Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΕΝΤΟΣ 2012

Πενήντα με εξήντα χιλιάδες επιχειρήσεις, ΟΕ και ατομικές φοβούνται ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 2012, ενώ 900 με 1.000 επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ φοβούνται ότι θα έχουν πρόβλημα μέσα στην επόμενη χρονιά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους...

Στο μεταξύ από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο 60.000 εμπορικές επιχειρήσεις και το μέλλον διαγράφεται με τα σκοτεινά χρώματα της αποεπένδυσης στο εμπόριο όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου που παρουσίασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν τα εξής:

Πωλήσεις- Κέρδη

Μεγάλη επιδείνωση σε όλο το εύρος των εμπορικών δραστηριοτήτων με νέα κάμψη των πωλήσεων και ΑΝΑΤΡΟΠΗ της Κερδοφορίας.

Μείωση πωλήσεων και κερδών δήλωσε πάνω από το 75% των ΟΕ - ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων.

Οι πωλήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 10,2% ενώ η λειτουργική κερδοφορία υπέστη πτώση κατά 84,8%.

Το εμπόριο κατέστη συνολικά ΖΗΜΙΟΓΟΝΟ με συνέπεια το ποσοστό καθαρού κέρδους να διαμορφωθεί σε αρνητικά επίπεδα.

Επενδύσεις

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των εμπορικών ΑΕ και ΕΠΕ παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το 2010.

Περισσότερες από έξι στις 10 ΟΕ - ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι ΔΕΝ πραγματοποίησαν επενδύσεις παγίου κεφαλαίου τη διετία 2009-2010.

Χρηματοδότηση

Το 2010 περιορίσθηκαν τόσο τα ίδια κεφάλαια όσο και οι υποχρεώσεις των ΑΕ και ΕΠΕ.

Στο σκέλος των τραπεζικών υποχρεώσεων των ΑΕ και ΕΠΕ οι μεν μακροπρόθεσμες εμφάνισαν κάμψη οι δε βραχυπρόθεσμες επεκτάθηκαν.

Περιορίσθηκε σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αυξήθηκε όμως εντυπωσιακά το ποσοστό στασιμότητας υποχρεώσεων.

Αποδοτικότητα και ρευστότητα

Το ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα των εμπορικών ΑΕ και ΕΠΕ κατά το 2010, είχε ως συνέπεια η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων να διαμορφωθεί σε αρνητικά επίπεδα, ενώ και η γενική ρευστότητα ήταν μειωμένη.

Περισσότερες από 4 στις 10 ΟΕ - ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι περιορίστηκε σημαντικά (περισσότερο από 10%) η γενική τους ρευστότητα.

Οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2012

Πάνω από μία στις τρεις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή αναμένουν ότι οι πωλήσεις τους και τα κέρδη τους το 2012 θα είναι μειωμένα. Η απαισιοδοξία ήταν μεγαλύτερη στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις.

Νέα έντονη εξασθένηση της ροπής για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Το 31,5% των ΑΕ και ΕΠΕ καθώς και το 36,5% των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων δήλωσαν πρόθεση μείωσης των επενδύσεών τους.

Απαισιοδοξία και στο επίπεδο της απασχόλησης. Περισσότερη ανθεκτικότητα εξακολουθούν να δείχνουν οι ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς περισσότερες από 5 στις 10 δήλωσαν ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.

Ένα νέο στοιχείο που αναδύεται στην παρούσα έρευνα είναι η αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στο εμπόριο. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, αδυνατεί να προβλέψει την εξέλιξη βασικών μεγεθών.

Η επιβίωση των επιχειρήσεων στην οικονομική κρίση

Μία στις τρεις από τις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ αξιολογεί ως αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Η πιθανότητα ασυνέπειας είναι υψηλότερη στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις. Η μία στις δύο επιχειρήσεις θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της.

Mία στις πέντε από τις ΟΕ ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις αισθάνεται σοβαρό κίνδυνο αδυναμίας λειτουργίας (λουκέτου) εξαιτίας της βαθειάς κρίσης. Στις ΑΕ και ΕΠΕ το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο 13,4%.

Στις ΑΕ και ΕΠΕ τα πιθανότερα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης είναι ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, η μείωση προσωπικού και η αύξηση παροχών/προσφορών στα προϊόντα τους.

Στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις το πιθανότερο μέτρο είναι και εδώ ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας. Ακολουθεί η αύξηση παροχών/προσφορών στα προϊόντα τους και έπεται η μείωση τιμών. Σε αντίθεση με τις ΑΕ-ΕΠΕ, δεν θεωρούν ως υψηλής πιθανότητας το ενδεχόμενο των απολύσεων.

Δηλώσεις

Στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαράς ανέφερε ότι πρέπει να καταφέρουμε χτύπημα στα καρτέλ και την πάταξη της φοροδιαφυγής για να δοθεί ώθηση στο εμπόριο και την οικονομία. Οι Έλληνες φορολογούνται περισσότερο αλλά πληρώνουν λιγότερο τόνισε και σημείωσε ότι αντί να κυνηγηθεί η φοροδιαφυγή αυξήθηκαν τα βάρη σε αυτούς που δεν αντέχουν και επιδεινώθηκαν οι στρεβλώσεις και αυξήθηκε τελικά η φοροδιαφυγή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ Τσίπρας, τόνισε ότι με ύφεση δεν μπορείς να βγεις από την κρίση και εμείς έχουμε έναν προϋπολογισμό αποεπένδυσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σ. Ξυνίδης, ανέφερε τη σημασία που δίνεται στην πάταξη του παρεμπορίου αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γνωστοποίησε δε ότι έχει ολοκληρωθεί πόρισμα στο υπουργείο Ανάπτυξης για τις ενδοομιλικές συνναλγές το οποίο έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα επιβληθούν πρόστιμα.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, παρά τη μείωση της απασχόλησης το εμπόριο καταγράφει ανθεκτικότητα στην απασχόληση. Εξακολουθεί να είναι το φρένο στην ανεργία καθώς μόνο το 10% των ανέργων προέρχονται από το ελληνικό εμπόριο.

Διατήρηση απασχόλησης, μείωση φορολογίας και πάγωμα μισθών για τριετία, θα πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, όπως είπε και υπογράμμισε ότι οι συνεχείς εκροές αποεπένδυσης από τη χώρα από μη κατοίκους στο εννεάμηνο εκτιμούνται σε 1,6 δισ. Ευρώ παίρνοντας μαζί τους κεφάλαια 1,2 δισ. Ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

''Στην αγορά δεν αρέσουν οι εκκρεμότητες, όπως η νέα δανειακή σύμβαση, η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων και οι εθνικές εκλογές. 'Άλλωστε ποτέ μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν φέλησε την αγορά πόσο μάλλον τώρα που απεγνωσμένα επιθυμεί πολιτική σοβαρότητα και οικονομική σταθερότητα'' σημείωσε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλία του ανέφερε ότι φτάνουν τις 28.260 οι νέες χαμένες θέσεις εργασίας στο εμπόριο. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com