Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΡΙΩΝ

Πίδακες νερού υψώνονται 20 μέτρα από την επιφάνεια, η θάλασσα βράζει, η δυσάρεστη μυρωδιά του θείου γεμίζει την ατμόσφαιρα. Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο κοντά στο σύμπλεγμα των Κανάριων Νήσων βρυχάται και πλησιάζει την επιφάνεια, με τη φιλοδοξία να αναδυθεί ως νέο νησί...

Το ηφαίστειο, λίγο νότια του κατοικημένου νησιού Ελ Χιέρο στον Ατλαντικό, απείχε μόλις 70 μέτρα από την επιφάνεια στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσε το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Ισπανίας. Και καθώς ο κρατήρας ανυψώνεται, δίνες ζεστού, λασπώδους νερού εξαπλώνονται από τον κρατήρα σε αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων.Το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις νότιες ακτές του Ελ Χιέρο για να αποφύγουν τα ρεύματα τέφρας, τα αέρια και τις ελαφρόπετρες που πετάγονταν από τον υποθαλάσσιο κρατήρα. Μπορούσαν κυριολεκτικά να μυρίσουν τον κίνδυνο από το θειάφι που παρέσερνε ο αέρας.

Το Ελ Χιέρο θα μπορούσε πράγματι να κινδυνεύσει αν μια μεγάλη έκρηξη εκτοξεύσει υπέρθερμο ατμό σε μεγάλες αποστάσεις. Δεδομένου όμως ότι το ηφαίστειο δεν βρίσκεται στην ξηρά, η πιθανότητα καταστροφής θεωρείται μικρή.

Οι πρώτες ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας ήρθαν τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησαν οι χιλιάδες ασθενείς σεισμικές δονήσεις που συνεχίζονται ως σήμερα. Οι σεισμοί αυτοί παρουσιάζουν το τυπικό μοτίβο της ροής μάγματος, ένδειξη ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα θα συνεχιστεί.

Το φαινόμενο μπορεί όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί: Το Ηφαιστειολογικό Ινστιτούτο των Κανάριων Νήσων καταγράφει τριπλασιασμό της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα, ένδειξη για πιθανή επικείμενη έκρηξη.

Κανάρια, παιδιά του Ηφαίστου

Το νέο ηφαίστειο νότια του Ελ Χιέρο είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε νέο νησί. Ηφαιστειακή, εξάλλου, είναι η προέλευση όλων των νησιών του συμπλέγματος.

Όπως συμβαίνει και με το σύμπλεγμα της Χαβάης, τα Κανάρια Νησιά πιστεύεται ότι βρίσκονται πάνω από έναν γιγάντιο θάλαμο μάγματος που κρύβεται βαθιά στο γήινο μανδύα. Ο θάλαμος αυτός παραμένει σε σχετικά σταθερή θέση, ενώ από πάνω του κυλούν αργά οι λιθοσφαιρικές πλάκες του φλοιού.Το μάγμα που σπρώχνει ο θάλαμος προς την επιφάνεια διαπερνά το φλοιό και σχηματίζει το ένα νησί μετά το άλλο πάνω στον «κυλιόμενο διάδρομο» της υπερκείμενης τεκτονικής πλάκας (ένθετη αριστερά).

Ως αποτέλεσμα, τα νησιά του συμπλέγματος διατάσσονται σε μια σχεδόν ευθεία γραμμή, όπως συμβαίνει και με τα νησιά της Χαβάης.

Η περιοχή των Κανάριων παραμένει εξαιρετικά ενεργή από γεωλογική άποψη και μάλιστα έχει δημιουργήσει ανησυχία για ενδεχόμενο τσουνάμι. Στο Λα Πάλμα, στη βορειοδυτική άκρη του συμπλέγματος, ολόκληρη η δυτική πλευρά του νησιού θα μπορούσε μια μέρα να καταρρεύσει και να βυθιστεί στον Ατλαντικό, σηκώνοντας ένα φονικό κύμα που θα σάρωνε τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Όμως πολύ πριν έρθει αυτή η απόλυτη καταστροφή, το σύμπλεγμα των Κανάριων θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με ένα ακόμα μέλος.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, οι κάτοικοι του συμπλέγματος έχουν ήδη αρχίσει να προτείνουν ονόματα για το νέο παιδί του Ηφαίστου. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com