Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

5 ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΥΣΤΕΡΙ

Νέες μέθοδοι πλαστικής χειρουργικής υπόσχονται πιο νεανικό πρόσωπο και σώμα. Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες, νέες χρήσεις του μπότοξ και αύξηση του στήθους χωρίς εγχείρηση, είναι μερικές από τις εντυπωσιακές αυτές τεχνικές.

Μετά την ηλιοθεραπεία του καλοκαιριού και την ταλαιπωρία του δέρματός μας από τη θάλασσα και τα ταξίδια, η θαμπή και κουρασμένη επιδερμίδα μας αποζητά τη χαμένη λάμψη της. Παράλληλα, με το φθινόπωρο αρχίζει η χρυσή εποχή της πλαστικής χειρουργικής για όσες και όσους θέλουν να διορθώσουν τις ατέλειες του προσώπου και τους σώματός τους. Tέσσερις πλαστικοί χειρουργοί ενημερώνουν για τις νέες μεθόδους αισθητικής ιατρικής, που εφαρμόζονται με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας...

«Μπότοξ» με αιμοπετάλια

Καλύτερα αποτελέσματα για την απάλυνση των ρυτίδων από τις έως σήμερα εφαρμοζόμενες μεθόδους υπόσχεται η νέα μέθοδος μεταφοράς αυτόλογων αυξητικών παραγόντων από το αίμα του ασθενούς στο δέρμα του.

«Με τη μεταφορά αυξητικών παραγόντων (growth factors) από τον ίδιο τον οργανισμό στο δέρμα του προσώπου», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Ανδρέας Ανδρουλακάκης, «αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Έτσι, βελτιώνεται η κατάσταση του δέρματος και λειτουργούν ως αντιγήρανση».

Ο ενδιαφερόμενος επισκέπτεται το ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Εκεί γίνεται απλή αιμοληψία, δηλαδή λήψη μικρής ποσότητας αίματος, όπως στη γενική εξέταση αίματος. Το αίμα υποβάλλεται σε φυγοκέντριση, απομονώνονται τα αιμοπετάλια και από αυτά οι αυξητικοί παράγοντες. Μετά, το υλικό μεταφέρεται _ στην ίδια επίσκεψη _ με ένεση σε υγρή μορφή στα σημεία του προσώπου που έχουν ανάγκη θεραπείας. Μπορεί να χρειαστεί επανάληψη σε 3-6 μήνες.

«Οι μελέτες στα δύο χρόνια εφαρμογών της μεθόδου έχουν δείξει ότι είναι ασφαλής» επισημαίνει ο κ. Ανδρουλακάκης. «Το αποτέλεσμα διαρκεί έως και ενάμιση χρόνο (σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα), αν και οι προδιαγραφές του είναι για τέσσερα χρόνια».

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους κατά των ρυτίδων είναι:

- Έχει καλύτερα αποτελέσματα.

- Χρησιμοποιείται υλικό από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.

- Το αποτέλεσμά της έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Η μεταφορά αυτόλογων αυξητικών παραγόντων μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τις ενέσεις μπότοξ. Η μέθοδος δεν επιτρέπεται να γίνει σε ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα ή σε ανοσοκατεσταλμένους.

«Μια άλλη μέθοδος, που έχει αρχίσει πλέον να εφαρμόζεται σε κλινικές μελέτες στο εξωτερικό, είναι η χρήση βλαστοκυττάρων (stem cells)», τονίζει ο κ. Ανδρουλακάκης. «Τα κύτταρα αυτά έχουν την ιδιότητα να διαφοροποιούνται σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου μέσα στον οργανισμό. Με τη μέθοδο αυτή λαμβάνονται βλαστοκύτταρα από το λίπος του ενδιαφερομένου, υποβάλλονται σε φυγοκέντριση και επεξεργασία και μετά εγχύονται στο πρόσωπο σε υγρή μορφή. Εκεί διαφοροποιούνται και γίνονται ινοβλάστες, δηλαδή κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο».

