Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ

Αθώοι δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου οι τρεις Νορβηγοί, που κατηγορούνται ότι συνωμότησαν, με τη βοήθεια της Αλ Κάιντα, για να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση εναντίον μιας δανέζικης εφημερίδας επειδή δημοσίευσε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ...

Ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας, ο Μίκαελ Νταβούντ, έμαθε πώς να χρησιμοποιεί εκρηκτικά σ' ένα στρατόπεδο της αλ Κάιντα στο Πακιστάν και έκανε «μια συμφωνία» με την τρομοκρατική οργάνωση να ανατινάξει την δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten, δήλωσε κατά την πρώτη ημέρα της δίκης ο εισαγγελέας Γκέιρ Έβανγκερ.

Οι τρεις συγκέντρωσαν τα συστατικά για την κατασκευή μιας βόμβας, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου και ακετόνη, ενώ δύο εξ αυτών ενδέχεται επίσης να σχεδίαζαν να σκοτώσουν ένα δανό σκιτσογράφο, ο οποίος είχε σκιτσάρει τον Προφήτη Μωάμεθ με μια βόμβα στο τουρμπάνι του, δήλωσε ο Έβανγκερ στην εναρκτήρια δήλωσή του.

«Είναι μια υπόθεση που ανοίγει νέους δρόμους στη Νορβηγία», δήλωσε ο δικηγόρος του Νταβούντ, ο Άριλντ Καρλ Χούμελν.

«Είναι η πρώτη δοκιμή σε πλήρη κλίμακα των νέων αντιτρομοκρατικών νόμων (της Νορβηγίας) και η πρώτη φορά που (οι εισαγγελείς) συνδέουν μια τρομοκρατική συνωμοσία με μια διεθνή οργάνωση».

Η Jyllands-Posten ήταν το πρώτο από αρκετά ευρωπαϊκά έντυπα που δημοσίευσαν σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στα τέλη του 2005 και τις αρχές του 2006, προκαλώντας βίαιες διαμαρτυρίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και μια ευρεία συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου.

Ο Νταβούντ, ένας Νορβηγός πολίτης ουιγουρικής καταγωγής, εκπαιδεύτηκε με την αλ Κάιντα στο Πακιστάν από το 2008 ως το 2009 και παρέμεινε σε επαφή με την οργάνωση μέχρι τη σύλληψη των τριών τον Ιούλιο του 2010, δήλωσε ο εισαγγελέας.

«Ο Νταβούντ χρησιμοποιούσε e-mail για να επικοινωνεί μαζί τους (με την αλ-Κάιντα) και τους μίλησε, συνεργάσθηκαν σχετικά με το στόχο|, δήλωσε ο Έβανγκερ.

Εγχειρίδια όπλων, οδηγίες για κατασκευή βομβών και προπαγανδιστικό υλικό της αλ Κάιντα βρέθηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στη Νορβηγία, δήλωσε ο Έβανγκερ.

Ο δικηγόρος του Νταβούντ είπε πως ο πελάτης του επιμένει ότι εκπαιδεύτηκε στο Ιράν και δεν είχε καμιά σχέση με την αλ Κάιντα. «Λέει πως πήγε στο Ιράν για να μάθει να κατασκευάζει βόμβες, τις οποίες θα χρησιμοποιούσε σε κάποια στιγμή στη ζωή του για να προσελκύσει το ενδιαφέρον σ' αυτά που κάνουν οι Κινέζοι στους Ουιγούρους», δήλωσε ο δικηγόρος.

Ουιγούροι που ζουν στην πιο δυτική επαρχία της Κίνας και είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, διεκδικούν ένα χωριστό κράτος ή περισσότερη αυτονομία.

Μετά τη σύλληψή του, ο 40χρονος Νταβούντ παραδέχθηκε ότι είχε την πρόθεση να επιτεθεί σε κινεζικά συμφέροντα, όπως η κινεζική πρεσβεία στο Όσλο, ανακοίνωσε πέρυσι η αστυνομία, όμως τώρα κατηγορείται μόνον ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στη δανέζικη εφημερίδα. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com