Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Σε επίπεδα - ρεκόρ «πέραν ακόμα και των χειρότερων προβλέψεων των ειδικών» έφτασαν το 2010 τα αέρια του θερμοκηπίου. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν τα 389 μέρη ανά εκατομμύριο, αύξηση 39% από την αρχή της βιομηχανικής περιόδου, το 1750, σύμφωνα με το ετήσιο Δελτίο Αερίων του Θερμοκηπίου που εκδίδει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, στο οποίο χαρακτηρίζεται επικίνδυνο το γεγονός ότι η αύξηση των αερίων αυτών ήταν ταχύτερη πέρσι από τον μέσο όρο αύξησης κατά την περασμένη δεκαετία...

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η αύξηση της χρήσης των υδροφθορανθράκων (HFC), αερίων του θερμοκηπίου πολλαπλάσια ισχυρότερων από το διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε ψυγεία και κλιματιστικά. Ο ΟΗΕ προβλέπει πως μέχρι το 2050, το θερμοδυναμικό τους θα είναι συγκρίσιμο με τις εκπομπές των παγκόσμιων μεταφορών σήμερα.

Οι συγκεντρώσεις των κύριων αερίων του θερμοκηπίου μακράς ζωής στην ατμόσφαιρα - διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου - αυξήθηκαν από την προβιομηχανική εποχή κατά 39%, 158% και 20% αντίστοιχα, αναφέρεται στην έκθεση. «Το 2010, η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και παράγονται από τον άνθρωπο έφτασε ακόμη μια φορά σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ ώς τώρα από την προβιομηχανική εποχή» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Μισέλ Ζαρό.

«Ακόμη και αν καταφέρναμε να σταματήσουμε σήμερα τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που απέχει πολύ από το να συμβεί, τα αέρια που είναι ήδη παρόντα στην ατμόσφαιρα θα παρέμεναν για δεκαετίες ακόμη και θα συνέχιζαν να διαταράσσουν την εύθραυστη ισορροπία της Γης που είναι ένας ζωντανός πλανήτης και του κλίματος» τόνισε ο Ζαρό.

Εκπρόσωποι από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου θα συναντηθούν τον Νοέμβριο στη Νότια Αφρική σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στη λήψη κοινών μέτρων ώστε να αποτραπούν μεγάλες κλιματικές αλλαγές που, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, θα συμβούν εάν η συγκέντρωση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ξεπεράσουν τα 450 μέρη ανά εκατομμύριο. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com