ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
"Είναι ακατανόητο, τη στιγμή που όλοι είναι συγκλονισμένοι από την καταστροφή στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, η Τουρκία να θέλει να χτίσει σε σεισμογενή περιοχή τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα απέναντι από τη Ρόδο", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισκεπτόμενος την 114 Πτέρυγα Μάχης...
Μέσω του δορυφορικού σταθμού εδάφους, ο κ. Παπούλιας είχε την ευκαιρία να δει εικόνες από τις καταστροφές, που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού στην Ιαπωνία.
"Πρέπει ο κ. Ερντογάν να το σκεφθεί πολλές" ανέφερε ο κ. Παπούλιας και κάλεσε τους Ευρωπαίους να παρέμβουν "για να μην έχουμε μία καταστροφή, που θα είναι στο κατώφλι μας, στην αυλή μας".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήρε την προσφορά της πολεμικής Αεροπορίας σχολίασε ότι "είμαστε σε μία εποχή που πρέπει να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και νομίζω ότι η Αεροπορία το κάνει καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές υπεράνθρωπές. Η Πολεμική μας Αεροπορία, υπογραμμίζει ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε αυτά τουλάχιστον που παραλάβαμε από τους παλαιότερους με αγώνες, θυσίες και ιδρώτα", συνέχισε.
Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη καθώς και στις πτήσεις τους πάνω από ελληνικά νησιά, ο κ. Παπούλιας διεμήνυσε ότι "η γειτονική χώρα πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να μας πτοεί, δεν μπορεί να δημιουργεί καταστάσεις, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας, ή πετώντας πάνω από τα νησιά μας με τρόπους που δεν συνάδουν με τις διεθνείς συνθήκες".
"Δεν είναι προς όφελος κανενός ιδιαίτερα της Τουρκίας, όταν μάλιστα σκέπτεται ότι θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία" είπε και κατέληξε: "Είναι καλύτερα να περάσουμε σε μία περίοδο ομαλών σχέσεων καλής γειτονίας".
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Παπούλιας μετέβη στη Στατική Έκθεση αεροσκαφών Μ2000 και Μ2000-5 και παρακολούθησε εικονική ταχεία απογείωση από ζεύγος αεροσκαφών Μ 2000-5.
Ο αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας, δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία κάσκα αεροπόρου με το έμβλημα της μονάδας και ένα δερμάτινο μπουφάν αεροπόρου με το έμβλημα του ΓΕΑ και το ονοματεπώνυμό του.
Ο Διοικητής της μονάδας δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία Ταναγραία κόρη και ένα αντίγραφο Mirage-2000-5 και ένα καπέλο με διπλή κλάρα.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν, επίσης, στην επίσκεψή του στην Τανάγρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος.
Η λειτουργία του Δορυφορικού Σταθμού Εδάφους εντάσσεται στη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας HELIOS-II, ένα πρόγραμμα έξι ευρωπαϊκών χωρών, στην οποία μετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ελλάδα -με ποσοστό 2,5%- και η Γερμανία.
Το πρόγραμμα διαθέτει δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης γης με δυνατότητα λήψης εικόνας ημέρα και νύχτα. Η μέγιστη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δορυφόρων γίνεται από κοινού από τις έξι χώρες, η Ελλάδα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων ασφάλειας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ελλάδα συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System), του πιο φιλόδοξου προγράμματος παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη επόμενης γενιάς, με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030.
Μέσω της συμμετοχής της Ελλάδας, η ελληνική αμυντική βιομηχανία δύναται να αποκτήσει σημαντικά οφέλη, λόγω του υψηλότατου τεχνολογικού επιπέδου των προγραμμάτων αυτών, ενώ η συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα HELIOS-II και MUSIS καθιστούν την Ελλάδα μέλος μίας μικρής ομάδας χωρών, που απολαμβάνουν πρόσβαση σε στρατιωτικά συστήματα παρατήρησης της Γης από το Διάστημα. Πηγή: nooz.gr