Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

«ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ» ΛΕΕΙ Ο ΜΟΝΤΙ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με ρεκόρ θετικών ψήφων στο Μοντετσιτόριο αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα η 63η μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας, καθοδηγούμενη από τον καθηγητή Μάριο Μόντι με αποστολή την έξοδο της Ιταλίας από χείλος της οικονομικής αβύσσου. Η κυβέρνηση τεχνοκρατών έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο με 556 ψήφους υπέρ και 61 κατά (καταψήφισε η Λέγκα του Βορρά) σε σύνολο 617 παρόντων βουλευτών...

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας αρχίζει μπαράζ επαφών με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες· την προσεχή Τρίτη μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, και την Πέμπτη θα συναντήσει τους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στο Στρασβούργο.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει το πρωί της Δευτέρας. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ευρύτατη ψήφο εμπιστοσύνης που αποτελεί πραγματικό ρεκόρ», και τώρα θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη ποια θα είναι η στάση της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Λαός της Ελευθερίας (Pdl) έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε πως έχει δηλώσει ότι «θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα όποτε επιθυμούμε», αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να δεχθεί την παραμονή της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι έως το 2013.

Παράλληλα, όμως έχει δηλώσει και πως η κεντροδεξιά θα ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση αυτή δεν περιλαμβάνεται στους κανόνες της Δημοκρατίας που προβλέπουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εκλέγονται από τους πολίτες».

Σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι «είναι μία ιταλική εφεύρεση για να δοθεί μία απάντηση σε μία δύσκολη κατάσταση». Συνεπώς μένει να αποσαφηνιστεί ποια στάση θα τηρήσει τελικά ο μπερλουσκονικός Λαό της Ελευθερίας.

Ο Μάριο Μόντι ζήτησε από την ιταλική Βουλή μία ψήφο εμπιστοσύνης «όχι τυφλή, αλλά άγρυπνη», τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του είναι εθνικής προσπάθειας. Απέναντι στις «φήμες ότι η κυβέρνηση επηρεάζεται από μεγάλα συμφέροντα», ο πρώην επίτροπος αντιπαρέβαλλε τον Economist όταν έγραφε πως «οι αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούν τον Μάριο Μόντι τον 'Σαντάμ Χουσεΐν' της οικονομίας».

Κατά τη δευτερολογία του στο Μοντετσιτόριο ο Μόντι επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα ασκήσει τα καθήκοντά της «για όσο επιθυμεί το Κοινοβούλιο», επανέλαβε όμως πως επιθυμεί η κυβέρνηση τεχνοκρατών να εξαντλήσει το υπόλοιπο της τρέχουσας πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας, που λήγει το 2013. Ζήτησε, επίσης, να συνεχίσουν να τον αποκαλούν καθηγητή «διότι οι πρωθυπουργοί φεύγουν, ενώ οι καθηγητές μένουν».

«Ζητώ όμως να μην χρησιμοποιούνται εκφράσεις του τύπου 'θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα' διότι δεν είμαστε μηχάνημα και ακόμη και αν ήμασταν, δεν θα ήξερα αν θα έπρεπε να θεωρηθούμε ξυράφι ή μηχάνημα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ακριβώς την έκφραση «θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα όποτε το επιθυμούμε» φέρεται να χρησιμοποίησε την Πέμπτη ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφερόμενος στην παροχή υποστήριξης στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους στο Μοντετσιτόριο ότι διάβασε στις εφημερίδες μία φράση που ο ίδιος ουδέποτε χρησιμοποίησε, συμπληρώνοντας πως θεωρεί ότι «αυτή η κυβέρνηση θα λειτουργήσει με τρόπους που υπηρετούν τη χώρα για όλη την [κοινοβουλευτική] περίοδο που απομένει».

Ουσιαστικά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δείχνει να υπαναχωρεί από την προηγούμενη στάση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μιλώντας στη Βουλή ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει παράλληλα συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί «για να ξεκινήσει μια σταθερή συμβολή της Ιταλίας στην επίλυση των προβλημάτων της Ευρώπης».