Αύξηση στήθους χωρίς εγχείρηση

Η αύξηση του όγκου του στήθους _ όνειρο πολλών γυναικών _ μπορεί να γίνει σήμερα χωρίς εγχείρηση, σύμφωνα με μια νέα μέθοδο. «To macrolane είναι ενέσιμη γέλη υαλουρονικού οξέος που χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου του στήθους», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Άλεξ Καρύδης. «Η εφαρμογή του γίνεται με τοπική αναισθησία και μια πολύ μικρή τομή στην κάτω πτυχή του μαστού, από όπου εισάγεται το υλικό. Η διαδικασία είναι μη επεμβατική, γιατί δεν απαιτείται ολική αναισθησία».

Η διαδικασία διαρκεί μισή έως μία ώρα. Δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης και μπορείτε να επιστρέψετε αμέσως στις δραστηριότητές σας. «Η θεραπεία αυτή είναι κατάλληλη για γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν τον όγκο του στήθους τους κατά ένα μέγεθος και δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς και για εκείνες που θέλουν απλώς να προσθέσουν όγκο και σχήμα στο στήθος τους», λέει ο κ. Καρύδης. «Πιθανές επιπλοκές είναι η μόλυνση της περιοχής, το πρήξιμο και οι μώλωπες. Ωστόσο, η εφαρμογή της μεθόδου από έναν έμπειρο χειρουργό και η συμμόρφωση της ασθενούς στις οδηγίες του ιατρού μειώνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών».

Εκτός από το στήθος, το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στις γάμπες ή στους γλουτούς, ενώ μπορεί να διορθώσει αύλακες που δημιουργήθηκαν από λιποαναρρόφηση.

«Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που υπάρχει στον οργανισμό μας, ειδικότερα στην επιδερμίδα και τους συνδετικούς ιστούς», εξηγεί ο κ. Καρύδης. Το υλικό αυτό για το στήθος κυκλοφόρησε στην αγορά για πρώτη φορά το 2000 στη Σουηδία. Το 2008, η μέθοδος παρουσιάστηκε στην Αγγλία με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρήση στις χώρες - μέλη της.

Ενέσιμο λίφτινγκ

Η ευρεία πλέον χρήση του μπότοξ και τα ενέσιμα εμφυτεύματα επιτρέπουν σήμερα το λίφτινγκ του προσώπου χωρίς εγχείρηση. «Το τελευταίο διάστημα, όπως γίνεται γνωστό από συνέδρια, η χρήση του μπότοξ τείνει να καλύψει σχεδόν όλο το πρόσωπο, έτσι ώστε να δίνει την εικόνα ενός λίφτινγκ προσώπου (face lifting) μικρής διάρκειας», λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Θάνος Κοντογιάννης, τέως διευθυντής των νοσοκομείων 401 ΓΣΝΑ και ΝΙΜΤΣ.

Το μπότοξ, το οποίο ουσιαστικά κάνει μια χημική απονεύρωση, χρησιμοποιείται σήμερα ως εξής:

1. Εξαλείφει ή απαλύνει τις ρυτίδες του μεσοφρύου, του μετώπου, τις ρυτίδες στον έξω κανθό («πόδι της χήνας»), βοηθά να ανασηκωθούν τα φρύδια και μπορεί να βελτιώσει έως έναν βαθμό τη χαλάρωση του δέρματος στον λαιμό. «Ο μηχανισμός του μπότοξ είναι να υπολειτουργούν οι μύες που προκαλούν τις ρυτίδες, αφήνοντας πεδίο δράσης στους ανταγωνιστές μύες, με αποτέλεσμα να φαίνεται ένα αρυτίδωτο, φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο», λέει ο κ. Κοντογιάννης.

2. Υπό προϋποθέσεις μπορεί:

- Να απαλύνει ρυτίδες στο κάτω βλέφαρο όταν δεν υπάρχει χαλάρωση στον σφιγκτήρα του κάτω βλεφάρου. Υπάρχει ένα μικρό τρικ για να διαπιστωθεί αυτό.

- Να βελτιώσει την εικόνα των ρινοπαρειακών ρυτίδων. Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να κατέβει το άνω χείλος, γι' αυτό χρειάζεται το χέρι ενός εξειδικευμένου γιατρού.

- Να απαλύνει τις ρυτίδες του καπνιστή στο άνω χείλος.

- Να απαλύνει τη γραμμή που υπάρχει μεταξύ κάτω χείλους και πιγουνιού.

- Να βελτιώσει την εικόνα του στόματος, για ένα πιο εκφραστικό χαμόγελο.

- Να ανασηκώσει ελαφρά την άκρη της μύτης.

