Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS: Η ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Με κύριο όπλο την απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, που μπορεί να αποτιμηθεί με χαλαρά κριτήρια από πλευράς χρηματικού ποσού, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της αγωγής κατά της Siemens Γερμανίας για τις πρακτικές της γερμανικής εταιρείας στα πλαίσια του γνωστού σκανδάλου και στη χώρα μας...

Σύμφωνα με πληροφορίες η αγωγή του ελληνικού Δημοσίου φαίνεται ότι θα κατατεθεί στη γερμανική Δικαιοσύνη, με βάση, πάντως το ελληνικό Δίκαιο.

Συνεχείς συσκέψεις των εμπλεκομένων φορέων (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αρμόδιοι υπουργοί) με κρίσιμο αντικείμενο το περιεχόμενο της αγωγής και την τακτική, που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά με βάση και την εντολή του πρωθυπουργού να προχωρήσει η διαδικασία, «χωρίς καθυστερήσεις και συντονισμένα», πραγματοποιούνταν όλη την περασμένη εβδομάδα.

Εκτός από τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, που συντονίζει την προσπάθεια ιδιαίτερο ρόλο έχουν στην προσπάθεια οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Μιχ. Χρυσοχοίδης, αλλά και ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίων Γεωργακόπουλος.

Έχει ήδη αποφασιστεί να κατατεθεί από το ελληνικό Δημόσιο αγωγή κατά της Siemens AG με αντικείμενο την αποζημίωση για ηθική βλάβη, αλλά και τη ζημιά, που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο.

Η υπόθεση εκτός από το Νομικό Συμβούλιο θα ανατεθεί και σε διεθνές δικηγορικό γραφείο με αντικείμενο την νομική έρευνα, αλλά και αυτή των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης. Προσανατολίζονται, όπως φαίνεται στη ανάθεση της υπόθεσης σε γραφείο στο Μόναχο, προκειμένου να υπάρχει η εμπειρία για τον επιτυχή χειρισμό της υπόθεσης στα γερμανικά δικαστήρια. Στον προβληματισμό, που υπήρχε αν η αγωγή έπρεπε να κατατεθεί εκεί οι περισσότεροι συνηγόρησαν υπέρ της κατάθεσης σε γερμανικό δικαστήριο.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει για το ύψος της απαίτησης, που θα ζητηθεί. «Πρέπει να είμαστε σοβαροί για να έχουμε αποτέλεσμα», τονίζει προς πάσαν κατεύθυνση ο υπουργός Επικρατείας.

Το άλλο πολιτικό επιχείρημα, που κυριάρχεί είναι ότι «δεν μπορείς να αναπτύσσεις προσδοκίες στον κόσμο που δεν μπορείς να ικανοποιήσεις».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει και στη Βουλή και πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι η ζημιά πρέπει να αποτιμηθεί. Για το θέμα της ηθικής βλάβης τα κριτήρια είναι αρκετά χαλαρά και θα αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής ότι από τις πρακτικές της μητρικής εταιρείας της Siemens προσεβλήθη το ελληνικό Δημόσιο. Παραβιάστηκαν επίσης, θα αναφέρεται, και οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, γεγονός, που μένει να καταγραφεί και επισήμως και από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, που εξετάζει την υπόθεση. Δεν φαίνεται πιθανό να υιοθετηθεί ως ζημία το ποσό των 2 δις ευρώ, το οποίο κατεγράφη στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνούσε το σκάνδαλο.

Εκτός από τη συνολική απαίτηση του Δημοσίου, αγωγή κατά της γερμανικής εταιρείας έχει ήδη καταθέσει ο ΟΤΕ. Η εκδίκασή της άρχισε την Πέμπτη στο Μόναχο, με την παρουσία των θέσεων και των δυο πλευρών. Στην αίθουσα του γερμανικού δικαστηρίου βρέθηκαν ουσιαστικά αντιμέτωπες δυο γερμανικές εταιρίες. Η Siemens και η Deutsche Telecom, που κατέχει το 30% του ελληνικού ΟΤΕ. Το επίμαχο θέμα, που φαίνεται να είναι το κύριο ζήτημα της δίκης είναι αν αποδεικνύεται ότι από τα χρήματα των μαύρων ταμείων της μητρικής Siemens δωροδοκήθηκαν στελέχη του Οργανισμού. Ως ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το «μήνυμα» των δικηγόρων της γερμανικής εταιρείας ότι η υπόθεση θα μπορούσε να συζητηθεί και εξωδικαστικά. Από την πλευρά του Οργανισμού τηρείται στάση αναμονής γι αυτό το θέμα, που μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα και για την όλη εξέλιξη των αποζημιώσεων, ενώ για τις υπερτιμολογημένες συμβάσεις ζητάει αποζημίωση 57.000.000 ευρώ...

Τρεις αγωγές, που εκκρεμούν και στην ελληνική Δικαιοσύνη έχουν κατατεθεί και από την πλευρά του ΟΣΕ, αλλά και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ίδιας της Siemens...

Για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι, όπως φαίνεται, όχι μόνο από τα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, αλλά και από το ρεπορτάζ από τη Γερμανία, είναι ασαφές πότε θα τεθεί επισήμως. Όπως δηλώνουν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, πάντως, οποιαδήποτε ρύθμιση, σε περίπτωση, που θα καταλήξουν οι δυο πλευρές θα γίνει με σύμβαση, που υποχρεωτικά θα περάσει από την ελληνική Βουλή για να εγκριθεί. «Έτσι ο κάθε βουλευτής, ανεξάρτητα από την κομματική του ένταξη θα αναλάβει τις ευθύνες, που του αναλογούν», ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος...

Υπάρχει για την ελληνική πλευρά το αγκάθι ότι το ελληνικό νομικό πλαίσιο δεν είναι απόλυτα σαφές για τέτοιου είδους διευθετήσεις, αφού δεν αποτελεί καθημερινή πρακτική στη χώρα μας η επίλυση των διαφορών με αυτό τον τρόπο.

Από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας στο Μόναχο τα μηνύματα που έρχονται στη χώρα μας είναι ότι θα επιθυμούσαν να γίνουν συζητήσεις, για να βρεθεί μια συμβιβαστική οικονομική λύση, που ίσως να μην περιλαμβάνει μόνο μετρητά, αλλά και άλλες εναλλακτικές, όπως επενδύσεις, που θα συνέφεραν τη χώρα. Το θέμα είχε τεθεί εξάλλου και στο ταξίδι των βουλευτών της Εξεταστικής στο Μόναχο (Οκτώβριος 2010), όταν στέλεχος της εταιρείας είχε αναφέρει σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις στους έλληνες βουλευτές ότι η εταιρεία «δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα και ότι ενδιαφέρεται να μείνει και να συνεχίσει να επενδύει».

Φαίνεται απίθανο, πάντως, η γερμανική πλευρά να καθήσει να συζητήσει με ποσό εκκίνησης της ζημίας τα 2 δις ανέφεραν κάποιοι, που γνωρίζουν και τις εκεί συζητήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες απάντηση σε αυτό το ποσό, που κατέγραψαν τα μέλη της Εξεταστικής ήταν η «διαρροή» την περασμένη εβδομάδα από την Siemens, που υπενθύμιζε ότι η αποζημίωση που δόθηκε από την εταιρεία στη Νιγηρία, όπου αποδεδειγμένα δωροδοκήθηκαν αξιωματούχοι, δεν ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει, όμως, τις αποζημιώσεις, που δόθηκαν τόσο στις ΗΠΑ, πάνω από 300 εκατ. δολλάρια, όσο και στην ίδια της Γερμανία, που ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ! Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com