Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η μουσική επηρεάζει τη διάθεσή μας, που μπορεί και ν’ αλλάξει στο άκουσμα ενός τραγουδιού - τις περισσότερες φορές προς το καλύτερο, χωρίς να αποκλείεται και το χειρότερο, ειδικά όταν το τραγούδι προκαλεί θλίψη και μας φέρνει στο νου δυσάρεστα γεγονότα...

Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι η μουσική επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την οδήγησή μας. Όπως προκύπτει, η ένταση της μουσικής συνδέεται άμεσα με την επικίνδυνη οδήγηση, καθώς όσοι οδηγούν ακούγοντας γρήγορη μουσική έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κάποιο τροχαίο απ’ αυτούς που επιλέγουν αργή μουσική.

Σε έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 28 φοιτητές του καθηγητή Βέρεν Μπρόνσκι από το πανεπιστήμιο του Μπεν Γκούριον, στο Ισραήλ, οι συμμετέχοντες οδήγησαν σ’ έναν προσομοιωτή κι έκαναν το γύρο των εικονικών δρόμων του Σικάγου.

Ταυτόχρονα, άκουγαν διαφορετικά μουσικά κομμάτια ή δεν άκουγαν καθόλου μουσική. Η μουσική ποίκιλλε- από μπαλάντες μέχρι και χορευτικά κομμάτια, με το τέμπο να ξεκινάει από τους 60 χτύπους το λεπτό μέχρι και τους 120. Η μουσική ακουγόταν αρκετά δυνατά κι αυτό για να μπορέσει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, όσο αυξανόταν το τέμπο, τόσο οι οδηγοί οδηγούσαν πιο ριψοκίνδυνα, περνούσαν με κόκκινο και είχαν περισσότερα ατυχήματα.

Μάλιστα, όταν άκουγαν γρήγορη μουσική είχαν διπλάσιες πιθανότητες να περάσουν με κόκκινο απ’ αυτούς που δεν άκουγαν μουσική, ενώ όταν άκουγαν γρήγορη μουσική είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν ατύχημα απ’ όταν άκουγαν ήρεμη μουσική.

Σε μια άλλη έρευνα, που έγινε πριν από χρόνια στην Αγγλία για την εκπομπή Top Gear και για την τηλεόραση του BBC World, οι τηλεθεατές δήλωσαν τα τραγούδια που τους κάνουν να πατούν περισσότερο το γκάζι. Μερικά από τα τραγούδια που είναι υπαίτια για το «παραστράτημα» των οδηγών είναι: Golden Earring- Radar Love, Meat Loaf- Bat out of hell, Queen- Don’t stop me now, Deep Purple - Highway star, Steppenwolf- Born to be eild, AV/DC- Highway toy hell, Fleetwood Mac- The Chain, Motorhead- Ace of spades, Queens of the stone age- go with, Blur - Song 2.

Στην επόμενη φάση προχώρησαν τα πέντε πρώτα τραγούδια για να αναδειχθεί το κορυφαίο που ήταν το Don’t stop me now, το οποίο ξεπέρασε θρυλικά ονόματα όπως τους Deep Purple, Steppenwolf και Motorhead.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ροκ τραγούδια και μάλιστα σε σαφή στροφή προς τα παλιά ροκ κομμάτια.

Η μουσική έχει επίδραση και στην απόδοση των αθλητών. Σε πείραμα που έγινε το 2007 σε νεαρούς αθλητές τένις, πριν από τον αγώνα παρατηρήθηκε ότι η συγκέντρωση, η σιγουριά και το πάθος τους διαβαθμιζόταν ανάλογα με την μουσική.

Γενικά, η μουσική αποτελεί και ένα στοιχείο ψυχολογικής ανάτασης κι αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι αθλητές ακούν γρήγορα τραγούδια ή γενικότερα τραγούδια της αρεσκείας τους πριν από το αγώνισμά τους.

Επίσης, η μουσική επηρεάζει ακόμη και τους πελάτες ενός σούπερ μάρκετ ή τα άτομα που απολαμβάνουν το φαγητό τους στα εστιατόρια. Η ποπ και γενικά η μουσική γρήγορου ρυθμού έκανε τους πελάτες να κινούνται πιο γρήγορα και να καταναλώνουν τις μερίδες τους, σε αντίθεση με την αργή και χαλαρωτική μουσική.

Ακόμη, μετά από κάποιο χειρουργείο μικρού βαθμού, το άκουσμα μουσικής καταπολεμά το άγχος. Συνολικά, η μουσική αποτελεί μία μεταβλητή που επηρεάζει την σκέψη, τον τρόπο δράσης και γενικά τον άνθρωπο και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να περιθωριοποιείται ή να παραμερίζεται στην προσπάθεια για ψυχολογική ανάταση των ανθρώπων. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com