Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΛΕΩ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η κακόβουλη ανεπιθύμητη αλληλογραφία, με τους χρήστες του Διαδικτύου να πέφτουν όλο και πιο συχνά θύματα απάτης. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky, ένας από τους βασικούς λόγους των αυξανόμενων ηλεκτρονικών επιθέσεων είναι η… οικονομική κρίση...

Όπως καταδεικνύει έκθεση της εταιρείας λογισμικού ασφάλειας Kaspersky Lab, το ποσοστό των κακόβουλων spam email αυξήθηκε κατά 20 φορές το τρίτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, ενώ προηγουμένως τα κακόβουλα μηνύματα spam αντιστοιχούσαν στο 0,1% του συνολικού όγκου των spam, το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011.

Οι τεχνικές

Οι επιτήδειοι αποδεικνύονται εξαιρετικά… εφευρετικοί, έχοντας αναπτύξει μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων για να επιτίθενται στους χρήστες του Διαδικτύου.

Εκτός από τις γνωστές τεχνικές (μηνύματα με υποτιθέμενες προσφορές από online παιχνίδια ή ψεύτικες ειδοποιήσεις από μεγάλους οργανισμούς κ.λπ.), οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα πολλά καινούργια «κόλπα».

Πρόσφατα εντοπίστηκαν μηνύματα τα οποία καλούσαν τους παραλήπτες τους να συμμετάσχουν σε έρευνες για να κερδίσουν χρήματα. Ακολουθώντας το link, οι χρήστες έμπαιναν σε μια σελίδα που περιείχε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπλήρωναν.

Στη συνέχεια κατευθύνονταν σε μια άλλη φόρμα όπου καλούνταν να συμπληρώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας, ώστε να γίνει η πληρωμή που τους είχαν υποσχεθεί. Τις περισσότερες φορές, οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να αφαιρεθούν χρήματα από τους λογαριασμούς των χρηστών.

Μικρή άνοδο σημείωσε και ο αριθμός των phishing email. Πρόκειται για ηλεκτρονικά μηνύματα που αποσκοπούν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, τα οποία σήμερα αντιστοιχούν στο 0,03% του συνολικού όγκου των email.

Στόχος τα κοινωνικά δίκτυα

Ταυτόχρονα, τα κοινωνικά δίκτυα του Ίντερνετ, τα οποία σημειώνουν θεαματική διείσδυση στον online πληθυσμό, έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και περισσότερο στόχοι των επιτήδειων.

Το ποσοστό των επιθέσεων στο facebook αυξήθηκε κατά 5%, καθιστώντας το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο τον τρίτο δημοφιλέστερο στόχο επιθέσεων phishing (ηλεκτρονικό «ψάρεμα» δεδομένων).

Το ευχάριστο είναι ότι οι κυβερνοεγκληματίες αρχίζουν να χάνουν το «ενδιαφέρον» τους για τις παραδοσιακές online τραπεζικές υπηρεσίες, καθώς μόλις δύο τράπεζες βρέθηκαν μεταξύ των δέκα δημοφιλέστερων στόχων.

Πενία… απάτας κατεργάζεται

Παράλληλα, η οικονομική κρίση φαίνεται να είναι μία από τις βασικές αιτίες στις οποίες οφείλεται η αύξηση των κακόβουλων μηνυμάτων.

«Ο όγκος των μηνυμάτων spam μπορεί να μειώθηκε, αλλά το περιεχόμενό τους έχει γίνει πιο επικίνδυνο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων spam με κακόβουλα συνημμένα αρχεία έφτασε για πρώτη φορά το ποσοστό-ρεκόρ του 5,03% στο τρίτο τρίμηνο του 2011», δήλωσε η Ντάρια Γκούντκοβα, διευθύντρια Έρευνας της Kaspersky Lab.

«Η άνοδος αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση του spam με ενήλικο περιεχόμενο, μπορεί να οφείλεται στην καλοκαιρινή περίοδο διακοπών και στο «δεύτερο κύμα» της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Με αφορμή το αβέβαιο οικονομικό κλίμα, οι spammers φάνηκαν να αναζητούν νέες ευκαιρίες για απάτες», συμπλήρωσε η κ. Γκούντκοβα.

Τα «κόλπα» των επιτήδειων

Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους για να πείσουν τους χρήστες να ανοίξουν τα αρχεία που περιέχονται στα μηνύματά τους.

Συγκεκριμένα, στέλνουν email με ιδιαίτερα ανησυχητικούς τίτλους, τα οποία περιέχουν κρυπτογραφημένα μηνύματα κειμένου και κακόβουλα συνημμένα αρχεία. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com