Ο Μόντι τόνισε -επί προσωπικού- και πάλι την Παρασκευή, αναφερόμενος «σε φήμες ότι επηρεαζόμαστε από μεγάλα συμφέροντα», ότι «δεν γνωρίζω να υπάρχουν στην Ιταλία τέτοιου είδους συμφέροντα. Μακάρι να υπήρχαν.

«Είχα όμως την τιμή να γνωρίσω τα διεθνή μεγάλα συμφέροντα ως επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού. Μπορεί οι νεότεροι βουλευτές να μην το ξέρουν, αλλά τα συμφέροντα αυτά με θυμούνται καλά. Όταν παρεμπόδισα την συνένωση δυο μεγάλων αμερικανικών εταιριών, το περιοδικό Economist έγραψε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούν τον Μάριο Μόντι τον 'Σαντάμ Χουσεΐν' της οικονομίας».

Ανέφερε, τέλος, ότι «η δημιουργία του υπουργείου για τη συνοχή της ιταλικής επικράτειας δεν έρχεται σε αντίθεση με το ομοσπονδιακό μοντέλο».

Επίθεση Μπόσι στον Μόντι

Η Λέγκα του Βορρά -όπως είχε προαναγγείλει- καταψήφισε την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, τόσο στην Βουλή όσο και στη Γερουσία.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους εκφράστηκε ο ηγέτης του κόμματος, Ουμπέρτο Μπόσι, για το νέο πρωθυπουργό: «Ο Μόντι είναι φύλλο συκής, τον επιβράβευσαν για να παίξει τον ρόλο του κακού, αλλά θα τον διώξουν όταν ο κόσμος βγει από τα ρούχα του» είπε ο πρώην υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Ο εκπρόσωπος της Λέγκας στην Βουλή Μάρκο Ρεγκουτσόνι είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ότι «το κόμμα του καταψηφίζει την κυβέρνηση Μόντι διότι η κυβέρνηση αυτή θα είναι αχόρταγη, σαν της τράπεζες των οποίων είναι έκφραση».

«Η Λέγκα δεν συμμερίζεται τίποτα από το κυβερνητικό πρόγραμμα, αρχίζοντας από τις συντάξεις και φθάνοντας μέχρι την μεταρρύθμιση του συγκεντρωτικού συστήματος διαχείρισης του ιταλικού κράτους» προσέθεσε ο Ρεγκουτσόνι.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η Λέγκα του Βορρά, με την στάση της αυτή ελπίζει να αυξήσει τα ποσοστά της στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από το πότε θα ολοκληρωθεί και πώς θα λήξει η κούρσα για την διαδοχή του Ουμπέρτο Μπόσι, από το αν αλλάξει τελικώς ο εκλογικός νόμος και το εάν θα συνεχίσει να υφίσταται η συμμαχία με τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας.

Συνάντηση Μόντι με τον Πάπα - Στηρίζει το Βατικανό

Ο Μάριο Μόντι συναντήθηκε νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής με τον πάπα Βενέδικτο ΙΣτ' στο αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι της Ρώμης. Ο Μόντι υποδέχθηκε επίσημα τον ποντίφικα, ο οποίος έφτασε από το Βατικανό με ελικόπτερο για να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος που θα τον μεταφέρει στο Μπενίν της Αφρικής.

Ο Μόντι και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχαν μια σύντομη, αλλά θερμή συνομιλία και οι παρατηρητές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση είναι μια επιπλέον απόδειξη της θετικής στάσης του Βατικανού προς την νέα κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, οι Ιταλοί καθολικοί επίσκοποι διεμήνυσαν, μέσω του καθολικού πρακτορείου ειδήσεων Sir, ότι «η κυβερνητική ομάδα είναι υψηλού επιπέδου και τα βιογραφικά των υπουργών άριστα».

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από τον ιταλικό Τύπο καταδεικνύει ότι οι εννέα στους δέκα Ιταλούς που αυτοχαρακτηρίζονται πιστοί καθολικοί υποστηρίζουν και εκτιμούν την προσπάθεια του Μάριο Μόντι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Ταρτσίζιο Μπερτόνε, σε άρθρο του στην εφημερίδα Avvenire προσθέτει ότι το φθινόπωρο αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα περίοδο ελπίδας για την Ιταλία. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com