ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ
Στην κόψη της αυτοδυναμίας κινείται το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τους υπολογισμούς των εκλογικών αναλυτών, και αυτό το στοιχείο είναι που θα καθορίσει την τακτική των δύο μεγάλων κομμάτων μέχρι την ημέρα της κάλπης...
Η αυτοδυναμία αποτελεί στοίχημα και για τα δύο. Αρνητικό για τη Ν.Δ. και θετικό για το ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Καραμανλής θα προσπαθήσει να αποτρέψει την αυτοδυναμία του αντιπάλου του, με στόχο να παραμείνει ο ίδιος και η Ν.Δ. στο εκλογικό παιχνίδι. Και ο Γιώργος Παπανδρέου να κατακτήσει την αυτοδυναμία στις 4 Οκτωβρίου, ώστε να αποφύγει την περιπέτεια είτε της αναζήτησης κυβερνητικών συμμάχων είτε της εκ νέου προσφυγής σε εκλογές.
Δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αυτοδυναμία «παίζεται», ενώ η τρίτη την εμφανίζει σχεδόν σίγουρη. Και οι τρεις δείχνουν ότι και η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική (μόνο οι Οικολόγοι Πράσινοι εμφανίζονται κάτω από το όριο εισόδου τού 3%) και, αν αυτό επαληθευτεί από την κάλπη, το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί υψηλότερο ποσοστό για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Από 5,4% έως 6,1%
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Αντέννα, δίνει στο ΠΑΣΟΚ το υψηλότερο μέχρι σήμερα ποσοστό του (35,7%) και στη Ν.Δ. 29,6%. Μάλιστα, η εκτίμηση που κάνει ο αναλυτής της εταιρείας, με βάση τα σημερινά στοιχεία, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα αγγίξει το 43% και θα έχει 156 έδρες στη Βουλή, δηλαδή άνετη αυτοδυναμία.
Η δημοσκόπηση της GPO για το Μέγκα δείχνει τη διαφορά των δύο κομμάτων στο 5,5% (ΠΑΣΟΚ 32%, Ν.Δ. 26,5%) και, για πρώτη φορά, τον Γιώργο Παπανδρέου να προηγείται του Κώστα Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (Παπανδρέου 36%, Καραμανλής 35,5%).
Την ίδια περίπου διαφορά (5,4%) δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τον «Real FM», ενώ η προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, πριν από τρεις ημέρες, έδειξε διαφορά 6%. Οι αναλυτές των εταιρειών αυτών κατέληξαν στην εκτίμηση ότι, με βάση τη σημερινή εικόνα, το ΠΑΣΟΚ αγγίζει την αυτοδυναμία, αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα για την επίτευξή της.
Τρία κριτήρια
Καθοριστικά για την επίτευξη ή μη της αυτοδυναμίας θεωρούνται τρία στοιχεία:
* Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ., η οποία εμφανίζεται αυτή τη στιγμή χαμηλή σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ενδεχόμενη αδυναμία της ηγεσίας της να τους συσπειρώσει, μπορεί να οδηγήσει σημαντική μερίδα τους στο ΠΑΣΟΚ και το ποσοστό του σε τέτοιο ύψος που να του δίνει την αυτοδυναμία.
* Οι εξελίξεις στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενδεχόμενη συνέχιση της αναταραχής μπορεί να δυσκολέψει την είσοδό του στη Βουλή. Με το κόμμα αυτό εκτός Βουλής, διευκολύνεται η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.
* Το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων. Αν το κόμμα αυτό καταφέρει να περάσει το 3%, οπότε στη Βουλή θα αντιπροσωπεύονται έξι κόμματα, τότε η αυτοδυναμία θεωρείται πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Πηγή: http://www.enet.gr