3. Τελευταία, η χρήση του μπότοξ γίνεται και σε ρυτίδες στις παρειές (αυτές φαίνονται περισσότερο στα ξηρά δέρματα, όπου το πρόσωπο έχει την εικόνα τσαλακωμένου χαρτιού), κατά μήκος του οβάλ του προσώπου (οστά κάτω γνάθου), όπου και γίνεται φανερή η χαλάρωση του δέρματος ύστερα από κάποια ηλικία (εκεί γίνονται μικρές ενέσιμες εγχύσεις στο μυώδες πλάτυσμα), καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία της μύτης, βοηθώντας στη μικρή διόρθωση του ακρορρινίου.

«Το μπότοξ στην πλαστική χειρουργική τα τελευταία χρόνια τείνει να αντικαταστήσει το ενδοσκοπικό λίφτινγκ του μετώπου, αλλά και να συμπληρώσει τη γενικότερη εικόνα ενός λίφτινγκ», επισημαίνει ο κ. Κοντογιάννης. «Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις ύστερα από βλεφαροπλαστική ενισχύεται το αποτέλεσμα με ενέσιμες εφαρμογές μπότοξ. Η χρήση μπότοξ μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες ανανέωσης του προσώπου, όπως laser αντιγήρανσης, μεσοθεραπείες ανάπλασης και ενυδάτωσης, ενέσιμες θεραπείες με υαλουρονικό οξύ για αντιμετώπιση ρινοπαρειακών ρυτίδων, καθώς και για προσθήκη όγκου στα χείλη».

Η εφαρμογή του μπότοξ γίνεται στο ιατρείο. Οι οδηγίες για τον ασθενή μετά τη θεραπεία είναι: να μην ξαπλώσει για 4 ώρες μετά τη θεραπεία, να μη σκύψει για το ίδιο διάστημα, να μην τρίψει τα σημεία των ενέσεων και να μην πάρει αλκοόλ και ασπιρίνη έως την επόμενη ημέρα.

Τα αποτελέσματα θα φανούν ύστερα από 2-15 ημέρες. Το αποτέλεσμα της θεραπείας διαρκεί 5-6 μήνες. Καλό θα είναι μετά την πάροδο δεκαπέντε ημερών από τη θεραπεία να ελέγχεται το αποτέλεσμα, για την περίπτωση που ίσως χρειαστεί επιπλέον δόση σε σημεία όπου η θεραπεία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Τις περισσότερες φορές έπειτα από 6 θεραπείες δίνεται περιθώριο 10-12 μηνών έως την επόμενη θεραπεία.

Συνήθως οι επιπλοκές οφείλονται ή σε λάθος τεχνική ή σε μη εφαρμογή των οδηγιών από τον ασθενή. Αυτές είναι: πτώση άνω βλεφάρου, ασυμμετρία φρυδιών, διπλωπία, μικρό εκτρόπιο κάτω βλεφάρων, πτώση και ασυμμετρία του άνω χείλους και πολύ σπάνια οίδημα άνω βλεφάρων λόγω αλλεργικής αντίδρασης.

Η εφαρμογή του μπότοξ απευθύνεται κυρίως στις ηλικίες 30-65 ετών. Ενέσιμες γενικά θεραπείες αισθητικής δεν πρέπει να κάνετε σε περιόδους εγκυμοσύνης και λοχείας.

Αδυνάτισμα με ραδιοσυχνότητες

Οι ραδιοσυχνότητες βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. «Οι ραδιοσυχνότητες χρησιμοποιούνται στην αισθητική ιατρική για να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και την εναπόθεση λίπους σε διάφορες περιοχές, τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο», λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Απόστολος Γαϊτάνης. «Η θερμότητα που μεταφέρεται κάτω από το δέρμα βοηθάει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ με τη βοήθεια της ελεγχόμενης αυτής θερμότητας προκαλείται συρρίκνωση στα λιποκύτταρα. Επίσης με τις ραδιοσυχνότητες διεγείρονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν περισσότερο κολλαγόνο».

