Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

AIRDROP: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ… ΣΚΑΘΑΡΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

O 27χρονος Αυστραλός εφευρέτης Edward Linacre είναι ο φετινός νικητής του βραβείου «James Dyson», για την καινοτομία στην τεχνολογία και τη μηχανική. Ο Edward Linacre κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και το χρηματικό έπαθλο των 15.500 δολαρίων για τον μηχανισμό Airdrop, που αντλεί νερό από τον αέρα και σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας στις αγροτικές περιοχές...

Πρόκειται για αυτοτροφοδοτούμενο μηχανισμό χαμηλού κόστους, για την καλλιέργεια σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία. Προβληματισμένος από τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της Αυστραλίας, ο 27χρονος Edward, απόφοιτος τεχνολογικής σχολής στη Μελβούρνη, στράφηκε στη φύση αναζητώντας τρόπους για την άντληση νερού από τον αέρα.

Πηγή έμπνευσης για την εφεύρεσή του ήταν το σκαθάρι της ερήμου Ναμίμπ, ένα ενδημικό είδος που ζει σε περιοχές όπου η βροχή δεν ξεπερνά τα 1,3 εκατοστά ετησίως. Όπως παρατήρησε ο Αυστραλός εφευρέτης, παρά τις δυσκολίες το σκαθάρι αυτό επιβιώνει αξιοποιώντας τη δροσιά πάνω στην πλάτη του τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το σύστημα Airdrop λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και στηρίζεται στην ιδέα ότι ακόμα και ο πιο ξηρός αέρας περιέχει μόρια νερού, τα οποία μπορούν να αντληθούν μειώνοντας τη θερμοκρασία του αέρα σε επίπεδα υγροποίησης. Ο μηχανισμός συλλέγει αέρα μέσω ενός δικτύου υπόγειων σωλήνων, μειώνοντας παράλληλα τη θερμοκρασία μέχρι να φτάσει σε βαθμό υγροποίησης. Μετά από αυτό το στάδιο, το νερό οδηγείται κατευθείαν στις ρίζες των φυτών.

«Το γεγονός ότι κέρδισα το βραβείο σημαίνει ότι θα μπορέσω να δοκιμάσω την τεχνολογία του Airdrop, το οποίο έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει αγρότες σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ενθουσιασμένος ο νεαρός εφευρέτης.


Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com