Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΡΙΑ: ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ Ο ΑΣΑΝΤ

Δεν δείχνει ίχνος διάθεσης για συμβιβασμό και τερματισμό της συνεχιζόμενης αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών της Συρίας παρά τις πιέσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και του Αραβικού Συνδέσμου, ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Ασάντ. Επιπρόσθετα ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι ο Σύνδεσμος χρησιμοποιείται ως «εργαλείο» για να συζητηθεί η συριακή κρίση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

"Η σύγκρουση θα συνεχιστεί και η πίεση για να υποταχθεί η Συρία θα συνεχιστεί. Η Συρία δεν θα υποκύψει" δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times ο Ασάντ τονίζοντας ότι η ενότητα και η σταθερότητα της Συρίας διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Ο ίδιος επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι ενδεχόμενη δυτική στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα προκαλούσε "σεισμό" σε όλη την Μέση Ανατολή.

"Εάν είναι λογικοί, ορθολογιστές και ρεαλιστές δεν θα έπρεπε να το κάνουν διότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Η στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιήσει την περιφέρεια συνολικά και όλες οι χώρες θα επηρεαστούν".

Ο Ασάντ δεσμεύτηκε να εμποδίσει περαιτέρω επιθέσεις από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που σύμφωνα με πηγές των αντικαθεστωτικών σκότωσε και τραυμάτισε τουλάχιστον 20 αστυνομικούς σε επίθεσή του εναντίον της υπηρεσίας πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας κοντά στην Δαμασκό πριν από δύο ημέρες.

"Ο μόνος τρόπος είναι να αναζητήσουμε τους ένοπλους, να καταδιώξουμε τις ένοπλες συμμορίες, να αποτρέψουμε την είσοδο όπλων από γειτονικές χώρες, να εμποδίσουμε τις δολιοφθορές και να επιβάλουμε το νόμο και την τάξη", δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο ο Σύρος πρόεδρος υποσχέθηκε εκλογές το Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο στις οποίες όπως τόνισε οι πολίτες θα ψηφίσουν προκειμένου να υπάρξει ένα νέο σύνταγμα το οποίο θα καθορίσει τις μελλοντικές προεδρικές εκλογές.

"Το νέο σύνταγμα θα θέσει τις βάσεις για το πως θα εκλεγεί ένας νέος πρόεδρος. Οι πολίτες θα αποφασίσουν για το εάν θέλουν ή δεν θέλουν έναν νέο πρόεδρο. Οι κάλπες θα το αποφασίσουν αυτό" υπογράμμισε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητηρίο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ανέφερε ότι 27 πολίτες σκοτώθηκαν από επιδρομές των υπηρεσιών ασφαλείας χθες ενώ δύο αποστάτες του στρατού σκοτώθηκαν σε μάχη με άνδρες του στρατού τη Χομς. Επίσης όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταξύ των νεκρών είναι και τέσσερις άνδρες των μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων που τους πυροβόλησαν νομίζοντας ότι πρόκειται για λιποτάκτες των συριακών ένοπλων δυνάμεων.

Σε νεώτερες εξελίξεις σήμερα τουλάχιστον δύο αυτοπροωθούμενες οβίδες έπληξαν το κύριο κτίριο του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στη Δαμασκό. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση αντικαθεστωτικών στη Δαμασκό που αναφέρεται από τότε που άρχισε η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από οκτώ μήνες.

"Η αστυνομία απέκλεισε το τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται η πτέρυγα του Μπάαθ στη Δαμασκό. Όμως είδα καπνό να βγαίνει από το κτίριο και πυροσβεστικά οχήματα γύρω από αυτό", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλέμ δήλωσε σήμερα πως: "η προτεινόμενη αποστολή έχει «διάχυτη δικαιοδοσία που φτάνει το επίπεδο της παραβίασης της κυριαρχίας της Συρίας" τονίζοντας ότι θα στείλει στον Αραβικό Σύνδεσμο μια επιστολή με ερωτήσεις σχετικές με το ρόλο του.

Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφέρει ότι η έδρα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στη Δαμασκό χτυπήθηκε από ρουκετοβόλα την Κυριακή, αποκαλώντας τους ισχυρισμούς "απολύτως ψευδείς". Ωστόσο αργότερα ευχαρίστησε τους δημοσιογράφος της Συρίας για τη διευκρίνιση ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην περιοχή ήταν αποτέλεσμα μιας "βόμβας ήχου", αναγνωρίζοντας έμμεσα ότι κάποια επίθεση είχε λάβει χώρα.

Από τη μεριά του ο Σύνδεσμος είχε προηγουμένως δώσει διορία στη Συρία τρεις ημέρες από τις 16 Νοεμβρίου, προκειμένου να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις εξεγερμένες πόλεις, να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση και να ανοίξει το δρόμο για μια ομάδα παρατηρητών. Πηγή: enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com