Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Δικαιώθηκαν και μονιμοποιούνται από τον Άρειο Πάγο συμβασιούχοι μουσικοί του δήμου Αθηναίων και της ΕΡΤ, οι οποίοι, όμως, είχαν προσληφθεί πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, πριν δηλαδή απαγορευθεί η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου...

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ακολουθώντας την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (7/2011) έκρινε ότι είναι νόμιμη η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία είχε δεχθεί για πέντε χορωδούς της χορωδίας της ΕΡΤ ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που είχαν υπογράψει υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία από τον χρόνο πρόσληψής τους το 1993. Και αυτό, ανεξάρτητα αν οι συμβάσεις αυτές τιτλοφορούνταν ως συμβάσεις έργου και είχαν ανανεωθεί δεκάδες φορές.

Παράλληλα, το ίδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου με άλλη απόφασή του (1622/2011) απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Πολιτισμικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων και δικαίωσε 34 μουσικούς, κρίνοντας (όπως και η 7/2011 απόφαση της Ολομέλειας), ότι αφού προσλήφθηκαν τη δεκαετία του '90 (1997-2000) -δηλαδή πριν την ισχύ των απαγορευτικών διατάξεων του άρθρου 103 παράγραφος 7 και 8 του Συντάγματος- μπορούσαν να μονιμοποιηθούν, αφού οι συμβάσεις τους ανανεωνόντουσαν διαδοχικά και πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Αντίθετα, έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης του δήμου Αθηναίων κατά ενός μόνο μουσικού, που είχε προσληφθεί την 1.11.2001, δηλαδή μετά την ισχύ των απαγορευτικών διατάξεων του Συντάγματος και συνεπώς δεν ήταν δυνατή η μετατροπή της σύμβασης εργασίας του από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Τέλος, απορρίφθηκε από τους αρεοπαγίτες ο ισχυρισμός που προέβαλε, με αίτηση αναίρεσης, ο δήμος Αθηναίων ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί απόφαση του Εφετείου Αθηνών υπέρ της νομιμοποίησης πέντε αλλοδαπών προερχομένων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό γιατί οι δικαστές δέχθηκαν για την περίπτωση αυτή την προστασία της εργασίας που παρέχει η κοινοτική οδηγία για ίση μεταχείριση ασχέτως καταγωγής.

Συμβασιούχος εργαζόμενη στη ΔΕΗ υπάγεται στο τακτικό προσωπικό

Παράλληλα, ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η ΔΕΗ καλείται να εντάξει στο τακτικό προσωπικό της εργαζόμενη που παρείχε υπηρεσίες στην Επιχείρηση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου,.

Το δικαστήριο με την απόφασή του (αριθμ.2060/2011 Τμήμα Εργατικών Διαφορών) έκρινε ότι η προσφεύγουσα εργαζόμενη ουσιαστικά κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΔΕΗ Α.Ε. και διατάσσει την υπαγωγή της στο καθεστώς των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με τους πληρεξουσίους δικηγόρους της εργαζόμενης, Κωνσταντίνα Κονιδάρη και Δημ. Περπατάρη, το δικαστήριο ορίζει ότι η αλλαγή εργασιακού καθεστώτος πρέπει να γίνει άμεσα -προσωρινή εκτέλεση της απόφασης- με την απειλή ποινής για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της επιχείρησης.

Παρόλο που, όπως η αιτούσα ανέφερε στην προσφυγή της, μεσολάβησε διάστημα 16 ετών διακοπής ανάμεσα στις πρώτες έξι συμβάσεις της με τη ΔΕΗ και στην τελευταία που υπέγραψε, εντούτοις το δικαστήριο θεωρεί πως με την επιχείρηση η εργαζόμενη συνδέεται ουσιαστικά με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Το δικαστήριο θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαμόρφωση της κρίσης του και το γεγονός πως η εργαζόμενη εξακολουθούσε να προσφέρει υπηρεσίες στην ΔΕΗ για επιπλέον χρόνο από αυτόν που προέβλεπε η σύμβαση εργασίας της. Εργαζόταν δηλαδή και μετά τη λήξη της σύμβασής της.

Στην απόφαση γίνεται αναφορά στην αδυναμία της εργαζόμενης να διεκδικήσει σύμβαση αορίστου χρόνου, καθώς έπρεπε να καλύπτει τις βιοτικές ανάγκες της. Επικαλείται επίσης -και είναι σπάνιο σε αντίστοιχες αποφάσεις- τον υψηλό δείκτη ανεργίας που επίσημα καταγράφεται στη χώρα, για να τονίσει πως η εργαζόμενη δεν είχε άλλη εργασιακή επιλογή. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com