Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΡΚΕΛ - KΑΜΕΡΟΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας παραδέχτηκαν ότι έχουν διαφορές, στέλνοντας διαφορετικά μηνύματα ως προς την αντιμετώπισης της κρίσης της ευρωζώνης. Υπογράμμισαν ωστόσο ότι έχουν «το ίδιο σχέδιο» για την ανάπτυξη. Καμία πρόοδος ως προς τις διαφορές σχετικά με την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές...

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η ευρωζώνη πρέπει να χρησιμοποιήσει όλους τους θεσμούς της για να αντιμετωπίσει την κρίση, ωστόσο η Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας πιο σταδιακής προσέγγισης.

«Η βρετανική απαίτηση να χρησιμοποιήσουμε πολλά από τα όπλα μας για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη είναι σωστή. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην προσποιηθούμε ότι έχουν εξουσίες που δεν έχουμε. Γιατί οι αγορές θα το καταλάβουν πολύ γρήγορα και δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε η Μέρκελ.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι οι δύο ηγέτες «δεν σημείωσαν πρόοδο» ως προς την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Και οι δύο ηγέτες πάντως έκαναν λόγο για «καλή σχέση» και αναφέρθηκαν στα κοινά σημεία των προσεγγίσεών τους. Ο Κάμερον υπογράμμισε ότι είναι «καλοί φίλοι» που θέλουν να πετύχει η Ευρώπη.

«Είναι προφανές ότι δεν συμφωνούμε σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής, ωστόσο ξεκαθαρίζω ότι μπορούμε να χειριστούμε αυτές τις διαφορές. Είναι μία καλή σχέση. Έχουμε ισχυρή συμφωνία σχετικά με θέματα-κλειδιά ως προς τη δράση που πρέπει να αναλάβει η ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο Βρετανός ηγέτης.

Εντάσεις στις σχέσεις Γερμανίας-Βρετανίας

Η συνάντηση των ηγετών στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ περί αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος του Κάμερον, αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές σε σχέση με την παραχώρηση εξουσιών στις Βρυξέλλες και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

«Τα σχέδια για πιθανή αλλαγή της συνθήκης βρίσκονται σε πολύ ενδιαφέρον σημείο και αναμένουμε να ανταλλάξουμε απόψεις με τους Βρετανούς εταίρους μας», είπε νωρίτερα σήμερα ο Πέτερ Αλτμαγιερ των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Βρετανία ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που φοβάται ότι θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του Σίτι. Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ δήλωσε ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στο φόρο είναι «εντελώς αδικαιολόγητη».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συντάχθηκε με το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών και επέκρινε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που «είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα», καθώς και τους «άχρηστους» ρυθμιστικούς κανόνες, ζητώντας «θεμελιώδεις» μεταρρυθμίσεις.

Δήλωσε ακόμα ότι η κρίση του ευρώ θα προσέφερε την ευκαιρία για την επιστροφή ορισμένων εξουσιών από τις Βρυξέλλες προς το Λονδίνο, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται «την ελαστικότητα ενός δικτύου, όχι την ακαμψία ενός μπλοκ».

Οι θέσεις του αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί ότι η επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης απαιτεί «όχι λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη».

«Τι κάνει ακόμα στην ΕΕ η Αγγλία;» διερωτήθηκε σήμερα το γερμανικό τάμπλοϊντ Bild.

Απάντηση Γιούνκερ στις «υπαγορεύσεις» της Βρετανίας

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα στο γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle ότι χώρες με μεγάλο χρέος όπως η Βρετανία δεν μπορούν να υπαγορεύουν στην ευρωζώνη τι να κάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Όπως είπε, το χρέος της Βρετανίας είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και το δημοσιονομικό της έλλειμμα διπλάσιο.

«Είμαι υπέρ του διαλόγου, αλλά είμαι κατά του να μου υπαγορεύουν αυτοί που πάνε χειρότερα από εμάς», είπε ο Γιούνκερ. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com