Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΞΕΝΑ MME: «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ»

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης...

«Ελλάδα και Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες» γράφουν οι New York Times, για τις «δυσλειτουργικές πολιτικές της Ελλάδας» μιλάει ο Economist, φαινόμενο εξάπλωσης σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβάται η γαλλική Monde.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες» είναι ο τίτλος των New York Times. «Κάτω από την πίεση της αγοράς ομολόγων και υπό το άγριο βλέμμα των ευρωπαίων ηγετών, η Ελλάδα και η Ιταλία ανέλαβαν δράση την Πέμπτη, προσβλέποντας σε τεχνοκράτες ηγέτες για να τους τραβήξουν από το χείλος του χάους» αναφέρει η εφημερίδα.

H Washington Post γράφει ότι η χώρα ανέθεσε σε έναν μη πολιτικό τη δουλειά της έγκρισης ενός μη δημοφιλούς σχεδίου διάσωσης, πριν από τις εκλογές του επόμενου χρόνου.

«Ο χαμηλών τόνων Παπαδήμος αναλαμβάνει δύσκολο έργο» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, λέγοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει επίπονα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ η αντίδραση του κοινού στις περικοπές δαπανών και στην υψηλότερη φορολογία αυξάνονται υπό το βλέμμα των ευρωπαίων ηγετών.

Το BBC γράφει ότι ο νέος έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται ότι προτεραιότητά του θα είναι το ευρώ και αναφέρεται σε δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου.

«Αύριο και αύριο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Economist, ο οποίος αναφέρεται στις «δυσλειτουργικές πολιτικές της Ελλάδας» και έχει ως υπότιτλο «πώς να μη σχηματίσετε κυβέρνηση».

Ο Economist αναφέρει ότι «χρειάστηκαν αρκετές ημέρες συνομιλιών μπρος-πίσω, χαμένες διορίες, δημόσια και ιδιωτική οργή, αλλά η Ελλάδα έχει επιτέλους νέο πρωθυπουργό [...] Η απόφαση σημαίνει ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε έναν κύκλο σε λιγότερο από μία εβδομάδα: στις 7 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδήμος έμοιαζε η σίγουρη επιλογή για τη δουλειά, προτού οι διαπραγματεύσεις στραβώσουν».

Ο Guardian αναφέρει ότι ο διορισμός του Λ. Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού «βάζει τέλος στις μέρες πολιτικής φιλονικίας στην Αθήνα».

«Ένα φάντασμα που ονομάζεται Ευρώπη» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναρωτιέται εάν η ΕΕ μπορεί να επιβιώσει στη σημερινή της μορφή ή εάν «οι ισχυρές χώρες εγκαθιστούν μία αδύναμη "περιοχή"».

Το Spiegel αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε κατηγορηματικά τέτοιες σκέψεις, αλλά τονίζει πως η συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή τάξη έχει καθυστερήσει – επειδή στην Ένωση υπάρχουν αποκλίσεις εδώ και πολύ καιρό.

«Ένας τεχνοκράτης θα αποφασίζει πλέον στην Αθήνα, προσπαθώντας να κάνει αυτά που δεν έκανε ο "καθαρόαιμος" πολιτικός. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας που θεσπίστηκαν, το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση της ενίσχυσης [...] ενώ ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώχευσης παραμένει» γράφει η γερμανική Die Welt.

«Μετά τους Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι, ποιος θα είναι το μέλλον;» αναρωτιέται ο Monde στη Γαλλία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πολιτική κρίση που συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες υπέκυψαν τελικά στις πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών και εκτιμά ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί.

«Στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές ή οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν μάχη για να κρατήσουν την εντολή τους» προσθέτει η εφημερίδα. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com