Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΑΣΑΝΤ ΟΠΩΣ... ΚΑΝΤΑΦΙ

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος μετατροπής των συγκρούσεων στη Συρία σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς οι λιποτάκτες του στρατού αναλαμβάνουν ένοπλη δράση, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου...

Υπάρχει «κίνδυνος εξέλιξης της κατάστασης στη Συρία σε εμφύλιο πόλεμο» δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μέχρι τώρα, «είναι δύσκολο να μιλήσουμε για εμφύλιο πόλεμο, γιατί σε έναν εμφύλιο πόλεμο υπάρχουν δύο πλευρές που μάχονται. Και σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι οι πολίτες που δέχονται επιθέσεις από τις
δυνάμεις ασφαλείας. Ομως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, η κατάσταση αυτή να μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο» υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε λιποτάκτες του στρατού και τις τακτικές δυνάμεις πληθαίνουν σε διαφορετικές περιοχές της Συρίας.

Για πρώτη φορά από την έναρξη των εξεγέρσεων στη Συρία, στρατιώτες που έχουν αυτομολήσει από τον συριακό στρατό επετέθησαν εναντίον συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στα περίχωρα της Δαμασκού.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, στον οποίο συμμετέχουν χιλιάδες αποστάτες ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Στο μεταξύ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα στην 'Αγκυρα ότι «είναι πλέον πολύ αργά ώστε το συριακό καθεστώς να έχει την ευκαιρία να παραμείνει στην εξουσία, καθώς δεν έχει δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ζητήσει η διεθνής κοινότητα».

«Πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς δε θέλησε να δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ότι τώρα είναι πολύ αργά», τόνισε ο γάλλος υπουργός ύστερα από συνομιλίες του στο Κοινοβούλιο με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ.

Ο Ζιπέ υπογράμμισε ότι η Γαλλία και η Τουρκία έχουν ταυτόσημες απόψεις για τη συριακή κρίση και ότι θα συνεργαστούν για το θέμα αυτό.

Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι η Τουρκία, η οποία έχει κοινά σύνορα με τη Συρία, πρέπει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη για την προστασία του συριακού πληθυσμού, μια ιδέα που έχει διατυπώσει η συριακή αντιπολίτευση, ο Ζιπέ απάντησε:

«Είναι θέμα της Τουρκίας να το αποφασίσει. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιχείρησης».

Ο γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να επιβάλει δεσμευτικά μέτρα.

Ο Ζιπέ, ο οποίος έφθασε χθες στην Κωνσταντινούπολη για διήμερες συνομιλίες με κύριο θέμα τη συριακή κρίση, συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είχε συνομιλίες και με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου
στη διάρκεια δείπνου εργασίας.

Σήμερα ο Ζιπέ είχε εκ νέου συνάντηση με τον Νταβούτογλου, αυτή τη φορά στην 'Αγκυρα.Οι δυο άνδρες αναμένεται να δώσουν
αργότερα συνέντευξη Τύπου.

Ο γάλλος υπουργός θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com