθησης των εθνικών προϋπολογισμών, ακόμη και στο στάδιο της προετοιμασίας τους, θα «εξεταστούν γρήγορα» από τις κυβερνήσεις. Εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διαπιστώσει ιδιαίτερα σοβαρές παραβιάσεις του Συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», θα μπορεί να ζητά αναθεώρηση του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 23 ενέκριναν τη συμφωνία για τη δημιουργία της «ένωσης δημοσιονομικής σταθερότητας»: οι 17 χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Ισπανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία) και έξι χώρες εκτός ευρωζώνης (Βουλγαρία, Δανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία). Δύο χώρες, η Τσεχία και η Σουηδία, ζήτησαν να τους δοθεί χρόνος για να αποφασίσουν ενώ άλλες δύο, η Ουγγαρία και η Βρετανία, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com