Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΤΟΥΡΚΙΑ: 19 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 5,7 ΒΑΘΜΩΝ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΒΑΝ

Ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό της Τετάρτης στην ανατολική Τουρκία έφθασε τους 19, ενώ 30 άνθρωποι έχουν διασωθεί ως τώρα, σύμφωνα με το τοπικό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης...

Αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του είπε ότι δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,6 βαθμών σημειώθηκε σε διάστημα λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τον ισχυρό σεισμό στην ίδια περιοχή, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 600 ανθρώπους.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για τρίτη ημέρα στην πόλη Βαν, ειδικά σε δύο κτίρια, σύμφωνα με τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Εκσκαφείς χρησιμοποιήθηκαν στα ερείπια δύο ξενοδοχείων στην ανατολική τουρκική πόλη Βαν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα να βρεθούν άλλοι επιζώντες εκεί.

«Τα μηχανήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν όσο υπάρχουν άνθρωποι ζωντανοί (κάτω από τα ερείπια)», είχε δηλώσει την Πέμπτη το βράδυ ένας από τους επικεφαλής των διασωστών, ο Νετζμετίν Κοτσαμάν.

Ο σεισμολόγος Ντογάν Καλαφάτ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι περιμένει αρκετούς μετασεισμούς μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Προειδοποίησε τον κόσμο να μην επιστρέψει στα σπίτια του αν υπάρχουν ζημιές.

Εως τώρα, είκοσι τρεις άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, ενώ υπάρχουν παγιδευμένοι, ο αριθμός των οποίων δεν έχει γίνει γνωστός.

Ένας Ιάπωνας, μέλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, υπέκυψε την Πέμπτη στα τραύματά του σε κινητή νοσοκομειακή μονάδα, έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βαν.

Το πρωί διασώστες είχαν ανασύρει βαριά τραυματισμένο τον Ατσούσι Μιγιαζάκι από τα ερείπια ξενοδοχείου. Επί δεκαπέντε λεπτά τού έκαναν καρδιακές μαλάξεις προτού τον μεταφέρουν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Ωστόσο δύο ώρες μετά, ο τραυματίας υπέκυψε παρά τις προσπάθειες των γιατρών, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Μιγιαζάκι ήταν το ένα από τα δύο μέλη της ιαπωνικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Association for Aid and Relief (AAR), η τύχη των οποίων αγνοείτο μετά το σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε στις 21:23΄ την Τετάρτη το βράδυ την επαρχία Βαν της ανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή στο Τόκιο.

Το δεύτερο μέλος της οργάνωσης είναι η Μιγιούκι Κονάι, η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια και την Πέμπτη βγήκε από το νοσοκομείο.

Οι δύο Ιάπωνες είχαν αναλάβει τον συντονισμό της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες της επαρχίας Βαν από τον σεισμό των 7,2 βαθμών στις 23 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον θάνατο 600 ανθρώπων και εξανάγκασε χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έκτοτε να ζουν σε σκηνές.

Οι ομάδες διάσωσης βοηθούν επίσης επιζώντες για τη σίτιση και τη στέγασή τους.

Την Πέμπτη οι διασώστες ανέσυραν δύο τραυματίες, έναν άνδρα ηλικίας περίπου 60 ετών και έναν νέο ηλικίας 25-30 ετών, από τα ερείπια του ξενοδοχείου Μπαϊράμ της πόλης Βαν, αυξάνοντας σε 25 τον αριθμό των επιζώντων, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Υπήρχαν 32 πελάτες καταγεγραμμένοι στο ξενοδοχείο την Τετάρτη αλλά δεν ξέρω πόσοι ήταν μέσα στο κτίριο. Υπήρχαν επίσης και προσκεκλημένοι», δήλωσε ο Ρετζέπ Οζχάν υπάλληλος στη υποδοχή του ξενοδοχείου, σύμφωνα με το Ανατολή.

«Οταν βγήκα υπήρχε παντού ένα σύννεφο σκόνης. Δεν ξέρω αν κάποιος μπόρεσε να βγει εκτός από μένα», πρόσθεσε.

Η δόνηση, μεγέθους 5,7 βαθμών, σημειώθηκε στις 21:23 τοπική ώρα και τον επίκεντρό της εντοπίστηκε στην περιοχή του Εντρεμίτ (Αδραμύττιο), σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την επαρχία Βαν, όπου βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού της 23ης Οκτωβρίου.

Συνολικά, 25 κτίρια κατέρρευσαν στην περιοχή του σεισμού, 22 από τα οποία ήταν άδεια, προκαλώντας κύμα πανικού, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου που βρισκόταν στην περιοχή και έσπευσε στο σημείο της καταστροφής.

«Οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται σε τρία κτίρια» είπε.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν υπάρχουν δύο ξενοδοχεία, εντός των οποίων βρισκόταν άγνωστος αριθμός ανθρώπων την ώρα του σεισμού.

Το ένα ξενοδοχείο βρίσκεται στην πόλη Βαν, είναι εξαώροφο και σε αυτό διέμεναν κυρίως δημοσιογράφοι και ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Εννέα αεροπλάνα που μεταφέρουν μέλη σωστικών συνεργείων έχουν αποσταλεί στην περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση.

Τρία ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομειακά αεροπλάνα και οκτώ ελικόπτερα μετέχουν επίσης στις επιχειρήσεις.

Πενήντα ασθενοφόρα και 250 μέλη ιατρικού προσωπικού έσπευσαν στο σημείο, είπε ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακνταγ.

Ο νέος σεισμός με το επίκεντρό του στην περιοχή Εντρεμίτ, 17 χλμ. νότια της Βαν, επιβεβαιώνει στους κατοίκους της πληγείσας επαρχίας την ανάγκη να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μουσταφά Ερντίκ, διευθυντή του Παρατηρητηρίου Γεωφυσικής του Καντιλί, είναι πολύ νωρίς για να προσδιορισθεί εάν ο χθεσινός σεισμός ήταν κύριος ή μετασεισμική δόνηση του σεισμού της 23ης Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη το πρωί 783 διασώστες και 59 μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών μετείχαν στις επιχειρήσεις στα ερείπια, ενώ 23 αεροσκάφη έχουν δημιουργήσει αερογέφυρα μεταφοράς προσωπικού και υλικού στην περιοχή, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών.

Χιλιάδες κάτοικοι της Βαν ζουν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες σε σκηνές παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com