Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Το «χύμα» (σε συσκευασίες ασκού) και η Κίνα διασώζουν, όπως όλα δείχνουν, τη φετινή χρονιά για τους οινοπαραγωγούς. Η θεαματική αύξηση της ζήτησης και των εξαγωγών προς την ασιατική υπερδύναμη και η στροφή των καταναλωτών προς το φθηνό κρασί φαίνεται πως αντισταθμίζουν σε έναν βαθμό τις μεγάλες απώλειες των παραγωγών από την καθίζηση των πωλήσεων στον χώρο των επιχειρήσεων εστίασης...

Η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα για ελληνικό κρασί χαρακτηρίζεται από συνεταιριστικούς κύκλους έως και «θεαματική». Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου η αξία των εξαγωγών κρασιού στην Κίνα αυξήθηκε 601,09% σε σύγκριση με το 2010. Το αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι το κρασί που είχε εξαχθεί στην Κίνα δεν ξεπερνούσε τους 48,96 τόνους και η αξία του τις 136.770 ευρώ. Στο ίδιο διάστημα φέτος οι εξαγωγές έφθασαν τους 260,61 τόνους, ενώ η αξία άγγιξε το ένα εκατ. ευρώ.

Το ενθαρρυντικό για τους έλληνες οινοπαραγωγούς είναι ότι εμφανίζει αύξηση η ζήτηση από τις κύριες αναδυόμενες αγορές του πλανήτη, δηλ. την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία. Προς τη Ρωσία η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε 142,75% και προς τη Βραζιλία 292,19%. Το αρνητικό για τους οινοπαραγωγούς είναι ότι το ελληνικό κρασί εξάγεται χύμα σε χαμηλές τιμές.

Η αυξημένη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές, που προχωρούν σε μαζικές εισαγωγές κρασιού για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της ανερχόμενης μεσαίας τάξης τους, δημιουργεί τις συνθήκες να απεξαρτηθούν σε έναν βαθμό οι έλληνες οινοπαραγωγοί από την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Γερμανία απορροφά σήμερα το 43,87% των εξαγωγών ελληνικού κρασιού. Η γερμανική κυριαρχία, μάλιστα, στις ελληνικές εξαγωγές κρασιού ενισχύεται από τη νέα αύξηση 6,39% στο φετινό επτάμηνο. Μείωση, ωστόσο, των εξαγωγών καταγράφεται προς τη γαλλική αγορά (-5,43%). Αντίθετα, αυξήθηκαν 475,25% οι εξαγωγές προς την Ιταλία, καθώς όπως φαίνεται οι γείτονες επιδιώκουν να κάνουν ό,τι και με το ελληνικό λάδι: να αγοράζουν «χύμα» φθηνά και στη συνέχεια να το μοσχοπουλάνε εμφιαλώνοντάς το.

Την ίδια στιγμή, η κρίση και ο περονόσπορος αλλάζουν τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Π. Κορδοπάτη, το πλήγμα στο λευκό κρασί από την ασθένεια φθάνει το 80% της παραγωγής στη μισή Ελλάδα, σε περιοχές όπως Ηράκλειο, Σητεία, Εύβοια, Θήβα, Αττική, Νεμέα, Τριφυλία, Κεφαλονιά, Καρδίτσα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι μεγάλοι εγχώριοι εμφιαλωτές στράφηκαν στους συνεταιρισμούς αγοράζοντας μεγάλο μέρος αποθεμάτων σε λευκό κρασί. Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com