Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2012

Ούτε οι γερμανικές οικονομικές προβλέψεις δεν μπορούν να θεωρούνται πια αξιόπιστες. Η ταχεία επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη καθιστά «κινούμενη άμμο» το οικονομικό περιβάλλον των 17 χωρών και όπως φαίνεται κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ούτε τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της...

Η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης στην πρώτη οικονομία της ευρωζώνης θα περιοριστεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Η Bundesbank προβλέπει ότι το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας θα κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 1%. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει λέξη για την εντυπωσιακή αστοχία καθώς λίγους μόνο μήνες πριν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ποσοστό 1,8%.

Ασφαλώς και οι αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη με ρυθμό λίγο πάνω από το 3% τη φετινή χρονιά βαίνουν ολοταχώς προς… διάψευση. Και αυτό διότι, όπως σημειώνει στην τελευταία έκθεσή της η κεντρική τράπεζα τους τελευταίους έξι μήνες ο ρυθμός μεγέθυνσης του εθνικού προϊόντος δεν ξεπέρασε το 0,5%. Η Bundesbank επισημαίνει στην μηνιαία της έκθεση για την οικονομία ότι μια χαραμάδα αισιοδοξίας υπάρχει (για τη Γερμανία πάντοτε) από τη θετική πορεία της απασχόλησης που γεννά με τη σειρά της ελπίδες αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης και του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας σε επίπεδα άνω του 0,5%.

Οι αναλυτές της Bundesbank ρίχνουν το «ανάθεμα» για την αναιμική ανάπτυξη στις διαβόητες αγορές και στην υποχώρηση της ζήτησης από τους εν δυνάμει πελάτες γερμανικών προϊόντων. Η προφανής ένσταση είναι ότι η μείωση της ζήτησης σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη τουλάχιστον δεν «έπεσε από τον ουρανό» αλλά προκαλείται (με αυξητική τάση) λόγω της καθολικής και αδιαμαρτύρητης εφαρμογής μέτρων λιτότητας στις περισσότερες από τις χώρες του κοινού νομίσματος.

Όμως η οικονομική πολιτική της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» με ήπιο ή όχι τρόπο ασφαλώς και δεν βρίσκει αντίθετη τη Bundesbank. Κάθε άλλο μάλιστα καθώς μέσω της «μητρικής» κεντρικής τράπεζας, της EKT, η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας προτάσσει μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Υπογραμμίζοντας αυτές ακριβώς τις αντιφάσεις η έκθεση της τράπεζας σημειώνει ότι η εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν «στη μείωση των χρεών και των ελλειμμάτων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας» αποτελεί για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com