Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΣΟΚ «ΡΑΓΙΖΕΙ» ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ

Το τέλος μιας σχέσης, ο θάνατος ενός αγαπημένου ανθρώπου αλλά ακόμα και ο πρώτος αριθμός του λαχείου μπορεί να «ραγίσουν» την καρδιά - αλλά αυτό είναι πολύ πιθανότερο να συμβεί σε γυναίκα, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη μελέτη επί του θέματος...

Όπως έδειξε, οι γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με ένα ισχυρό σοκ ή συναισθηματικό τραύμα έχουν 7,5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να εκδηλώσουν συμπτώματα εμφράγματος ή οξέος στεφανιαίου επεισοδίου.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς τυπικά προκαλεί «έκρηξη» αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες στον οργανισμό, με συνέπεια αιφνίδια διόγκωση και δυσλειτουργία στον κύριο θάλαμο της καρδιάς, την αριστερή κοιλία.

Το επακόλουθο είναι η πρόκληση διαφόρων συμπτωμάτων. Ενώ όμως οι εξετάσεις αποκαλύπτουν δραματικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και δείχνουν αυξημένα ορισμένα καρδιακά ένζυμα στο αίμα, δεν υπάρχει απόφραξη που να δικαιολογεί τα συμπτώματα του εμφράγματος.

Το έμφραγμα προκαλείται όταν αποφραχθεί κάποια από τις αρτηρίες της καρδιάς, με συνέπεια να μην πηγαίνει αίμα στο τμήμα του καρδιακού μυός που αυτή τροφοδοτεί.

Οι πάσχοντες από σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς συνήθως αναρρώνουν δίχως μόνιμη βλάβη στην καρδιά τους, αλλά στο 1% των περιπτώσεων η διαταραχή που βιώνουν αποδεικνύεται μοιραία.

Ο καρδιολόγος δρ Άμπισεκ Ντέσμακ από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Άρκανσας και οι συνεργάτες του, αποφάσισαν να μελετήσουν το σύνδρομο όταν παρατήρησαν πως οι περισσότεροι ασθενείς τους ήταν γυναίκες.

Έτσι, αναζήτησαν κρούσματα του συνδρόμου σε 1.000 νοσοκομεία των ΗΠΑ, εντοπίζοντας τελικά 6.229 περιστατικά το 2007. Μόνο τα 671 ήταν άντρες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψν όλους τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως η υπέρταση) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες γενικώς έχουν 7,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς απ’ ό,τι οι άντρες.

Στις ηλικίες άνω των 55 ετών οι πιθανότητές τους είναι τριπλάσιες, αλλά στις ηλικίες κάτω των 55 ετών είναι 9,5 φορές πιθανότερο να το εκδηλώσουν σε σύγκριση με τους άντρες.

Όπως είπαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) που διεξήχθη στο Ορλάντο, δεν ξέρουν γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες. Είναι όμως πιθανό να παίζουν ρόλο οι ορμόνες του φύλου τους.

Ένα άλλο εύρημα ήταν πως ενώ το έμφραγμα είναι πιθανότερο το χειμώνα, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι συχνότερο το καλοκαίρι. Όσον αφορά τις αιτίες του, τελικά δεν προκαλείται μόνο από το σοκ ενός αποχωρισμού, αλλά και από ένα καλό σοκ, όπως το να κερδίσει κανείς το λόττο.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς αποκαλείται επίσης καρδιομυοπάθεια εκ στρες. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com