Η θεραπεία σύσφιγξης με ραδιοσυχνότητες παράγει δύο ειδών συχνότητες, μονοπολικές και διπολικές. «Οι διπολικές ραδιοσυχνότητες εφαρμόζονται για να θερμάνουν τους ιστούς του προσώπου πιο επιφανειακά (π.χ. γύρω από τα μάτια ή στην περιοχή του λαιμού)» αναφέρει ο κ. Γαϊτάνης. «Με τη μονοπολική ραδιοσυχνότητα, η θερμότητα μεταφέρεται πιο βαθιά, σε περιοχές όπως είναι τα μάγουλα. Ο γιατρός, παρατηρώντας τις ανάγκες της επιδερμίδας που έχει κάθε γυναίκα, αποφασίζει αν θα χρησιμοποιήσει τη μονοπολική ή τη διπολική ραδιοσυχνότητα για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα».

Οι περιοχές του προσώπου όπου μπορεί να γίνει η εφαρμογή είναι γύρω από τα μάτια, για να απαλύνει και να λειάνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες που βρίσκονται στο «πόδι της χήνας», καθώς και το πρήξιμο που εμφανίζεται μερικές φορές στο κάτω βλέφαρο. Η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για να βελτιώσει την επιδερμική χαλάρωση που παρουσιάζεται στα μάγουλα, το προγούλι, τον λαιμό - όπου το δέρμα είναι αρκετά λεπτό - και κάτω από τα μπράτσα. «Μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ένα επίπεδο στομάχι (ειδικά ύστερα από εγκυμοσύνη) και πιο λεπτούς γοφούς και μηρούς, καθώς και να συσφίγξουμε τα πάνω άκρα μας» επισημαίνει ο κ. Γαϊτάνης.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο γιατρός χρησιμοποιεί την ειδική κεφαλή του μηχανήματος πάνω στην περιοχή όπου θα γίνει η εφαρμογή, αφού πρώτα την έχει καλύψει με μια ειδική λιπαντική ουσία. «Πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή θεραπεία, γιατί ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τη θερμότητα που διοχετεύει στο δέρμα. Επίσης, χάρη στον ειδικό μηχανισμό ψύξης που διαθέτουν οι τελευταίας τεχνολογίας κεφαλές που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία, η ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο».

Μετά την εφαρμογή, το δέρμα εμφανίζει μια ελαφριά ερυθρότητα, που υποχωρεί σταδιακά μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Η θεραπεία διαρκεί 10-20 λεπτά και μπορεί να επαναληφθεί ύστερα από δύο εβδομάδες. Συνολικά χρειάζονται συνήθως 5-8 συνεδρίες, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και την ανταπόκριση που έχει κάθε επιδερμίδα.

Ο συνδυασμός της τεχνολογίας των ραδιοσυχνοτήτων και της τεχνολογίας ανάπλασης δέρματος με λέιζερ μπορεί να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα στο πρόσωπο και στο σώμα.

Ανώδυνη αποκατάσταση στον μαστό

Μια νέα χειρουργική τεχνική προσφέρει ανώδυνη και γρήγορη αποκατάσταση μετά την αυξητική επέμβαση στον μαστό. «Πρόκειται για μια πολύ νέα τεχνική», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Καρύδης. «Η διαφορά έγκειται στο πώς εφαρμόζεται η χειρουργική διαδικασία στον μαστό. Η τεχνική επιτρέπει τον περιορισμό της χρήσης νυστεριών και κοπτικών εργαλείων και χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο για την όλη διαδικασία, με το οποίο περιορίζεται η απώλεια αίματος. Δεν παρατηρούνται επίσης αιμορραγία ή μελανιές, ούτε χρειάζονται επίδεσμοι. Το αίμα δρα ως ερεθιστική ουσία στον οργανισμό και προκαλεί πόνο. Εάν λοιπόν περιορίσει κανείς την απώλεια αίματος, μειώνει αρκετά τον πόνο».

Η εφαρμογή της μεθόδου απαιτεί εκπαίδευση και εμπειρία από τον χειρουργό.«Είναι μια νέα μέθοδος, τόσο ως τεχνική όσο και ως θεωρία» αναφέρει ο κ. Καρύδης. «Η μέθοδος παρουσιάστηκε πριν από έξι μήνες στη Συνάντηση των Βρετανών Πλαστικών Χειρουργών και έτυχε αμέσως μεγάλης αποδοχής, γιατί η πλειονότητα του κόσμου δεν θέλει μακρές περιόδους ανάρρωσης ύστερα από μια επέμβαση». Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com