Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ»

Μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος έστειλε ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, με τις Προγραμματικές Δηλώσεις του στη Βουλή, δείχνοντας την ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε και προειδοποιώντας ότι «διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ»...

Μιλώντας περισσότερο πολιτικά και λιγότερο τεχνοκρατικά και σταθερά σε χαμηλούς τόνους έδωσε διαβεβαιώσεις προς τους δανειστές της χώρας ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, για την εφαρμογή της οποίας, άλλωστε, συγκροτήθηκε η κυβέρνησή του. Παράλληλα ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας της. «Μόνος μου δεν μπορώ», είπε χαρακτηριστικά.

Εμμεση κριτική

Ο κ. Παπαδήμος αναγνώρισε μεν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση του ελλείμματος, αλλά παρατήρησε με νόημα ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση έφερε «ύφεση πέραν του αναμενομένου», με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. «Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται», πρόσθεσε και αναγνώρισε ότι «οι πολίτες αγανακτούν διότι, παρά τις θυσίες τους, η προοπτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη».

Η έμμεση αυτή κριτική του στην κυβέρνηση Παπανδρέου περιέχει στοιχεία από την κριτική που έχει ασκήσει ο Αντ. Σαμαράς. Εμμεση κριτική, όμως, άσκησε και προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., με αφορμή την άρνησή του να δώσει έγγραφη δέσμευση για τήρηση των συμφωνιών. «Η δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που τη στηρίζουν δεν είναι απαίτηση μιας γραφειοκρατίας ή μιας απρόσωπης εξουσίας. Εκφράζει το αίτημα των λαών και των φορολογουμένων πολιτών που άμεσα ή έμμεσα μας στηρίζουν», είπε ο νέος πρωθυπουργός.

Ωστόσο, όταν μετά την ομιλία του ρωτήθηκε για το αν οι δεσμεύσεις που ζητούνται από τους Ευρωπαίους θα είναι γραπτές, ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας να έρθει σε αντιπαράθεση με τον κ. Σαμαρά που νωρίτερα είχε αρνηθεί να βάλει «τέτοια υπογραφή», απάντησε αόριστα: «Θα δούμε πώς θα γίνει».

Ο κ. Παπαδήμος επικαλέστηκε τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Νοεμβρίου, για να καταστήσει απολύτως σαφές ότι η κυβέρνησή του «θα εγγυηθεί την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας». Και είπε με έμφαση ότι μόνο αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, «η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον».

Προτεραιότητες

Δεσμεύτηκε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εκταμίευση της έκτης δόσης του αρχικού δανείου «το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών κατά το δεύτερο ήμισυ του μηνός».

Ηταν πολύ σαφής για την «ταχεία και αποτελεσματική» εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, που έχουν ήδη νομοθετηθεί, και τις απαρίθμησε: νέο βαθμολόγιο -μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, αλλαγές στην αγορά εργασίας, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, βελτιώσεις στη λειτουργία των δικαστηρίων, αναδιάρθρωση φορέων και προσωπικού του Δημοσίου.

Εκανε αναφορά, αν και κάπως ασαφή, στη «διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων» και στη «στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού».

Εντύπωση προκάλεσε η έκκληση που απηύθυνε στους δημοσίους υπαλλήλους και ειδικότερα στους εφοριακούς και στους εκπαιδευτικούς «να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να μην πάνε χαμένες οι δικές τους θυσίες, αλλά και επειδή η συμβολή τους είναι καθοριστική για την ευόδωση της κοινής προσπάθειας».

Οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση (Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης) χειροκρότησαν αρκετά σημεία της ομιλίας του κ. Παπαδήμου και ειδικά την έκκλησή του «να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή μας στην ευρωζώνη». Πηγή: enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com