Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από τη Βουλή η μεταβατική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. «Ναι» ψήφισαν 255 βουλευτές και «όχι» 38. Καταψήφισαν ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος -ο οποίος διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ- ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουπλής, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας και ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή...

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 293 βουλευτές. Για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν δεν ετέθη θέμα διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Συμμαχία.

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε, επίσης, η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Λιάνης και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Σωτήρης Χατζηγάκης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ήταν απών, όπως και τρεις βουλευτές του ΚΚΕ (Γ. Μαυρίκος, Ι. Ζιώγας και Στ. Σκοπελίτης), οι οποίοι έστειλαν επιστολή, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι δεν θα καταμετρηθούν.

Στην ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ εστίασε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία κλείνει η συζήτησε επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε, η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει τιτάνιο έργο, τονίζοντας πως δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στο ευρύτερο θέμα της κλιμάκωσης της κρισης που πλήττει την ευρωζώνη, σημείωσε πως η κρίση χρέους αγγίζει τον ευρωπαϊκό σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, ωστόσο δήλωσε αισιοδοξος ότι η ευρωζώνη θα υπερβεί τις δυσκολίες. «Εκτιμώ πως όλες οι χώρες εχουμε κοινό συμφερον θα διασφαλιστεί η συνοχή της ευρωζώνης» σημείωσε.

Με διαρροές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έντονες επικρίσεις από κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και διαφωνίες για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στο νέο σχήμα ακόμη και από μέλη κομμάτων έκλεισε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και αρχίζει η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε πως «παράλληλα με τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης για να πάει μπροστά η Ελλάδα, υπάρχει ένας αφανής υπόγειος πόλεμος, με στόχο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, μέσα και έξω από τη χώρα, πάνω από τα κεφάλια του ελληνικού λαού και αυτοί που τον κάνουν δεν έχουν ονοματεπώνυμο».

Ταυτόχρονα, έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι «το 1994 ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε αποφασιστικά μια τιτάνια μάχη και την κέρδισε, για να μην υποτιμηθεί η δραχμή, παρά τις τεράστιες κερδοσκοπικές πιέσεις». «Η κοινωνία έχει υποχρέωση να έχει μνήμη και να αντιστέκεται στις λοβοτομές. Υπάρχουν δυνάμεις που δρουν υπόγεια, παίζουν ή φλερτάρουν με την εμβάθυνση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιαννίτσης επέκρινε όσους μιλάνε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι «η εθνική κυριαρχία κερδίζεται με πολιτικές που προσφεύγουν λιγότερο στα δάνεια, με πολιτικές που κατανοούν μέχρι ποιού σημείου μπορεί να φτάσει η δανειοδότηση».
Απόλυτη στήριξη στον Πρωθυπουργό προσέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί εκ νέου την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ τόνισε: «Μην ακούτε κύριε Σαμαρά τις φωνές που ακούγονται. Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι η χώρα έχει μπροστά της μια ύστατη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει για «να είναι η Ελλάδα μέρος της ευρωζώνης και για να ξεπεραστεί ο κινδυνος χρεοκοπίας» και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητα τα κονδύλια που περιέχονται στο νέο δανειακό πρόγραμμα.
Ανέφερε ακόμη ότι η κατάθεση του προϋπολογισμού θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, με στόχο όπως είπε, για πρώτη φορά η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα.

Επίθεση από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε την ανάγκη να μην υποκύψει ο λαός «στο όργιο των εκβιασμών», με αφορμή τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΕ από τα κόμματα της νέας κυβέρνησης προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση

Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η τρικομματική κυβέρνηση συγκροτήθηκε γρήγορα για να εξυπηρετήσει την κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα για την οποία είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, επισημαίνοντας πως ο φόβος αυτός υπάρχει διότι η έξοδος από την Ευρωζώνη δημιουργεί προϋποθέσεις στο λαϊκό κίνημα να αντεπιτεθεί.

Επιτέθηκε επίσης στο ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τη συμμετοχή του στο νέο σχήμα.

Απευθυνόμενος στο νέο Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως ζητεί από το λαό να αυτοκτονήσει για μια συμφωνία (της 27ης Οκτωβρίου) που έχει ήδη γίνει κουρελόχαρτο.

«Τι διαφορετικό θα κάνετε από αυτά που έκανε ο κ. Παπανδρέου;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα, διερωτήθηκε πώς αισθάνονται τώρα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν στα υπουργικά έδρανα «εκπροσώπους της ακροδεξιάς».

Στήριξη από Μπακογιάννη
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, επανέλαβε πως το κόμμα της θα στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου πιστεύοντας πως είναι απολύτως αναγκαίο «να σωθεί η χώρα και να μπορέσει να βρει τον βηματισμό της μέσα στην ευρωζώνη».

«Αν πραγματικά πιστεύετε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, τότε σταματήστε να υπονομεύετε αυτήν την κυβέρνηση "με το καλημέρα". Αν δεν σταματήσετε, ο κ. Παπαδήμος δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα» ανέφερε απευθυνόμενη στη ΝΔ.

Ποικιλία αντιδράσεων από τη ΝΔ

Στον «ειδικού σκοπού» και «συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα» χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η ΝΔ δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αφού, όπως είπε, «εμείς δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες της απελθούσας κυβέρνησης, δεν δίνουμε άφεση αμαρτιών, δεν μπαίνουμε στο ίδιο κάδρο». Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com