Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΡΦΑΡΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΥΜΑ 27 ΜΕΤΡΩΝ!

Ενας «εξτρίμ σέρφερ» από τη Χαβάη, ο 44χρονος Γκάρετ Μακναμάρα, έσπασε χθες το παγκόσμιο ρεκόρ σερφάροντας στην Πορτογαλία πάνω σ' ένα κύμα ύψους 27 μέτρων. Ο Μακναμάρα είναι επαγγελματίας σέρφερ και ανήκει στην επίλεκτη εκείνη ομάδα τα μέλη της οποίας ταξιδεύουν ανά τον κόσμο κυνηγώντας θύελλες και παρακολουθώντας τα σημεία που η θάλασσα φουσκώνει λόγω ειδικών συνθηκών, επιδιώκοντας να σερφάρουν πάνω στα μεγαλύτερα κύματα...

Στο Ναζαρέ της Πορτογαλίας, που αποκαλείται επίσης Πράια ντο Νόρτε (Βόρειο Φαράγγι), τα κύματα φτάνουν σε ασυνήθιστα μεγάλα μεγέθη επειδή ο ανώμαλος βυθός μεγιστοποιεί την ενέργειά τους. «Είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου ένα υποθαλάσσιο φαράγγι φτάνει μέχρι την παραλία», λέει ο Μακναμάρα. Ο ίδιος γράφει στον ιστότοπό του ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κάνει αποστολή του να κυνηγάει τα καλύτερα κύματα στον πλανήτη».

Στο βιβλίο Γκίνες έχει καταγραφεί ο Μάικ Πάρσονς ως ο άνθρωπος που σέρφαρε στο ψηλότερο κύμα - ήταν το 2001 στο Κορτές Μπανκ, έναν ύφαλο που βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από την ακτή της Νότιας Καλιφόρνιας, και το κύμα είχε ύψος 23 μέτρα. Σύμφωνα με το περιοδικό «Surfer Today», το μεγαλύτερο κύμα («μεγα-τσουνάμι») που έχει καταγραφεί ποτέ από επιστήμονες είχε ύψος 520 μέτρα και παρατηρήθηκε στις 9 Ιουλίου 1958 στο Λιτούγια Μπέι, ένα φιόρδ στις ακτές της Αλάσκας.

Δείτε το βίντεο με το γιγάντιο κύμα και την εντυπωσιακή προσπάθεια του Γκάρετ Μακναμάρα:


Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com