ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ «ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ» ΑΡΧΕΙΩΝ
Σοβαρά νομικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι διώξεις υπόπτων για παράνομη ανταλλαγή αρχείων στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο δικαστή. Το βρετανικό νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Οικονομία βρίσκεται υπό μελέτη, καθώς εντοπίστηκαν σε αυτό κενά σχετικά με τον τρόπο που επιτρέπει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να διώκουν όσους «κατεβάζουν» παράνομα...
Η σύνδεση της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων με ένα συγκεκριμένο άτομο με βάση τη χρήση της διαδικτυακής του διεύθυνσης παρουσιάζει πολλά προβλήματα, σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτερου δικαστή Birss στην εφημερίδα Guardian. Κύριος λόγος είναι ότι συχνά οι διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται από παραπάνω από ένα άτομο.
«Ακόμα και αν υπάρχει απόδειξη παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, η απλή διαπίστωση ότι μία διεύθυνση IP έχει εμπλακεί στην παραβίαση δε σημαίνει ότι το άτομο που εντοπίζεται την έχει πραγματοποιήσει ή σχετίζεται με τη διεύθυνση», δηλώνει ο Birss.
Η χρήση ασύρματων συνδέσεων που δεν προστατεύονται από κωδικό επίσης προκαλεί νομικές επιπλοκές, καθώς επιτρέπει σε πολλά άτομα χρησιμοποιούν την ίδια διεύθυνση. Τέτοια ζητήματα αποτελούν σημείο – κλειδί στην απόδειξη της παραβίασης στο δικαστήριο σύμφωνα με το νομοσχέδιο Ψηφιακής Οικονομίας.
Ο νόμος ορίζει ότι η εταιρία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου πρέπει να αποστείλει τρεις προειδοποιητικές επιστολές στον κάτοχο μίας διεύθυνσης IP κατά το διάστημα που εντοπίζεται η παραβίαση, πριν ασκηθούν διώξεις. Ωστόσο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για την ταυτοποίηση του δράστη πέραν της διεύθυνσης IP του.
Το ότι κάποιος παραχωρεί τη χρήση της διεύθυνσης IP του δε σημαίνει ότι του επιτρέπει και τη χρήση λογισμικού P2P (peer-to-peer) που καταπατά πνευματικά δικαιώματα που ορίζει νομοσχέδιο για τα Δικαιώματα δημιουργού, Σχεδίων και Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Πολλές δισκογραφικές εταιρίες στη Βρετανία έχουν επιτυχώς ασκήσει διώξεις εναντίον πολιτών χρησιμοποιώντας ως αποδεικτικά στοιχεία τα αρχεία που είχαν παράνομα αποκτήσει. Ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται σε όλες τις δίκες τέτοια στοιχεία, σύμφωνα με το Birss.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 27 περιπτώσεις υποτιθέμενης παράνομης ανταλλαγής αρχείων από τη νομική εταιρία ACS:Law και το δικαιοδόχο πνευματικής ιδιοκτησίας MediaCAT, τις οποίες μπορεί να επηρεάσουν οι αλλαγές στο νομοσχέδιο. Οι εταιρίες πλέον υποχρεούνται να έχουν ειδοποιήσει με επιστολές τους χρήστες της ύποπτης διεύθυνσης IP τρεις φορές μέσα σε 12 μηνες. Η αίτηση της ACS:Law για διακοπή των μηνύσεων ακυρώθηκε από το δικαστήριο.
Αυτές ήταν οι πρώτες υποθέσεις που έφτασαν στο δικαστήριο ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες. Οι ACS:Law και MediaCAT σταμάτησαν τις διαδικασίες τη προηγούμενη εβδομάδα και έχουν προθεσμία 14 ημερών για τη συμμετοχή των ιδιοκτητών πνευματικών δικαιωμάτων στις 27 διαδικασίες, αλλιώς οι υποθέσεις θα διαγραφούν και οι ενάγοντες θα ευθύνονται για τις εκκρεμείς δικαστικές δαπάνες.
«Αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις όπου οι καταναλωτές έχουν εξηγήσει πώς δεν είναι δυνατόν να έχουν αποστείλει ή λάβει προστατευμένο με πνευματικά δικαιώματα υλικό, αλλά εξακολουθούν να είναι στόχοι», δηλώνει ο δικηγόρος πέντε κατηγορουμένων. Πηγή: tvxs.gr