Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΤΟΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ PHOBOS-GRUNT

Το ρωσικό μη επανδρωμένο σκάφος Phobos-Grunt που εκτοξεύτηκε τη νύχτα με στόχο να περισυλλέξει δείγματα από το έδαφος ενός δορυφόρου του Άρη, βρίσκεται εκτός πορείας, όπως ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos...

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το σκάφος ετέθη σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ οι μηχανικοί έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες για τη διευθέτηση του προβλήματος πριν τελειώσουν οι μπαταρίες του σκάφους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει το Assosiated Press, το σκάφος θα μπορούσε να γίνει το πλέον επικίνδυνο αντικείμενο που έχει συντριβεί ποτέ στη Γη, καθώς σύμφωνα με το βετεράνο της NASA, Τζ. Όμπεργκ, θα απελευθέρωνε άκρως τοξικά χημικά.

O πύραυλος Zenit που μετέφερε το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 22.16 ώρα Ελλάδας την Τρίτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Έντεκα λεπτά αργότερα, όταν είχε πια φτάσει σε χαμηλή γήινη τροχιά, το σκάφος αποσυνδέθηκε από τον πυραυλοφορέα για να αρχίσει την κύρια φάση του ταξιδιού. Οι δύο προσπάθειες πυροδότησης των κινητήρων του απέτυχαν και το σκάφος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη.

Αποστολή του ρωσικού διαστημόπλοιου ήταν να φθάσει στην περιοχή του Άρη έπειτα από ταξίδι έντεκα μηνών και να περισυλλέξει δείγματα από το έδαφος του Φόβου, του δορυφόρου του Άρη, για να μεταφερθούν στη Γη το 2014.

Στόχος της αποστολής είναι να διευκρινισθεί εάν ο Φόβος είναι ένας αστεροειδής που έχει παγιδευτεί στην τροχιά του Άρη ή εάν αυτό το μικρό ουράνιο σώμα , διαμέτρου 18 χιλιομέτρων, έχει αποσπαστεί από το σώμα του κόκκινου πλανήτη.

Σύμφωνα με την Roskosmos, ο προσδιορισμός της προέλευσης του Φόβου, του μεγαλύτερου από τους δύο δορυφόρους του Άρη, θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της διαμόρφωσης του ηλιακού συστήματος. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com